Home Uncategorized Αυτό ή καταστροφή

Αυτό ή καταστροφή

img_6372


Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους, 24sports.com.cy

Το κόστος για τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, του σωματείου, των γραφείων και των λοιπών αθλημάτων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα φτάσει τη σεζόν 2013-14 στα έξι εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά επί Μιλτιάδη Νεοφύτου το μπάτζετ του σωματείου ήταν υπερδιπλάσιο, όμως ήταν άλλες εποχές τότε. Παρόλα αυτά, έξι εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό για ένα κυπριακό αθλητικό σωματείο, τη σήμερον ημέρα, είναι υπερβολικά πολλά λεφτά.

Σε αντίθεση όμως με όλες τις άλλες ομάδες (με εξαίρεση τον αποέλ που έχει παρόμοια μεγέθη), η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει την ευχή να είναι σε θέση να φέρνει έσοδα που πλησιάζουν το πιο πάνω ποσό. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα εισιτήρια διαρκείας, τα μεμονωμένα εισιτήρια, οι χορηγίες και η εκμετάλλευση του brand name, δύναται να φέρουν σήμερα στην ΟΜΟΝΟΙΑ έσοδα άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκρίνοντας, λοιπόν, τα πιο πάνω νούμερα, γίνεται αντιληπτό πού περίπου βρίσκεται ο πήχης για το break even ενός σωματείου του μεγέθους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Όμως, δυστυχώς για το «τριφύλλι», πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και έναν πολύ σημαντικό, κρίσιμο, σκέλος. Το υπέρογκο χρέος, που σύμφωνα με τους ανθρώπους του σωματείου, είναι στα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Αν δεν υπήρχε το χρέος, τότε με κινήσεις στο μάρκετινγκ και με σωστές διαδικασίες στο ποδοσφαιρικό τμήμα, τα έσοδα θα αυξάνονταν και μαζί το μπάτζετ, δίνοντας την ευκαιρία με έναν υγιές ισοζυγισμένο προϋπολογισμό να δημιουργηθεί μία πρωταθλήτρια ομάδα.

Όμως, το χρέος δεν επιτρέπει τώρα κάτι τέτοιο. Η τακτική της ττενέκκας ίσως βοηθήσει μία ή δύο φορές, όμως δεν μπορεί να αποτελέσει λύση. Η ΟΜΟΝΟΙΑ για να εκμηδενίσει το χρέος, πρέπει αναγκαστικά τα επόμενα χρόνια να παρουσιάζει μεγάλο πλεόνασμα. Οι δύσκολες σημερινές εποχές επιτρέπουν έσοδα (μάξιμουμ) πέντε εκατομμύρια, άρα για να μην καταστραφεί το σωματείο, τα έξοδα πρέπει άμεσα να μειωθούν στο ένα με ενάμισι εκατομμύριο ευρώ το πολύ.

Γράφω τα πιο πάνω όσο πιο απλοϊκά γίνεται, αλλά η εικόνα αυτή είναι. Με ένα-ενάμισι εκατομμύριο ευρώ μπάτζετ και λαμβάνοντας υπόψη τα χρήματα που ξοδεύουν οι άλλες ομάδες, αν η ΟΜΟΝΟΙΑ κάνει ΣΩΣΤΕΣ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ κινήσεις, ίσως να διεκδικεί έξοδο στην Ευρώπη.

Η εγκατάλειψη της διεκδίκησης τίτλων για μερικά χρόνια με αντάλλαγμα τη σωτηρία του σωματείου είναι πλέον μονόδρομος. Και δεν είναι ντροπή, ούτε θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα, αν πάρουν τέτοια απόφαση στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Θεωρώ ότι με ίσιες κουβέντες προς τον κόσμο, οι φίλαθλοι θα στηρίξουν την ομάδα με την ίδια δυναμική. Αρκεί να πειστούν ότι ο καιρός του ερασιτεχνισμού έχει τελειώσει.