Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Οι διαφωνίες του Ν.Χριστοδούλου

Οι διαφωνίες του Ν.Χριστοδούλου


Διαβάστε μερικούς από τους λόγους που ανάγκασαν τον Νικόλα Χριστοδούλου να υποβάλει την παραίτηση του από το Δ.Σ. της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ο κος Χριστοδούλου αποκαλύπτει λεπτομέρειες που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε για την περίπτωση Φερναντές αλλά και άλλα που έγιναν πρόσφατα στο σύλλογο.

ΟΤΙΝΑΝΙΣΜΟΣ

Στις 20 Ιανουαρίου 2014 υπέβαλα την παραίτηση μου ως μέλος του Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαφορετικότητα της φιλοσοφίας διοίκησης του συγκεκριμένου συλλόγου. Έχω δηλώσει ότι ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει τον υφιστάμενο τρόπο διοίκησης, ούτως ώστε να σχηματίσει άποψη για το τι είναι το σωστό και τι είναι το λάθος.
Μέχρι και την επόμενη Γενική Συνέλευση θα παραθέτω τέτοια παραδείγματα αλλά ταυτόχρονα και για σκοπούς τάξης, πέραν από την παράθεση των γεγονότων, δεν θα κάνω αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα.
Θα αρχίσω με το πρόσφατο γεγονός της μετεγγραφής του Ρικάρντο Φερναντέζ. Στην τακτική συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου στις 13 Ιανουαρίου 2014, τα παρόντα μέλη του Δ.Σ. έτυχαν από την Εφορεία Ποδοσφαίρου, την εξής ενημέρωσης:

1. Ο νέος προπονητής της ομάδας καίγεται για τη θέση του αμυντικού χαφ και έχει στα υπόψη του κάποιο ποδοσφαιριστή, τον οποίο προσέγγισε και αναμένει την απάντησή του, είτε το βράδυ της Δευτέρας (13/01/2014), είτε το πρωι της Τρίτης (14/01/2014). Για το Σερτζίνιο, ο νέος προπονητής ανέφερε απλά ότι, στις προπονήσεις δείχνει πολύ καλά στοιχεία, δεν τον έχει όμως δει να αγωνίζεται σε κανονικό παιγνίδι και δεν είναι σε θέση να εκφράσει ολοκληρωμένη άποψη επί του παρόντος.
2. Η άλλη θέση που τον προβληματίζει είναι αυτή του επιθετικού. Ο νέος προπονητής ψάχνει για ποδοσφαιριστή που να έχει το εύκολο γκολ, αλλά θα περιμένει να δει τι θα γίνει με τους υφιστάμενους επιθετικούς της ομάδας και μετά θα αποφασίσει.
3. Για το θέμα που απασχολούσε συνεχώς τα ΜΜΕ, δηλαδή το θέμα της επικείμενης μετεγραφής του ποδοσφαιριστή Ρικάρντο Φερναντέζ λάβαμε την εξής ενημέρωση: Ο νέος προπονητής εξέφρασε την απόψη ότι είναι καλός ποδοσφαιριστής, όμως προτιμά να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υφιστάμενου ρόστερ και μετά να καταλήξει σε εισηγήσεις. Αναφέρθηκαν επίσης οι μηνιαίες απολαβές του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή στην τότε ομάδα του.
4. Ο νέος προπονητής εξέφρασε την άποψη ότι οι εισηγήσεις του για τα περαιτέρω θα βρίσκονταν ενώπιον του Δ.Σ. μετά το πέρας των αγώνων με Άρη, Αελ και Σιον.

Το βράδυ της Τρίτης, 14 Ιανουαρίου 2014, η Εφορεία Ποδοσφαίρου επικοινώνησε τηλεφωνικώς με όλα τα μέλη του Δ.Σ., και ενημέρωσε ότι ο προπονητής (μέσα σε 24 ώρες από την προηγούμενη ενημέρωση) έκρινε ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής θα βοηθήσει την ομάδα σημαντικά στο να πετύχει τους στόχους της και η απόκτηση του είναι επιβεβλημένη ενόψει και του Κυριακάτικου δύσκολου αγώνα με την ΑΕΛ. Προσωπικά, υπήρχε στο κινητό μου αναπάντηση κλήση καθώς επίσης και γραπτό μήνυμα από τον Πρόεδρο, το οποίο έκανε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα (και τα δύο έγιναν αντιληπτά από τον υποφαινόμενο την Τετάρτη το πρωι).

Την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, επικοινώνησα ηλεκτρονικώς με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., εκφάζοντας τη δυσαρέσκεια μου για την εξέλιξη των γεγονότων και ζητώντας ταυτόχρονα τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίας του Δ.Σ. για συζήτηση του όλου θέματος. Η συνεδρία έλαβε χώρα το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Εν τω μεταξύ, ο ποδοσφαιριστής επισκέφτηκε τα γραφεία του σωματείου και υπέγραψε συμβόλαιο, το οποίο για να ίσχυε, απαιτούσε την επικύρωση του Δ.Σ. Παρόλα ταύτα, δημοσιογράφος αθλητικής διαδικτυακής σελίδας εξήγγειλε τη μετεγραφή του συγκεκριμένου ποδοσφαιρστή, πριν φυσικά αυτή επικυρωθεί από το Δ.Σ.

Στη συνεδρία, η Εφορεία Ποδοσφαίρου ενημέρωσε για την άποψη του νέου προπονητή για το συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή καθώς επίσης και τους οικονομικούς όρους συνεργασίας. Πληροφοριακά, οι οικονομικοί όροι δεν είχαν καμία σχέση με τους αριθμούς που αναφέρθηκαν στη συνεδρία της Δευτέρας, 13 Ιανουαρίου 2014. Η συνέχεια γνωστή. Η μετεγραφή επικυρώθηκε με τη διαφωνία δύο μελών του Δ.Σ. (εννοείται ότι ο ένας εκ των δύο ο υποφαινόμενος). Επιπρόσθετα, ο υποφαινόμενος ανέφερε ότι ενόψει της τεράστιας διαφορετικότητας του τρόπου σκέψης και αντίληψης των δεδομένων, μέσα στις επόμενες μέρες θα αξιολογούσε κατά πόσον θα μπορούσε να συνέχιζε να λειτουργεί μέσα στο παρών Δ.Σ. ή που θα υπέβαλλε την παραίτησή του (πράγμα που έκανε στην επόμενη τακτική συνεδρία του Δ.Σ. τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014).

Τα ερωτήματα πολλά:
1. Τι ήταν αυτό που μεσολάβησε από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι το βράδυ της Τρίτης, που έκανε το νέο προπονητή να αλλάξει άποψη σε σχέση με το συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή?
2. Αν αυτό που τον έκανε να αλλάξει άποψη, ήταν η παρακολούθηση του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή μέσω DVD, γιατί δεν μπορούσε να πράξει το ίδιο και για τον Σερτζίνιο?
3. Πως γίνεται τόσο ο ποδοσφαιριστής όσο και αυτός που τον εκπρωσοπούσε νομικά, να διατυμπανίζουν εδώ και καιρό ότι από τον Ιανουάριο και μετά θα αγωνίζεται με τα χρώματα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ?
4. Με ποιο τρόπο δημοσιογράφος συγκεκριμένης διαδικτυακής σελίδας γνώριζε εκ των προτέρων, την επίσκεψη του ποδοσφαιριστή στο σωματείο μας και την υπογραφή συμβολαίου? Επιπρόσθετα, πως η συγκεκριμένη διαδικτυακή σελίδα γνώριζε και δημοσίευσε τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας?
5. Πως γίνεται ένα σωματείο με ετήσιο προϋπολογισμο περί των €6 εκ. να επιδυκνείει τέτοια προχειρότητα στις διαδικασίες ενίσχυσης της ομάδας και στη σύναψη συμβολαίων?
6. Πληροφοριακά, καλό θα ήταν να ρωτήσει κάποιος τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε ότι αφορά τα δοκιμαστικά που πέρασε ένας αλλός ποδοσφαιριστής, ο Τορτολέρο. Με ποιο τρόπο προτάθηκε για δοκιμαστικά, από ποιον πήρε το πράσινο φως για να περάσει από δοκιμαστικά, ποιος είναι ο εκπρόσωπος του (αν και έχω την εντύπωση ότι όλοι μας υποψιαζόμαστε ποιος τον εκπροσωπεί) κλπ?

Το περιστατικό που περιγράφω είναι ένα από τα πολλά που καταδυκνείουν, κατ’ εμένα, το τεράστιο διοικητικό χάος του σωματείου μας. Η ΟΜΟΝΟΙΑ πάσχει από ερασιτεχνισμό. Κάποτε το απεκάλεσα ΟΤΙΝΑΝΙΣΜΟ (ότι νάναι). Προσωπικά απέτυχα στο να πείσω τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, την ανάγκη για καινοτομίες, για αλλαγή του ρόλου των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ., για ενίσχυση της επαγγελματικής μας δομής. Δεν θα λύσει άμεσα τα τεράστια οικονομικά μας προβλήματα, αλλά θα είναι η αρχή για την ετοιμασία ενός συγυρισμένου μεσοπρόθεσμου πλάνου που θα μας βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο που βρισκόμαστε. Δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει ο από μηχανής θεός που θα σώσει το σωματείο μας από το τεράστιο χρέος. Ούτε και ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός που θα δανειοδοτήσει ένα πιθανώς μη βιώσιμο σωματείο. Μόνο η συνεισφορά των πολλών. Αλλά, για να συνεισφέρουν οι πολλοί από το υστέρημά τους, σε τόσο δύσκολες εποχές, θα πρέπει επιτέλους να πειστούν ότι το σωματείο εργάζεται σωστά, έχει πλάνο, σκέφτεται τη διαχρονική του επιβίωση.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή αμφιταλαντεύομαι για τους λόγους που έπρεπε να έδινα τέτοιες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Ξέρω εκ των προτέρων, ότι θα κατηγορηθώ και θα λασπωθώ, παρόλο που παρουσίασα μια κατάσταση από τη δική μου οπτική γωνία, χωρίς ίχνος υποκειμενισμού. Κάποιος θα με αποκαλέσει επιπόλαιο, άλλος προδότης και άλλος ότι κάνω ζημιά στο σωματείο μας. Κάποιος κύριος εξήνταδύο χρονών με έκανε να αλλάξω γνώμη. «Δεν είναι θέμα επιλογής», μου είπε, «αλλά υποχρέωσης. Μόνο έτσι θα βελτιωθεί η κατάστασή μας».

Στη ζωή συναντάς συνέχεια σταυροδρόμια. Πάντα γνωρίζεις εκ των προτέρων ποιο είναι το σωστό. Είναι εκείνο που παρουσιάζει τα περισσότερα εμπόδια. Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα επιλέγω το μονομάτι των εμποδίων.