Δεν λέγεται τυχαία “βασίλισσα”! Την αποκαλούν “βασίλισσα” γιατί είναι “βασίλισσα”!
Αυτό αποδεικνύεται από τα 9 κύπελλα πρωταθλητριών ή Τσάμπιονς Λιγκ (όπως προτιμάτε). Το pamesports.gr σας βάζει σιγά σιγά στο κλίμα του μεγάλου τελικού του Σαββάτου στη Λισαβόνα. Εκεί που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων δύο ομάδες από την ίδια πόλη θα μονομαχήσουν για το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στον κόσμο.
Στον αγωνιστικό χώρο του Νταλούζ θα παίζουν το ερχόμενο Σάββατο, δύο ομάδες που συνολικά έχουν κατακτήσει 10 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης. Τη μερίδα του λέοντος έχει η “βασίλισσα” Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ από την άλλη μεριά οι “ροχιμπλάνκος” έχουν πανηγυρίσει την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 1974.
Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Και όταν λέμε από την αρχή, κυριολεκτούμε. Τη σεζόν 1955/56 διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Νικήτρια της διοργάνωσης την πρώτη κιόλας χρόνια δεν ήταν άλλη από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στον τελικό η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπισε τη Γαλλική, Σταντ ντε Ρενς την οποία και νίκησε με 4-3.
Τα γκολ του τελικού.
Ρεάλ Μαδρίτης 4 – 3 Σταντ ντε Ρενς
Di Stefano 14′ Leblond 6′
Rial 30′, 79′ Templin 10′
Marquitos 67′ Hidalo 62′
Η αρχή είχε γίνει. Εκείνο το οποίο ήταν στα σκαριά και η υπόλοιπη Ευρώπη δε φανταζόταν ότι θα συμβεί, είναι ότι οι Μαδριλένοι, με αιχμή του δόρατος τον Ντι Στέφανο, είχαν σκοπό να χτίσουν μία δυναστεία. Και το κατάφεραν. Το κατάφεραν γιατί το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης για τις επόμενες 4 σεζόν, πήγε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.
Την επόμενη, λοιπόν, κιόλας χρονιά, η Ρεάλ Μαδρίτης μέτρησε τις δυνάμεις της με την Φιορεντίνα. Στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου οι Ντι Στέφανο και Γκέντο με τα τέρματα τους, χάρισαν τη δεύτερη κούπα. Είχαν το απόλυτο στην διοργάνωση, το οποίο κράτησαν μέχρι το 1960.
Τα γκολ του τελικού.
Ρεάλ Μαδρίτης 2 – 0 Φιορεντίνα
Ντι Στέφανο 69′ (πεν.)
Γκέντο 75′
Στις 28 Μαΐου του 1958 η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτούσε το τρίτο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και ο αρχηγός της “βασίλισσας” ύψωνε στους ουρανούς των Βρυξελλών το τρόπαιο. Στο, μετέπειτα ματωμένο, Χείζελ, η Ρεάλ κατακτούσε το Κύπελλο με αντίπαλο τη Μίλαν σε έναν τελικό που ο νικητής κρίθηκε στην παράταση. Λυτρωτικό ήταν το τέρμα του Γκέντο στο 107′, που έδωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στους Μαδριλένους.
Ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 τέρματα.
Τα γκολ του τελικού.
Ρεάλ Μαδρίτης 3 – 2 Μίλαν
Di Stefano 74′ Schiaffino 59′
Rial 79′ Grillo 77′
Gento 107′
Στο Νέκαρ Στάντιουμ (που το 1993 μετονομάστηκε σε Μερσέντεζ Μπενζ Αρένα) στη Στουτγκάρδη η Ρεάλ Μαδρίτης έγραψε ιστορία αφού κατέκτησε το τέταρτο σερί Κύπελλο Πρωταθλητριών σε ισάριθμους τελικούς. Η μοναδική, ως τότε, κάτοχος του Κυπέλλου, στις 3 Ιουνίου του 1959, σε μία επανάληψη του τελικού της πρώτης σεζόν (1955/1956) αντιμετώπιζε την Σταντ ντε Ρενς. Αποτέλεσμα, Ματέος και Ντι Στέφανο να την φιλοδωρήσουν με 2 τέρματα και να χαρίσουν ακόμα ένα τρόπαιο στους Μαδριλένους.
Τα γκολ του τελικού.
Ρεάλ Μαδρίτης 2 – 0 Σταντ ντε Ρενς
Ματέος 1′
Ντι Στέφανο 47′
Τη σεζόν 1959/60 η Ρεάλ Μαδρίτης απέκλειε την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του θεσμού με συνολικό σκορ 6-2, ενώ η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης έπαιρνε το εισιτήριο για τον τελικό, από τη Σκωτσέζικη Ρέιντζερς . Στις 28 Μαΐου του 1960 στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης η Ρεάλ γινόταν η απόλυτη και μοναδική νικήτρια του θεσμού για πέμπτη φορά. Σε ένα τελικό που σημειώθηκαν 10 γκολ η ομάδα των Ντι Στέφανο και Πούσκας έριχνε στο καναβάτσο τη Άιντραχτ Φρανκφούρτης με το επικό 7-3.
