Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Κωδικός: Πρόκριση!

Κωδικός: Πρόκριση!

geo_0209


Του Αντρέα Βιολάρη, sigmalive.com

Αντίστροφα μετράνε πλέον στην Ομόνοια για τις πρώτες επίσημες υποχρεώσεις. Την ερχόμενη Πέμπτη οι «πράσινοι» κάνουν πρεμιέρα στα κύπελλα Ευρώπης, κόντρα στην Μπούντουτσνοστ και μοναδικό ζητούμενο είναι το τέλος των δύο αναμετρήσεων να την βρει να πανηγυρίζει την πρόκριση για την επόμενη φάση. Κάτι που δεν έχει πετύχει τα τελευταία τρία χρόνια. Λίγο τα… τερτίπια της κληρωτίδας, λίγο η ατυχία και η ελλιπής προσπάθεια μέσα στο γήπεδο ή ακόμα και η αδυναμία να εκμεταλλευτεί στον βαθμό που θα έπρεπε τον παράγοντα έδρα, έφεραν πρόωρο και άδοξο τέλος στην ευρωπαϊκή πορεία της Ομόνοιας τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια.

Πέρσι, οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν τον δυσκολότερο αντίπαλο που είχε ποτέ ομάδα μας σε β’ προκριματικό γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης (τη ρουμανική Άστρα) και, παρά το θετικό αποτέλεσμα μέσα στη Ρουμανία (1-1), έχασαν την πρόκριση μέσα στο ΓΣΠ. Στη Λευκωσία χάθηκε η πρόκριση και το καλοκαίρι του 2012, αυτήν τη φορά στον γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Παρά τη λευκή ισοπαλία στο Βελιγράδι, το «τριφύλλι» έχασε την πρόκριση από τον Ερυθρό Αστέρα στα πέναλτι. Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2011, η Ομόνοια έχανε με σκληρό τρόπο την πρόκριση για τα πλέι-οφ της διοργάνωσης μέσα στο Σάλτσμπουργκ, με εκείνο το τσάμπα – γκολ, το οποίο «έσβησε» τη νίκη με 2-1 στο ΓΣΠ. Πριν από το παιχνίδι με την αυστριακή ομάδα, οι «πράσινοι» απέκλεισαν την Ντεν Χάαγκ (3-0, 0-1). Αυτή ήταν και η τελευταία πρόκριση που πανηγύρισε η Ομόνοια.

Τρία χρόνια είναι πάρα πολλά χωρίς πρόκριση και ο Κώστας Καϊάφας και οι παίκτες στοχεύουν να βάλουν τέλος σε αυτήν τη δυσμενή παράδοση. Η Μπούντουτσνοστ προσφέρεται για να περάσει η Ομόνοια στην επόμενη φάση, αφού (θεωρητικά τουλάχιστον) είναι ο πιο βατός αντίπαλος που είχε η Ομόνοια τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει πως η πρόκριση θα έρθει χωρίς σοβαρότητα και προσπάθεια. Η Μπούντουτσνοστ είναι μια σχετικά άγνωστη ομάδα με μπόλικο ταλέντο. Διαθέτει πολλούς νεαρούς διεθνείς -πλην άπειρους από τέτοια παιχνίδια- ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη ζημιά αν δεν προσεχθούν. Από αυτήν την άποψη μπορεί να θεωρηθεί θετικό το γεγονός ότι το πρώτο παιχνίδι (17/7) θα διεξαχθεί στο Μαυροβούνιο, αφού η Ομόνοια θα έχει την ευκαιρία να… διορθώσει τα λάθη στον επαναληπτικό του ΓΣΠ μία εβδομάδα αργότερα.

Χαμηλοί τόνοι
Ακόμα και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες προσδοκίες από πλευράς του κόσμου και κατ’ επέκτασιν δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στην ομάδα για την ευρωπαϊκή υπέρβαση, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για να γίνει το βήμα παραπάνω. Και όταν λέμε βήμα παραπάνω, δεν αναφερόμαστε στην είσοδο στους ομίλους. Κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ μακρινό και εξαιρετικά δύσκολο. Οι «πράσινοι» ρίχνονται στη μάχη της Ευρώπης με χαμηλούς τόνους και συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς όμως να βάζουν ταβάνι στους στόχους τους.