Home ΚΥΠΡΟΣ Ο κυπριακός εφιάλτης των Ρώσων!

Ο κυπριακός εφιάλτης των Ρώσων!


Του Αλέξη Πάμπου | SigmaLive

Όσο κι αν προσπαθούν οι Ρώσοι, αποδεικνύεται ότι μάλλον αδυνατούν να χωνέψουν πόσο πολύ δυσκολεύονται να φέρουν βόλτα τους κυπριακούς συλλόγους, τους οποίους ένεκα πολλαπλάσιων προϋπολογισμών θεωρούν πως έχουν στο χέρι. Οι χθεσινές ισοπαλίες τόσο της Ντινάμο στη Μόσχα με την Ομόνοια (κυρίως αυτή) όσο και της Λοκομοτίβ στη Λευκωσία με τον Απόλλωνα έκαναν τους Ρώσους να προσγειωθούν ανώμαλα σε μία διόλου ευχάριστη γι’ αυτούς πραγματικότητα.

Βλέπετε των χθεσινών αποτελεσμάτων είχαν προηγηθεί η εξαιρετικά ζόρικη πρόκριση της Ζενίτ επί της ΑΕΛ, αλλά και οι επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στο σύλλογο της Αγίας Πετρούπολης. Κι επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι τέτοια, οι ομάδες μας με τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματά τους απέναντι στις «αρκούδες» του ρωσικού ποδοσφαίρου έχουν προκαλέσει στους εκπροσώπους της Πρέμιερ Λίγκα υπαρξιακές αγωνίες και στα ρωσικά Μ.Μ.Ε. έντονες τάσεις αυτοκριτικής. Ακολουθεί χαρακτηριστικό παράδειγμα:
«ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Ομόνοια, Απόλλωνας… Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι από την Κύπρο εξελίσσονται σε αληθινή κατάρα για τη Ρωσία. Μετά τις χθεσινές ισοπαλίες των συλλόγων της Ρωσίας με τους αντίστοιχους κυπριακούς ο απολογισμός μας είναι μία νίκη, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στο ίδιο επίπεδο μ’ εκείνους».
Το συγκεκριμένο απόσπασμα αποτελεί την εισαγωγή στο σημερινό άρθρο του Ντμίτρι Σιμόνοφ, το οποίο τιτλοφορείται: «Το επίπεδο μας -η Κύπρος. Η κατάρα της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά κύπελλα». Στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με τους νόμους του ποδοσφαίρου η Ομόνοια πηγαίνει στον εντός έδρας επαναληπτικό ως φαβορί ένεκα της εκτός έδρας ισοπαλίας. Η Ρωσία αισθάνεται πραγματική έκπληξη, καθώς η Ντινάμο λίγο έλειψε να ηττηθεί στο σπίτι της από το Νο165 στην κατάταξη της UEFA. Αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο δεν υφίσταται έκπληξη. Το Νο165 πήρε ισοπαλία από το Νο141. Ναι, το 141. Προς τι η έκπληξη συνεπώς;

Η Ντινάμο έχει τουλάχιστον δεκαπλάσιο προϋπολογισμό από την Ομόνοια, αλλά τα επιτεύγματά τους στην Ευρώπη είναι σχεδόν τα ίδια, ουδεμία σχέση με τις Ρεάλ, Μπάγερν ή Μπαρσελόνα. Το χθεσινό παιχνίδι επιβεβαίωσε ό,τι η κατάταξη της UEFA είναι αυτή που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα καλύτερα απ’ ό,τι τα μπάτζετ. Το παιχνίδι, σε τελική ανάλυση, ήταν ισορροπημένο…»
Το άκρως καυστικό για την Ντινάμο και το ρωσικό ποδόσφαιρο κομμάτι συνεχίζει ως εξής: «Οι Σαμπά, Ντάγκλας και Μπίτνερ ήταν απλές καρικατούρες αμυντικών. Ο Ολλανδός μπορεί να ουρλιάζει πανηγυρίζοντας ένα γκολ και να αγκαλιάζεται με τον Τσερτσέσοφ, αλλά τι να το κάνεις, όταν χάνει τον παίκτη του μέσα στη μικρή περιοχή και σε κάνει να ελπίζεις μόνο στο δοκάρι;
Η αδύναμη άμυνα είναι το πιο σημαντικό και τραγικό σημείο. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μπορείς να έχεις διαβάθμιση στην αποτελεσματική επίθεση, αλλά πρέπει να είσαι ικανός και να αμύνεσαι, για να μπορέσεις να πετύχεις κάτι σοβαρό. Η Ντινάμο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αμυνθεί. Σε επτά επίσημα παιχνίδια στη σεζόν έχει δεχτεί 11 τέρματα, απέναντι της έχουν σκοράρει όλοι πλην της Ούφα –ακόμη και η νεοφώτιστη Άρσεναλ Τούλα, ακόμη και η Χάποελ Κιριάτ Σμόνα».

Ακολούθως η αναφορά περνά στη Λοκομοτίβ: «Λίγες ώρες μετά την Ντινάμο το χάπι χρύσωσε η Λοκομοτίβ (Νο85 στην UEFA). Πώς αλλιώς να αξιολογήσεις την ηρωικά κερδισμένη ισοπαλία (με εννέα παίκτες και δοκάρι στο 96’) στη μάχη με τον Απόλλωνα (Νο171 στην UEFA), του οποίου ο προπονητής προέρχεται από τη γυναικεία ομάδα του συλλόγου και βάζει στην επίθεση έναν Ιβοριανό επιθετικό με το όνομα Γκιέ-Γκιέ, του οποίου τα χρυσά χρόνια ήταν με την ουγγρική Χόνβεντ και στη β’ κατηγορία της Γαλλίας. Με λίγα λόγια, στο δικό μας επίπεδο. Ισοπαλία φέραμε και με αυτούς.
Το «όλα θα πάνε καλά» θα ακουστεί ξανά και ξανά προκαλώντας ναυτία στην κοινή λογική ότι το επίκεντρο είναι το πώς αγωνίζεσαι, όχι το πόσα λεφτά έχεις. Εν μέσω Αυγούστου η Λοκομοτίβ δεν είχε ένταση, ενδιαφέρον και ποικιλία στο παιχνίδι της. Μια πλήρης αποτυχία επιθετικά: τραγικός ο Εντόι, γερασμένος ο Παβλιουτσένκο, εκτός ο Νιάσε. Ισάξια εναλλακτική του Ντιαρά δεν υπάρχει, ο Μανού Φερνάντες δεν είναι οργανωτής.

Για κάποιο λόγο όλα τα προβλήματα που μασκαρεύονται στο εγχώριο πρωτάθλημα αναδεικνύονται μαζικά στην Ευρώπη. Και το μέτρο σύγκρισής δεν είναι η Ρεάλ και η Μπαρσελόνα, αλλά κάποιες ομάδες από την Κύπρο». Φανταστείτε να ολοκληρώσουν τη δουλειά την ερχόμενη Πέμπτη η Ομόνοια και ο Απόλλωνας τι… παράκρουση θα πάθουν οι Ρώσοι!