Την κλήρωση του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας την έκανε όπως κάθε χρόνο ένα σύστημα στον υπολογιστή της ομοσπονδίας. Η χρήση του υπολογιστή είναι αναγκαία, όπως μας λένε, γιατί υπάρχουν αρκετές δυσκολίες να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο που είναι το τράβηγμα(μπαλάκια ή χαρτάκια) από μια γυάλα. Λίγο η έλλειψη γηπέδων, με δύο ή και τρεις ομάδες να έχουν την ίδια έδρα, λίγο το μέγεθος της Κύπρου με τα στάδια να βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο και να μην μπορούν να γίνονται αγώνες την ίδια ημέρα λόγω ασφαλείας μπορούμε να πούμε ότι δικαιολογεί τη χρήση του συστήματος. Αυτό που δεν δικαιολογεί είναι οι ομοιότητες που βγάζει η κλήρωση κάθε χρονιά μα κάθε χρόνο.
Εμείς θα μιλήσουμε για την ΟΜΟΝΟΙΑ που είναι η ομάδα μας. Βλέποντας την κλήρωση για το φετινό πρωτάθλημα και βλέποντας και της περσινής(για να μην πάμε και πιο πίσω) παρατηρούνται αρκετές ομοιότητες. Οι πιθανότητες να βγει κάτι το ίδιο η παρόμοια υπάρχουν, αλλά όταν γίνετε συνεχώς είναι στημένο(όχι με τον κακό τρόπο) και καταντάει κουραστικό.
Και ας μιλήσουμε με παραδείγματα:
Παράδειγμα πρώτο:
2013-2014: τελευταία αγωνιστική, αιώνια ντέρμπι Αποέλ – ΟΜΟΝΟΙΑ
2014-2015: τελευταία αγωνιστική, αιώνια ντέρμπι Αποέλ – ΟΜΟΝΟΙΑΗ μόνη διαφορά ότι πέρσι ήταν 13η αγωνιστική, ενώ φέτος 11η αγωνιστική, αφού έχουν μειωθεί οι ομάδες. Ειδικά αυτό, εάν κοιτάξουμε και βρούμε πόσες φορές οι δύο ομάδες συναντήθηκαν τελευταία αγωνιστική από το 2000 μέχρι σήμερα ίσως βρούμε ότι έγινε τουλάχιστον τις μισές φορές.
Παράδειγμα δεύτερο:
2013-2014: Η ΟΜΟΝΟΙΑ αντιμετωπίζει την Απόλλωνα εκτός έδρας και την επόμενη αγωνιστική την ΑΕΛ εντός έδρας.
2014-2015: Η ΟΜΟΝΟΙΑ αντιμετωπίζει την Απόλλωνα εκτός έδρας και την επόμενη αγωνιστική την ΑΕΛ εντός έδρας.Η μόνη διαφορά η αγωνιστική, πέρσι ήταν 3η και 4η, ενώ φέτος θα είναι 9η και 10η αντίστοιχα, ενώ φέτος μετά από αυτά τα δύσκολα παιχνίδια ακολουθεί το αιώνιο ντέρμπι.
Ότι υπάρχουν μαζεμένα ντέρμπι δεν θα το δώσουμε ως παράδειγμα, αφού μπορεί να πεις κανείς πως όλοι παίζουν με όλους. Αυτό φυσικά δεν το συμμερίζονται όλοι αφού δεν είναι το ίδιο να έχεις όλα τα δύσκολα παιχνίδια το ένα πίσω από το άλλο. Αρκετό ρόλο παίζει η χρήση των καρτών που μπορεί να δεχθούν οι παίκτες, που συνήθως είναι πολλές σε κρίσιμους αγώνες, με συνέπεια να χάνουν άλλον πάλι κρίσιμο παιχνίδι.
Παραδείγματα υπάρχουν και άλλα που δεν θα τα αναλύσουμε τώρα. Εάν καθίσουν από όλες τις ομάδες και μελετήσουν λεπτομερώς τα προγράμματα τον περασμένων ετών ή τουλάχιστον το περσινό και το φετινό θα παρατηρήσουν αρκετές ομοιότητες. Κάτι πρέπει να αλλάξει στο σύστημα της κλήρωσης έτσι ώστε να μην ακολουθεί μια ομάδα το πρόγραμμα της άλλης ή να δίνει συνεχώς τα ίδια ντέρμπι μαζεμένα.
Μπορεί να μην λένε και πολλά τα πιο πάνω αλλά είναι κάτι που χρήζει αλλαγής και βαρεθήκαμε να λέμε την ατάκα «είναι καιρός για αλλαγές» αλλά θέλουμε να τις δούμε και καμία φορά!