Home SPORTS NEWS Η αγωνιστική της Boxing Day (videos)

Η αγωνιστική της Boxing Day (videos)


Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ισχύουν και στο ποδόσφαιρο. Είναι η ευκαιρία για τους παίκτες και τους προπονητές, να χαλαρώσουν και να περάσουν λίγες στιγμές ηρεμίας (ή όπως αλλιώς θέλουν τέλος πάντων) με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Στην Αγγλία, όμως είναι η χαρά του ποδοσφαιρόφιλου. 3 αγωνιστικές ημέρες από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι την Πρωτοχρονιά, και μια πραγματική γιορτή στα γήπεδα, αρχής γενομένης από την επόμενη των Χριστουγέννων. Καλά, μην φανταστείτε ότι οι περισσότεροι παίκτες τρελλαίνονται στην ιδέα, αλλά τι να κάνουν, που είναι μια παράδοση χρόνων… Αυτή την φορά μάλιστα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον στην κορυφή. Από την 1η έως την 5η θέση (Λίβερπουλ-Εβερτον_ η διαφορά είναι μόλις δύο βαθμοί και τα δύο ντέρμπυ των «κόκκινων» με την Μάντσεστερ Σίτυ-3η και Τσέλσι-4η, δίνουν και ένα έξτρα κίνητρο για το που θα οδηγήσει η κούρσα του τίτλου. Και μην ξεχνάτε ότι είναι ακόμη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τότεναμ, που θα προσπαθήσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, και από την 7η και 8η θέση, να βρεθούν στην «χρυσή 4άδα», κάνοντας ακόμη πιο συναρπαστική την μάχη. Θα τα δούμε όμως λίγο πιο κάτω.

Απολαύστε όμως πρώτα το διαφημιστικό του σπόνσορα του Αγγλικού πρωταθλήματος, εδώ.

Τι είναι η Boxing Day

Είναι επίσημη γιορτή και αργία για τις χώρες της Βρεττανικής Κοινοπολιτείας. Ακόμη και στις ΗΠΑ, που δεν είναι επίσημη, αρκετοί πληθυσμοί, που ζουν κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, την ακολουθούν. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πότε ξεκίνησε και από ποιον. Για κάποιους οι ρίζες ανάγονται ακόμη και στα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, ή στον Μεσαίωνα. Βασικά θεωρείται, ότι έχει σχέση με τα μικρά ξύλινα κουτιά (Box), στα οποία οι πλούσιοι έβαζαν δώρα ή φαγητά, για τους φτωχούς. Την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων, συνόδευε τα πλοία για καλή τύχη και το τοποθετούσε σε καθένα ο ιερέας. Τον 18ο αιώνα, έβαζαν την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων κάποια μικρά δώρα, αλλά συνήθως τα αποφάγια τους, οι πλούσιοι και τα τοποθετούσαν στις εκκλησίες, ώστε να τα πάρουν οι φτωχοί υπήκοοι τους, του χωριού ή της πόλης. Επίσης τον 19ο αιώνα, την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας, έγινε έθιμο για τους εμπόρους, να ανταλλάσουν δώρα, μέσα σε αυτά τα κουτάκια, για καλή τύχη. Και το έθιμο συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας, οπότε και συνήθως ανταλλάσουν τα δώρα και τις ευχές όλες οι οικογένειες.

Ένα ακόμη ωραίο σποτάκι για το πρωτάθλημα.

Σπορ και Boxing Day

Εκτός από το ποδόσφαιρο, που θα δούμε αναλυτικά παρακάτω, δεν είναι η μόνη αθλητική δραστηριότητα της ημέρας. Για τους πολύ πλούσιους, είναι η παραδοσιακή ημέρα, για να λάβουν μέρος στο κυνήγι της αλεπούς. Επίσης στο Σόρεϊ, στο Κέμπτον Παρκ, διεξάγεται η ιπποδρομία του Βασιλιά Γεωργίου του 6ου, από τις πιο δημοφιλείς της χώρας. Υπάρχει ακόμη πλήρης αγωνιστική στο ράγκμπυ. Στην Αυστραλία επίσης, υπάρχει τουρνουά κρίκετ στην Μελβούρνη και ιστιοπλοϊκός αγώνας στο Σύδνεϋ (καλοκαίρι γαρ…).

Ποδόσφαιρο στις 26 Δεκεμβρίου

Ασφαλώς όμως, η διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου, είναι το κύριο γεγονός, που χαρακτηρίζει την ημέρα, και αποτελεί μέρος της ποδοσφαιρικής κουλτούρας των Βρεττανών. Αρχικά διεξάγονταν δύο αγώνες, «κολλητά», 25 και 26/12, και συνήθως έπαιζαν μεταξύ τους, ομάδες της πόλης, ή γειτονικές, ώστε οι φίλαθλοι και οι σύλλογοι, να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις. Ήδη από τα τέλη του 1800, καταγράφονται επίσημες αναμετρήσεις: η Ντέρμπυ αντιμετώπισε την Λίβερπουλ και την Γκλόσοπ το διήμερο του 1899, κερδίζοντας μάλιστα 3-2 και    4-1. Η παράδοση αγώνων, ανήμερα τα Χριστούγεννα, συνεχίστηκε, μέχρι την δεκαετία του 1950, με τα γειτονικά ντέρμπυ να προσελκύουν και το μεγαλύτερο αριθμό θεατών της χρονιάς. Για τελευταία φορά, πλήρη αγωνιστική είχαμε το 1957 (στην Σκωτία το 1971). Ενώ αγώνας της Div 1, διεξήχθη για τελευταία φορά στις 25/12/1965, ανάμεσα στην Μπλάκπουλ και την Μπλάκμπερν. Όμως κάτι οι έντονες διαμαρτυρίες πια των ποδοσφαιριστών και των μελών των συλλόγων, που ήθελαν έστω μια μέρα ξεκούρασης με τις οικογένειες τους, κάτι και τα θέματα μεταφοράς των οπαδών, με τα Δημόσια Μέσα, διέκοψαν το έθιμο. Πλέον ποδόσφαιρο υπάρχει μόνο στις 26/12, μία ακόμη αγωνιστική στις 28, και το «εορταστικό πρόγραμμα» ολοκληρώνεται την Πρωτοχρονιά. Εφέτος το πρόγραμμα έχει αλλάξει αρκετά, όπως θα δείτε στον πίνακα στο τέλος, αφού και λόγω τηλεοπτικών υποχρεώσεων, αλλά και εξαιτίας εξωποδοσφαιρικών παραγόντων (απεργιών κλπ), τα ματς έχουν «απλώσει» αρκετά, και καθημερινά υπάρχουν αναμετρήσεις.

Όπως και να χει πάντως, η «παράδοση» έχει εξελιχθεί σε τηλεοπτική συνήθεια ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

http://youtu.be/SIuiq21Y6z4

Μισό…πρωτάθλημα

Η αγωνιστική της Boxing Day, συνήθως σηματοδοτεί το μέσον του πρωταθλήματος. Πολλές φορές, υπάρχει τεράστιο αγωνιστικό ενδιαφέρον, ακόμη και αν απουσιάζουν παιχνίδια των Big Four. Η πιο παραγωγικήαγωνιστική, έγινε το 1963, με 66 (!) γκολ στην Πρώτη (τότε) Κατηγορία και μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα: Μπάρνλεϊ-Μάντσεστερ Γ. 6-1, Φούλαμ-Ιπσουιτς 10-1, Γουεστ Χαμ-Μπλάκμπερν 2-8. Δύο μέρες  μετά, που έγινε η επόμενη αγωνιστική, και τα ζευγάρια ήταν τα ίδια, με ανεστραμμένες έδρες (τακτική, που ακολουθήθηκε συχνά, ώστε να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός για τους συλλόγους και λιγότερη καταπόνηση), και τα αποτελέσματα ήταν «ανάποδα»: Μπλάκμπερν-Γουέστ Χαμ 1-3, Μάντσεστερ Γ.-Μπάρνλεϊ 5-1, Φούλαμ-Ιπσουιτς 2-4.

Ο τίτλος του «πρωταθλητή χειμώνα», δεν σήμαινε μέχρι την τελευταία 10ετία και πολλά πράγματα στην Αγγλία, μάλλον με «κατάρα» έμοιαζε. Μόνον 7 φορές η ομάδα, που ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας τα Χριστούγεννα, πήρε και τον τίτλο: Μάντσεστερ Γ. (1993-94, 2000-01, 2006-07, 2010-2011), Μπλάκμπερν (1994-95) και Τσέλσι (2004-05, 2005-06). Όμως τα τελευταία 9 χρόνια, η ομάδα που ήταν στην κορυφή τα Χριστούγεννα, πήρε τελικά και το πρωτάθλημα. Δεν το έκανε το 2008 η Λίβερπουλ του Ράφα, χάνοντας από την Γιουνάιτεντ (μόλις 4η). Ακριβώς την προηγούμενη σεζόν η Γιουνάιτεντ και πάλι ήταν 2η, πίσω από την Άρσεναλ, στο φινάλε όμως έκοψε το νήμα. Για αυτό και αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους φίλους των «ρεντς», τα διαδοχικά ματς με Σίτυ και Τσέλσι, που μπορούν να διαμορφώσουν ακόμη καλύτερα την «πτική» μας για την εξέλιξη του μαραθωνίου. Και πάντως την Δευτέρα, θα είμαστε σαφώς σοφότεροι για το που πάμε.

Ένα ακόμη στοιχείο, που αξίζει να συγκρατήσετε, ιδιαίτερα οι φίλοι της Γιουνάιτεντ: Ποτέ πρωταθλήτρια στην Premier League, δεν ήταν κάτω από την 6η θέση τα Χριστούγεννα.

(Απολαύστε ένα ακόμη διαφημιστικό, από το Canal+, με «γαλλική φινέτσα», ειδικά αφιερωμένο στην Boxing Day)

http://youtu.be/IcoLXlFuTpc

Όπως και να χει, οι φίλαθλοι περιμένουν αγωνιώντας κάθε καλοκαίρι στην κλήρωση, το πρόγραμμα της Boxing Day. Είτε υπάρχει μεγάλο ντέρμπυ, είτε όχι, έχουν μάθει, ότι την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων θα την διασκεδάσουν με τον καλύτερο τρόπο, με τα ψώνια στα μαγαζιά και παρακολουθώντας με τα παιδιά τους, την αγαπημένη τους ομάδα. Ακόμη όμως και αν επαναληφθεί η «μεγάλη Ψύχρα» του 1962, όταν ουσιαστικά ο χιονιάς παρέλυσε από το Χριστούγεννα μέχρι τον Μάρτιο, όλα τα πρωταθλήματα, η παράδοση της Boxing Day, θα διατηρηθεί, κόντρα στην υπόλοιπη «προοδευτική ποδοσφαιρική Ευρώπη.

(και για του λόγου το αληθές, ένα ακόμη διαφημιστικό περασμένης Boxing Day για τους τηλεθεατές στην Β. Ευρώπη)

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18η αγωνιστική
ΠΕΜΠΤΗ 26 Δεκεμβρίου 2013

Hull – Man Utd17.00

Aston Villa – Crystal Palace17.00

Cardiff – Southampton17.00

Chelsea – Swansea17.00

Everton – Sunderland17.00

Newcastle – Stoke17.00

Norwich – Fulham17.00

Tottenham – West Brom17.00

West Ham – Arsenal17.00

Man City – Liverpool19.30

19η αγωνιστική
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 Δεκεμβρίου 2013

West Ham – West Brom14.45

Aston Villa – Swansea17.00

Hull – Fulham17.00

Man City – Crystal Palace17.00

Norwich – Man Utd17.00

Cardiff – Sunderland19.30

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 Δεκεμβρίου 2013

Everton – Southampton15.30

Newcastle – Arsenal15.30

Chelsea – Liverpool18.00

Tottenham – Stoke18.00

20η αγωνιστική

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Swansea V Man City14.45

Arsenal V Cardiff17.00

Crystal Palace V Norwich17.00

Fulham V West Ham17.00

Liverpool V Hull17.00

Southampton V Chelsea17.00

Stoke V Everton17.00

Sunderland V Aston Villa17.00

West Brom V Newcastle17.00

Man Utd V Tottenham19.30

Καλή διασκέδαση και χρόνια πολλά! Και για τους φίλους του αγγλικού ποδοσφαίρου το νέο σήμα της θρυλικής «Αθλητικής Κυριακής» της αγγλικής τηλεόρασης, το Match of the Day στο BBC.

και ένα τελευταίο σποτάκι για το πρωτάθλημα.

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr