Επιστολή Χρίστου Χριστοφίδη για την Κάρτα Οπαδού:
Τα φαινόμενα της βίας και του χουλιγκανισμού απασχολούν για πολλά χρόνια ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία, που απαιτεί πλέον την πάταξη τους αφού αποτελούν προσβολή για τον πολιτισμό μας και ντροπή για την αθλητική ιδέα του «ευ αγωνίζεσθε». Η βία στους αθλητικούς χώρους είναι μέρος του ευρύτερου προβλήματος της νεανικής παραβατικότητας, με κοινωνικά και οικονομικά αίτια. Η αντιμετώπιση του πρέπει να είναι πολύπλευρη και πολυεπίπεδη, με έμφαση στην πρόληψη και διαπαιδαγώγηση.
Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα θατσερικής φιλοσοφίας νομοσχέδιο όπως η ίδια το χαρακτήρισε, μιας φιλοσοφίας που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τον αυταρχισμό της σε σημείο παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει η Κύπρος να αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο που οι κυβερνώντες αντί να ντρέπονται, διαφημίζουν ότι εφαρμόζουν μέτρα θατσερικής προέλευσης. Αυτή η φιλοσοφία που γίνεται προσπάθεια να εισαχθεί στην κυπριακή κοινωνία, σήμερα αφορά τα γήπεδα, αύριο άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους.
Γίνεται επίσης μια απαράδεχτη προσπάθεια να ταυτιστούν όσοι διαφωνούν με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου με τους χούλιγκαν. Άλλοι είναι που λαϊκίστικα προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα τους να αντιμετωπίσουν τη βία εντός και κυρίως εκτός γηπέδων με βεβιασμένες νομοθεσίες λανθασμένης φιλοσοφίας. Δεν καταλάβαμε ποτέ για παράδειγμα πως θα μπορούσε η κάρτα οπαδού να μπορούσε να αποτρέψει τα επεισόδια όταν οπαδοί διαφορετικών ομάδων βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο εκτός γηπέδου λόγω κακού σχεδιασμού.
Διαφωνούμε με την κάρτα οπαδού η οποία οδηγεί στο μαζικό φακέλωμα, θα δημιουργήσει περαιτέρω εντάσεις και δεν θα έχει τα ποθούμενα αποτελέσματα, ενώ θα δυσκολέψει την πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους. Διαφωνούμε με την εισαγωγή της εκμίσθωσης αστυνομικών υπηρεσιών τις οποίες στο τέλος της ημέρας θα πληρώνει ο πολίτης. Αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει είτε στην ιδιωτικοποίηση της αστυνόμευσης στα γήπεδα, είτε στη σταδιακή κατάργηση της κοινωνικής υποχρέωσης της αστυνομίας να αστυνομεύει γεγονότα, αφού όποιοι χρειάζονται αστυνόμευση θα πρέπει να πληρώνουν.
Το 2008 ψηφίστηκε μια νομοθεσία αυστηρή με συστήματα παρακολούθησης και άλλα πολλά στα γήπεδα. Αυτή η νομοθεσία ουδέποτε εφαρμόστηκε. Και αποφάσισαν να πάνε σε νέα νομοθεσία με πιο αυταρχικό περιεχόμενο.
Προτείνουμε ως ΑΚΕΛ τη θεσμοθέτηση Εθνικής Επιτροπής για Αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό, για τη χάραξη στρατηγικής με έμφαση στην πρόληψη. Στα πρότυπα του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου. Η Εθνική Επιτροπή για Αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό θα αποτελείται από κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και ανθρώπους του αθλητισμού και θα πρέπει να προτείνει μια ευρύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού φαινομένου με έμφαση στην πρόληψη. Δυστυχώς ο χρόνος που δόθηκε για συζήτηση στη Βουλή δεν ήταν επαρκής για τη συζήτηση αυτής της πρότασης.
Η εξυγίανση της ΚΟΠ και άλλων φορέων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σταλούν μηνύματα ενάντια στη βία. Τα όσα τραγελαφικά παρακολουθήσαμε τη χρονιά που μας πέρασε δίνουν οξυγόνο στη βία και καλλιεργούν την καχυποψία και την αμφισβήτηση. Θα πρέπει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, και όλες οι υπόλοιπες ομοσπονδίες αρμόδιες για την οργάνωση και διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, να δείξουν πραγματικό σεβασμό στο άθλημα, στα σωματεία που το καλλιεργούν και στους φιλάθλους που το συντηρούν. Χωρίς κομματικές ή άλλες παρεμβάσεις και χειραγωγήσεις.
Και αυτό θα επιτευχθεί αν εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, η απονομή δικαιοσύνης μέσα και έξω από τα γήπεδα και η αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου, των οποίων η αμφισβήτηση βρίσκεται στην κορύφωσή της.
Καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα να μην ψηφίσουν τις επίμαχες απαράδεχτες πρόνοιες του νομοσχεδίου.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΚΕΛ