Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Μαυροβούνιος ρεπόρτερ, αναλύει την Μπουντούτσνοστ

Μαυροβούνιος ρεπόρτερ, αναλύει την Μπουντούτσνοστ


Του ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ στο Κ SPORTS

Η προετοιμασία της Ομόνοιας στην Πολωνία φτάνει σιγά-σιγά προς το τέλος της και ήδη η προσοχή πέφτει στους δύο ευρωπαϊκούς αγώνες για τον β΄ προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ. Στις 17 Ιουλίου το «τριφύλλι» θα ταξιδέψει κατά πάσα πιθανότητα στο Μαυροβούνιο για να αντιμετωπίσει την Μπουντούτσνοστ, η οποία είναι το μεγάλο φαβορί απέναντι στη Φολγκόρε του Σαν Μαρίνο. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 24 Ιουλίου, το ΓΣΠ θα φιλοξενήσει το β΄ παιχνίδι. Στην περίπτωση, όμως, που η Φολγκόρε περάσει στον β΄ προκριματικό, τότε η ευρώ-πορεία των πρασίνων ξεκινά από τη Λευκωσία.

Στις 3 και 10 Ιουλίου οι δύο πιθανοί αντίπαλοι της Ομόνοιας θα κοντραριστούν μεταξύ τους, με τον νικητή του ζευγαριού να κλείνει εισιτήριο για την Κύπρο.

Με σχεδόν τρεις εβδομάδες να απομένουν μέχρι το πρώτο επίσημο παιχνίδι των παικτών του Κώστα Καϊάφα, επιχειρήσαμε στην «Κ» μια πρώτη ανάγνωση των υποψήφιων αντιπάλων, βάζοντας ασφαλώς περισσότερο βάρος στην Μπουντούτσνοστ, η οποία είναι το μεγάλο φαβορί απέναντι στην αδύναμη ομάδα από το Σαν Μαρίνο.

Η… Ομόνοια Μαυροβουνίου
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Μπουντούτσνοστ (ο τόνος βρίσκεται στη δεύτερη συλλαβή) είναι η… Ομόνοια του Μαυροβουνίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα της νεοσύστατης δημοκρατίας, η οποία όμως λόγω οικονομικού περνάει μια περίοδο σοβαρής ύφεσης. Από το 2006 όταν ξεκίνησε να διοργανώνεται πρωτάθλημα στη χώρα, μετά τη διάσπαση από τη Σερβία, η Μπουντούτσνοστ πάντα τερμάτιζε 1η ή 2η και ποτέ πιο κάτω.

Το σερί αυτό σταμάτησε την χρονιά 2013-14 όταν λόγω του μεγάλου χρέους (που έφτασε το ένα εκατομμύριο ευρώ), στην ομάδα της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα αναγκάστηκαν να αποδεσμεύσουν τους περισσότερους παίκτες και να αγωνιστούν με νεαρούς από τις ακαδημίες. Στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, οι κυανόλευκοι τερμάτισαν στην 4η θέση, όμως πήραν το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ, αφού η δεύτερη Λόβτσεν βγαίνει Ευρώπη ως κυπελλούχος.

«Οι φίλαθλοι είναι απογοητευμένοι, αφού συνήθισαν την ομάδα τους να διεκδικεί κάθε χρόνο τον τίτλο. Όμως με βάση το ρόστερ, μπορώ να πω ότι η 4η θέση αποτελεί επιτυχία», εξήγησε στην «Καθημερινή» ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Vijesti, Ντανίλο Μίτροβιτς.

Η περσινή χρονιά ήταν μεταβατική για την Μπουντούτσνοστ, που αναγκάστηκε λόγω οικονομικού να στηριχτεί στους νεαρούς της παίκτες. Όμως παρά την εξήγηση των ιθυνόντων ότι η ομάδα βρίσκεται σε περίοδο ανασυγκρότησης για 2-3 χρόνια, η απογοήτευση των φιλάθλων έφτασε στα ύψη. Εκεί που γέμιζαν το στάδιο με 5-6 χιλιάδες θεατές πριν από μερικά χρόνια, στα ματς πέρσι παρευρίσκονταν μόλις 300-400 φίλαθλοι.

Έριξαν το χρέος
Το ξήλωμα της ομάδας πέρυσι έφερε τη μείωση του χρέους, που πλέον είναι κάτω από ένα εκατ. ευρώ. Όμως τα προβλήματα είναι ακόμη εκεί. Όπως μαθαίνουμε, το ρόστερ θα είναι περίπου το ίδιο με πέρυσι, πέραν από 1-2 προσθήκες ελεύθερων παικτών. Αυτά είναι καλά νέα για την Ομόνοια, που θα αντιμετωπίσει μια ομάδα από μία επικίνδυνη ποδοσφαιρικά χώρα, που όμως περνάει μία δύσκολη περίοδο στην ιστορία της. Φυσικά, το ταλέντο των Μαυροβούνιων είναι τέτοιο, που ακόμη και έτσι, ουδείς πρέπει να υποτιμήσει την Μπουντούτσνοστ.

Αστέρι της πιθανής αντιπάλου της Ομόνοιας είναι ο Μάρκο Τσέτκοβιτς, ανιψιός του Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς, πρώην ποδοσφαιριστή και τεχνικού διευθυντή της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο 28χρονος είναι διεθνής Μαυροβούνιος, που παίζει τόσο στην αριστερή πλευρά λόγω της ταχύτητάς του, όσο και επιτελικό αστέρι.

Ο κόουτς
Προπονητής της Μπουντούτσνοστ είναι ο Γκόραν Πέρισιτς, ο οποίος αν και σύμφωνα με το Wikipedia έχει περάσει από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας τη σεζόν 2001-02, εντούτοις δεν έγινε κατορθωτό να επαληθεύσουμε ότι βρισκόταν όντως στο ρόστερ των μαυροπράσινων. Την χρονιά εκείνη στον Ολυμπιακό αγωνίζονταν οι ξένοι Σάβα Ραντοσάβλιεφ, Ρομίκ Χατζιάτριαν, Γιόζεφ Κόνζλεϊ και Μιλένκο Τζέντοβιτς, οι οποίοι έπαιξαν στα τέσσερα ευρωπαϊκά και ακολούθως οι τρεις πρώτοι στον α΄ γύρο και ο τελευταίος γράφτηκε στον β΄ γύρο αντί του Ραντοσάβλιεφ.

Ο Πέρισιτς, βοηθός αρχικά, ανέλαβε την Μπουντούτσνοστ δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος της σεζόν 2013-14, όταν παραιτήθηκε αιφνιδίως ο Νέναντ Βούκσεβιτς. Παρά την έλλειψη πίεσης από ΜΜΕ και φιλάθλους, ο Βούκσεβιτς έφυγε χωρίς να εξηγήσει το γιατί, με τον Πέρισιτς να αναλαμβάνει στη θέση του.

Τον Πέρισιτς στηρίζει, σαν τεχνικός διευθυντής και συνδετικός κρίκος της ομάδας με τη διοίκηση, ο Νίκολα Γιοβάνοβιτς. Ο 61χρονος σήμερα, πρώην διεθνής Γιουγκοσλάβος, το 1980 έγινε ο πρώτος ξένος που αγωνίστηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (μέχρι τότε οι κόκκινοι είχαν μόνο Βρετανούς στο ρόστερ). Αγωνιζόμενος αρχικά στην Παρτίζαν, μετά τη διετία στο Ολντ Τράφορντ, έκλεισε την καριέρα του στην Μπουντούτσνοστ τη δεκαετία του ’80.

Με Ομόνοια στην πόλη Νίκσιτς
Από τον Μάιο το εθνικό στάδιο του Μαυροβουνίου στην Ποντγκόριτσα και έδρα της Μπουντούτσνοστ περνάει από ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου, έτσι τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της η ομάδα θα τα δώσει στην πόλη Νίκσιτς, 50 χιλιόμετρα μακριά, στην έδρα της ΦΚ Σουτιέσκα, της μεγάλης αντιπάλου της Μπουντούτσνοστ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας με τη Φολγκόρε στις 10 Ιουλίου θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, αφού η UEFA τιμώρησε την Μπουντούτσνοστ με μια αγωνιστική, λόγω επεισοδίων των οπαδών της στον αγώνα προ διετίας με την πολωνική Σλασκ.
Το καλοκαίρι του 2013 η Μπουντούτσνοστ κανονικά θα έπαιζε στο Γιουρόπα Λιγκ ως δευτεραθλήτρια, όμως δεν αδειοδοτήθηκε από την UEFA εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων.

Δεν μιλάνε για Ομόνοια
Προς το παρόν, στην Μπουντούτσνοστ δεν ασχολούνται με το «τριφύλλι», αλλά συγκεντρώνονται πρώτα στην ομάδα του Σαν Μαρίνο, την Φολγκόρε. «Χθες μίλησα με τον Νίκολα Γιοβάνοβιτς και μου είπε ότι ‘είμαστε το φαβορί, αλλά όταν περάσουμε την ομάδα του Σαν Μαρίνο, τότε θα μιλήσουμε για την Ομόνοια’», είπε στην «Καθημερινή» ο δημοσιογράφος Ντανίλο Μίτροβιτς.

Μεγάλο κλαμπ
Η Μπουντούτσνοστ είναι το μεγαλύτερο κλαμπ στο Μαυροβούνιο, με 15 διαφορετικές ομάδες σε διάφορα σπορ να απασχολούν εκατοντάδες αθλητές. Η ομάδα ποδοσφαίρου είναι το σημαντικότερο κομμάτι του συλλόγου, όμως η πιο επιτυχημένη είναι η γυναικεία ομάδα χάντμπολ, που πέρσι έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και το 2012 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Παράλληλα, η ομάδα μπάσκετ συμμετέχει κάθε χρόνο σε Eurocup και EuroChallenge.