Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Οι λύσεις πέραν του Σιμόν

Οι λύσεις πέραν του Σιμόν

Δεν έχει τίτλους ο Χριστόπουλος, αλλά είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση

Ο πρώτος στόχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για το πάγκο Έλι Γκούτμαν ήρθε, είδε και απήλθε και δεν πρόλαβε καν να γίνει παρόν. Πλέον η επιτροπή που χειρίζεται την πρόσληψη νέου τεχνικού, έχει στρέψει την προσοχή της στον αμέσως επόμενο στη λίστα, Ραν Μπεν Σιμόν. Ο Ισραηλινός είναι γνωστός στο κυπριακό κοινό. Από τη στιγμή πάντως που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ΟΜΟΝΟΙΑ η εξέλιξη της υπόθεσης, καλά κάνουν οι ιθύνοντες να αρχίσουν να μιλάνε και με άλλους υποψήφιους. Σας παρουσιάζουμε 5 από αυτούς, ενώ είναι δεδομένο πως κάποιες προτάσεις δεν έχουν διαρρεύσει. Εσκεμμένα δεν αναφέρουμε τον Αντόνε, γιατί έχει ήδη δουλέψει στην ΟΜΟΝΟΙΑ και είναι γνωστός ο βίος και οι επιτυχίες του.


Γιάννης Χριστόπουλος

Δεν έχει τίτλους να δείξει σαν προπονητής, αλλά έχει προλάβει ήδη να θεωρηθεί από αρκετούς καλύτερος Έλληνας προπονητής, η ελληνική Sportday μάλιστα τον ανέδειξε MVP του πρωταθλήματος 2012-13. Ο Χριστόπουλος πέτυχε τη δική του επανάσταση, να πάρει μια ομάδα από το μηδέν (και με εμπάργκο μεταγραφών για παίκτες άνω των 24) και να την οδηγήσει στην Ευρώπη (ΠΑΣ Γιάννενα) και σε αυτή την επιτυχία θέλει να κτίσει τη καριέρα του.

Είναι νεαρός(41), φιλόδοξος και όσοι τον ξέρουν λένε πως η ζωή του είναι το ποδόσφαιρο. Επιλέγει να είναι εργένης, για να έχει χρόνο να μορφώνεται ποδοσφαιρικά, να βελτιώνεται, να εξελίσσεται. Ο ίδιος λέει πως το ποδόσφαιρο είναι “φιλοσοφία, τρόπος ζωής και αντικείμενο βαθιάς ανάλυσης, ψυχολογικής αλλά και νευροβιολογικής”.

Είναι προπονητής που θέλει να κτίζει, για αυτό άλλωστε τον ήθελε και η ΑΕΚ Αθηνών να την κτίσει από το μηδέν και μάλλον αναμενόμενο είναι που πρότυπο του αποτελεί ο Αρσέν Βεγκέρ. Τελικά μετά τον ΠΑΣ Κατέληξε στην Ταβρίγια Σιμφερόπολ. Δεν κατάφερε να δείξει οτιδήποτε, αφού πήρε μια ομάδα με εμπάργκο μεταγραφών, πολλά οικονομικά προβλήματα και αφαιρέσεις βαθμών. Κάτι σαν την Αλκή στη Κύπρο. Η προοπτική της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τον ενδιαφέρει πολύ.

Λόταρ Ματέους

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο όνομα στη λίστα (λόγω της καριέρας του σαν ποδοσφαιριστής) και αν έρθει τελικά το νησί μας, το μεγαλύτερο όνομα που ασχολήθηκε με κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο ποδοσφαιριστής Ματέους δεν χρειάζεται συστάσεις. Μιλάνε για αυτόν οι 150 συμμετοχές με την Εθνική Γερμανίας, το Παγκόσμιο Κύπελλο που κατέκτησε το 1990, η χρυσή μπάλα του 1991, οι τελικοί Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μπάγιερν, μπορούμε να συνεχίσουμε για ώρες. Το σημαντικό όμως για μας είναι τι έκανε σαν προπονητής.

Σαν προπονητής ξεκίνησε στη Ραπίντ Βιένης, χωρίς να πετύχει πολλά πολλά. Επόμενος του σταθμός η Παρτιζάν, όπου πέρασε την καλύτερη χρονιά του. Κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Σερβίας, αλλά και να προκριθεί (αποκλείοντας τη Νιούκαστλ) στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στη συνέχεια άφησε τους Σέρβους για τον πάγκο της Εθνικής Ουγγαρίας, με μεγάλο στόχο να την οδηγήσει στο Παγκόσμιο του 2006. Σε όμιλο με Σουηδία, Κροατία, Βουλγαρία έμειναν στα όνειρα αφού μάζεψαν 14 πόντους.

Επόμενος σταθμός η βραζιλιάνικη Ατλέτικο Παραναέσε όπου δεν έκατσε πάντως πολύ (παρότι είχε 5 νίκες 2 ισοπαλίες) αφού η οικογένεια του ήθελε…Ευρώπη, έτσι έφυγε επεισοδιακά και υπέγραψε στην Ρεντ Μπουλ Σάλτζμπουργκ με τεχικό διευθυντή τον Τραπατόνι. Παρότι κατέκτησαν άνετα το πρωτάθλημα, απολύθηκαν λόγω διαφορών με τη διοίκηση! Από την Αυστρία, στο Ισραήλ και τη Νετάνια, όπου συνάντησε οικονομικά προβλήματα, την οδήγησε στην 4η θέση και την Ευρώπη αλλά αποχώρησε!

Τελευταίος σταθμός του μεγάλου Γερμανού, η εθνική Βουλγαρίας. Δεν κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα στο Euro 2012 έτσι απολύθηκε.

Μαρίνος Ουζουνίδης

Είτε είναι καλός είτε όχι, οι αντιδράσεις του κόσμου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε ενδεχόμενη πρόσληψη θα είναι απρόβλεπτες, κάποιοι μάλιστα ήδη εκφράζουν ανησυχίες. Κι αυτό γιατί ο Ελλαδίτης κόουτς ήταν αυτός που οδήγησε το Αποέλ στον τίτλο του 2007, με το περιβόητο γκολ του Γκροζτανόσκι που ακύρωσε ο Χαπέσιης, ενώ έπαιξε και 2 χρόνια μπάλα στον αιώνιο. Μετά το Αποέλ πάντως κατάφερε να βγάλει τη Λάρισσα στην Ευρώπη, ενώ και η Ξάνθη με αυτόν στο τιμόνι έπαιξε καλή μπάλα από το 2011 ως το 2013. Το ερώτημα περισσότερο με τον Ουζουνίδη είναι αν θέλει η διοίκηση να διαχειριστεί και αντιδράσεις.

Γκαμπριέλ Σούρερ

Γνωστός στους Κύπριους ποδοσφαιρόφιλους, σαν ο ηγέτης της άμυνας του Ολυμπιακού Πειραιώς από το 2004 ως το 2006. Σαν προπονητής δούλεψε στη Λάνους από το 2010 ως το 2012, παίζοντας γενικά όμορφο ποδόσφαιρο. Στη συνέχεια ήταν προπονητής της Αρχεντίνος Τζούνιορς για 1 περίπου χρόνο.

Η καριέρα του δεν λέει πολλά, αν και επαναλαμβάνουμε η Λάνους έπαιξε καλό ποδόσφαιρο με αυτόν επικεφαλή. Αν η ΟΜΟΝΟΙΑ προχωρήσει σε αυτή την περίπτωση, θα επενδύσει κυρίως στη φιλοδοξία του, το γεγονός πως είναι νεαρός αλλά και τις διασυνδέσεις του στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία.

Μάριους Σουμούντικα

Τον βάζουμε μόνο και μόνο επειδή οι Ρουμάνοι κάνουν τα γνωστά παιχνίδια. Mε όλο το σέβας στον πρώην ποδοσφαιριστή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, θα ήταν τεράστιο ρίσκο να αποκτηθεί προπονητής που τα τελευταία 7 χρόνια έχει δουλέψει σε 13 ομάδες. Δούλευε τόσο λίγο σε κάθε μια από αυτές, που δεν μπορεί καν να κριθεί για το έργο του. Για να πούμε την αλήθεια πάντως, έχει αυτοπροταθεί και μάλλον δεν ενδιαφέρει σοβαρά.