Τα γκολ του τελικού.
Ρεάλ Μαδρίτης 7 – 3 Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Ντι Στέφανο 27′ 30′ 73′ Κρες 18′
Πούσκας 46′, 56′ (πεν.) 60′, 71′ Στέιν 72′, 75′
Η Ρεάλ Μαδρίτης από το 1960, κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης ξανά τη σεζόν 1965/66. Εκείνη τη χρονιά στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης έφτασαν εκτός από τη Ρεάλ, οι Παρτιζάν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ίντερ . Τελικώς στον τελικό του θεσμού αγωνίστηκαν η Ρεάλ Μαδρίτης με την Παρτιζάν Βελιγραδίου στις 11 Μαΐου του 1966 στο στάδιο Χέιζελ, ξανά.
Εκεί η Ρεάλ, με ανατροπή, σήκωσε για 6η φορά τον κορυφαίο Ευρωπαϊκό τίτλο. Αμάνσιο και Σερένα μέσα σε 6 λεπτά έκαναν ότι ήταν απαραίτητο για την ομάδα τους, εξασφαλίζοντας ότι το τρόπαιο θα ταξιδέψει για 6η φορά στην 10ετή, ως τότε, ιστορία του, στη Μαδρίτη.
Τα γκολ του τελικού.
Ρεάλ Μαδρίτης 2 – 1 Παρτιζάν Βελιγραδίου
Αμάνσιο 70′ Βάσοβιτς 55′
Σερένα 76′
To 1992 το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης μετονομάστηκε στο γνωστό μας πλέον Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ρεάλ Μαδρίτης άργησε 32 ολόκληρα χρόνια να γιορτάσει την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης. Και όμως, τη σεζόν 1997/1998 η Ρεάλ του Γιουπ Χάινκες και των Ιέρο, Ραούλ και Μιγιάτοβιτς αντιμετώπιζε τη Γιουβέντους του Μαρσέλο Λίπι και των Ζιντάν, Ντελ Πιέρο και Ντεσάμπ. Στον τελικό του Άμστερνταμ Αρένα ο Πρέντρακ Μιγιάτοβιτς στο 66ο λεπτό έστελνε τους Μαδριλένους στα ουράνια. Περίμεναν υπομονετικά το τελικό σφύριγμα του Χέλμουτ Κρουγκ για να πανηγυρίσουν ύστερα από περισσότερο από 3 δεκαετίες την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.
Τα γκολ του τελικού.
Γιουβέντους 0 – 1 Ρεάλ Μαδρίτης
Μιγιάτοβιτς 66′
Η “βασίλισσα” ήταν η πρώτη κάτοχος του θεσμού. Δεν θα μπορούσε παρά να είναι η πρώτης κάτοχος της νέας χιλιετίας. Στον τελικό του Σταντ ντε Φρανς, στο Παρίσι, η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε περνούσε ένα εύκολο βράδυ με αντίπαλο τη Βαλένθια στον Ισπανικό εμφύλιο. Στις 24 Μαΐου ο Φερνάντο Ρεδόνδο σήκωνε στο βαρύτιμο τρόπαιο στην Πόλη του Φωτός αφού η Ρεάλ είχε κερδίσει με 3-0 τις “νυχτερίδες”.
Τα γκολ του τελικού.
Ρεάλ Μαδρίτης 3 – 0 Βαλένθια
Μοριέντες 39′
ΜακΜάναμαν 67′
Ραούλ 75′
Δύο χρόνια αργότερα η Ρεάλ επέστρεφε στο θρόνο της. Στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκόβης, εκεί που είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1960, η ομάδα του Ντελ Μπόσκε κοντραριζόταν με την Λεβερκούζεν. Εκείνο που είναι αλησμόνητο από τον τελικό, είναι το απίστευτο γκολ του Ζινέντιν Ζιντάν . Ίσως το κορυφαίο τέρμα της ιστορία των Ευρωπαϊκών τελικών. Το τελικό 2-1 χάρισε στη Ρεάλ το 9ο τρόπαιο της.
Τα γκολ του τελικού.
Λεβερκούζεν 1 – 2 Ρεάλ Μαδρίτης
Λούσιο13′ Ραούλ 8′
Ζιντάν 45′
Από τη νύχτα της 15ης Μαΐου του 2002, έχουν περάσει 12 ολόκληρα χρόνια. 12 χρόνια χωρίς το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ να έχει κάνει το ταξίδι προς την πρωτεύουσα της Ισπανίας. Το Σάββατο το μόνο σίγουρο είναι πως η κούπα θα πάει στη Μάδριτη. Σε ποια τροπαιοθήκη όμως… υπομονή!
Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr