Home ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Υιοθέτηση Ελαχίστων Απαιτήσεων στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών

Υιοθέτηση Ελαχίστων Απαιτήσεων στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών

Από τη σημερινή συνάντηση
Σε σημερινή ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟΠ αποφασίστηκε η υιοθέτηση των ελαχίστων απαιτήσεων (minimum requιrements)στα συμβόλαια που υπογράφονται μεταξύ ποδοσφαιριστών και ομάδων στην Κύπρο.Η υιοθέτηση των ελάχιστων απαιτήσεων στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ FIFA, UEFA και Παγκόσμιας Ένωσης Ποδοσφαιριστών (FIFpro) την οποία σταδιακά θα κληθούν να υιοθετήσουν όλες οι Ομοσπονδίες.

Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν η ΚΟΠ με τον Πρόεδρο της κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη , το Β’ Αντιπροέδρο κ. Νίκο Νικολάου καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών κ. Ανδρέα Πέτσα, η UEFA με τον κ. Mattias Grafström (Professional Football Affairs Manager, η FIFPro Division Europe με τον Πρόεδρο της  Bobby Barnes, ο ΠΑΣΠ με τον Πρόεδρο του κ. Σπύρο Νεοφυτίδη και τους Νομικούς Συμβούλους κ.  Πάρι Σπανό και Λούη Χατζηδημητρίου, η ECA (European Club Association) , η EPFL (European Professional Football Leagues)  καθώς και τα Σωματεία ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και Ανόρθωση με τους Γενικούς τους Διευθυντές.
Να σημειωθεί πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα σημεία που περιλαμβάνονται στις ελάχιστες απαιτήσεις ήδη περιλαμβάνονται στους κανονισμούς της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
Τέθηκε χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Ιουνίου για να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές για την υιοθέτηση ελάχιστων απαιτήσεων   που προνοούνται και παράλληλα, θα συσταθεί Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της ΚΟΠ, των Σωματείων και του ΠΑΣΠ για να επιβλέψει την υλοποίησης των αλλαγών αυτών.
Μεταξύ άλλων, θα αλλάξει από τη νέα αγωνιστική περίοδο ο τρόπος σύνθεσης της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών.
Όπως ισχύει και σήμερα,  δύο μέλη θα ορίζονται από την ΚΟΠ και  δύο από τον ΠΑΣΠ ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής, δεν θα ορίζεται πλέον από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ αλλά θα είναι κοινής αποδοχής μεταξύ ΠΑΣΠ και ΚΟΠ.
Επίσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, στόχος  είναι η αναγνώριση από τη FIFA της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών της ΚΟΠ προκειμένου αυτή να εκδικάζει  όλες τις διαφορές των ποδοσφαιριστών με τα Σωματεία για να μην υπάρχει η ανάγκη προσφυγής στα αρμόδια όργανα της FIFA.
Μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση, ήταν και η αναφορά του Προέδρου της ΚΟΠ ότι η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών FIFpro θα πρέπει να δει με κατανόηση το θέμα των Κυπριακών Σωματείων σε σχέση με τις παλαιές οφειλές τους προς ποδοσφαιριστές και να αποφασισθεί από κοινού η αποδοχή σταδιακής εξόφλησης τους με μηνιαίες δόσεις.
Οι εκπρόσωποι της FIFpro επέδειξαν κατανόηση στο θέμα που τέθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΟΠ και υποσχέθηκαν ότι, είτε θα επανέρθουν με συγκεκριμένες εισηγήσεις, είτε θα προγραμματιστεί στο άμεσο μέλλον νέα συνάντηση για συζήτηση του θέματος.
cfa