Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τι παίζεται την Πέμπτη

Τι παίζεται την Πέμπτη

a110


Δημοσιεύθηκε (24.8.2014)  στο «Αθλητικό Βήμα»

Το 2010 απέναντι στην Ουκρανική Μέταλιστ, προηγήθηκε 2-0 στο Χάρκοβο όμως μέσα σε ένα 5άλεπτο στο β’ ημίχρονο δέχθηκε δύο γκολ και αποκλείστηκε ( 0-1 στη Λευκωσία).  Ένα χρόνο μετά στο Σάλτσμπουργκ, η  Αυστριακή ομάδα κέρδισε 1-0 και την απέκλεισε με το εκτός έδρας γκολ, μετά τη νίκη 2-1 της Ομόνοιας στο ΓΣΠ.

Η Ομόνοια για τρίτη φορά βρίσκεται στο κατώφλι και κτυπά την πόρτα με την γλυκιά προσμονή της εισόδου στο σαλόνι του ομίλων του Γιουρόπα Λινγκ. Την ερχόμενη Πέμπτη  το στάδιο της πρωτεύουσας θα φανεί μικρό για να δεχτεί τις χιλιάδες των Ομονοιατών που θα  τρέξουν για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους και να τη σπρώξουν προς την πολυπόθητη πρόκριση.

Ο αγώνας της ερχόμενης Πέμπτης δεν είναι ένας συνήθης αγώνας για τη λαοφιλέστερη ομάδα του τόπου. Είναι ένας αγώνας που η έκβαση του, τροχοδρομεί εξελίξεις που αναμένεται να αποδειχθούν σημαδιακές για το σωματείο.

Το οικονομικό
Πάμε πρώτα στο οικονομικό, υπενθυμίζοντας ξανά την επίσημη θέση του σωματείου που έχει εκφραστεί πολλάκις. «Φέτος προέχει η οικονομική σωτηρία». Ούτε λέξη για πρωτάθλημα, ούτε λέξη για πρόκριση στους ομίλους (να όμως που όσον αφορά το δεύτερο η πράξη μέχρι τώρα λέει άλλα). Ένα θετικό στην έκβαση του ενενηντάλεπτο στον αγώνα με τους Ρώσους,  ή με άλλα λόγια, πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λινγκ, σημαίνει πολλά. Πάρα πολλά.

Ήδη με τους προ της φάσης των ομίλων αγώνες η Ομόνοια εξασφαλίζει τζίρο γύρω στο 1,4 εκατομμύριο ευρώ, που περιλαμβάνει  έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, δικαιώματα συμμετοχής  και εισπράξεις εισιτηρίων. Το μπόνους της ΟΥΕΦΑ για πρόκριση στους ομίλους τουΓιουρόπα Λιγκ είναι 1,3 εκατ. ευρώ. Από κει και πέρα, η Ομόνοια αναμενόμενα θα έχει τρία sold out παιχνίδια στο ΓΣΠ που μεταφράζονται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. (υπολογίζονται 20000 εισιτήρια ανά αγώνα με πακέτα των 75 ευρώ).  Οι πράσινοι ακόμη ενδέχεται να καρπωθούν και ολόκληρο το κυπριακό τηλεοπτικό market pool στο Γιουρόπα Λινγκ που είναι καθορισμένο στα 250.000 ευρώ, αν ο Αποέλ περάσει στο Τσάμπιονς Λιγκ και οι ΑΕΛ και Απόλλωνας δεν τα καταφέρουν να προκριθούν σε όμιλο. Το ποσό των 250,000 διανέμεται στις Κυπριακές ομάδες που θα αγωνιστούν σε όμιλο. Χοντρικά δηλαδή το ποσό συμποσούται σε 3 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Η… στρόφιγγα της ΟΥΕΦΑ συνεχίζει να τροφοδοτεί στους αγώνες των ομίλων με 200,000 ευρώ σε περίπτωση νίκης και 100000 σε περίπτωση ισοπαλίας.

Υπάρχουν όμως και τα έμμεσα έσοδα. Όπως αύξηση χορηγιών και αύξηση πωλήσεων αναμνηστικών και άλλων προϊόντων του σωματείου. Ενδεχόμενη πρόκριση λοιπόν αποτελεί βήμα προς την οικονομική εξυγίανση του σωματείου.

Αποβολή του συνδρόμου
Πάμε στην αγωνιστική πτυχή.  Εδώ τα πράγματα είναι αλλιώτικα. Δεν έχουμε να κάνουμε με αριθμούς. Έχουμε να κάνουμε με τον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί οι ποδοσφαιριστές και ο κόσμο είναι… άνθρωποι. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το σύνδρομο της μη πρόκρισης σε όμιλο. Ένα σύνδρομο που χρονολογείται από το 2008 που πρωτοακούστηκε το σύνθημα. Το θυμάστε ε; «Εεε,οοο βάλτε στους ομίλους τον πράσινο  λαό». Φώναζε ρυθμικά ο …λαός. Ο λαός όμως παραμένει εκτός ομίλων, ενώ πέντε άλλες Κυπριακές ομάδες  έχουν περάσει. Αυτό το γεγονός  πονάει την ομάδα γιατί νοιώθει ότι της έχει τρωθεί το γόητρο, με αποτέλεσμα σταδιακά το φαινόμενο να έχει μετατραπεί σε σύνδρομο που την έχει προσβάλει και την καταταλαιπωρεί κάνοντας τη να νοιώθει πάντα ότι κάτι… ανεκπλήρωτο υπάρχει.

Ένα αποτέλεσμα πρόκρισης την ερχόμενη Πέμπτη αποβάλλει το σύνδρομο, αλλάζει ολοκληρωτικά τη ψυχοσύνθεση των ποδοσφαιριστών και του κόσμου, δίνει νέες διαστάσεις στη δυναμική της ομάδας και της ανοίγει νέους ορίζοντες.

Η αντιμετώπιση και το σχήμα
Η καθαρά  αγωνιστική πτυχή του ματς εμπεριέχεται στο εξής: «Σίγουρα παραμένει φαβορί η Δυναμό, όμως θα παλέψουμε εμείς για να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο». Μέρος των δηλώσεων του Κώστα Καϊάφα μετά το παιχνίδι στην Μόσχα. Δικαιολογημένη η ευφορία από την εξαιρετική εμφάνιση και το αποτέλεσμα, αλλά οι Ρώσοι εξακολουθούν να είναι το φαβορί.

Οι ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας έχουν άλλο ένα ενενηντάλεπτο για να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν στη Μόσχα. Την Πέμπτη το βράδυ θα παρατάξουν ως κυριότερο τους όπλο την πλήρη κατανόηση της πραγματικότητας. Ότι δηλαδή τα πράγματα, παρά την εξαιρετικά ευνοϊκή έκβαση του πρώτου αγώνα (ακόμη και ο πιο αισιόδοξος Ομονοιάτης δεν περίμενε το 2-2), κάθε άλλο παρά εύκολα είναι. Και ότι η πορεία προς τους ομίλους θα φθάσει σε αίσιο πέρας με πολύ (ακόμη) μόχθο και ιδρώτα.

Ο Κώστας Καϊάφας έχει πάρει άριστα μέχρι τώρα στην τακτική αντιμετώπισης των αγώνων. Στοιχείο, που δείχνει σε βάθος γνώση του αντιπάλου. Και δεν αναφερόμαστε σε (θεωρητικά) σχήματα και διατάξεις. Αλλά σε αγωνιστική εικόνα και συμπεριφορά. Σύνολο με μικρές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, ισορροπημένο, ώριμο, δουλεμένο στις βασικές λειτουργίες (όταν έχει κατοχή της μπάλας όταν έχει κατοχή ο αντίπαλος και όταν αποπειράται να κερδίσει τη μπάλα) με καλή ψυχολογία και προσήλωση στο ζητούμενο. Ζητούμενο την Πέμπτη είναι η πρόκριση, Οπότε θα δούμε μια Ομόνοια που δεν θα έχει στο μυαλό το ποδόσφαιρο κατοχής μπάλας, ούτε βέβαια το ποδόσφαιρο αναμονής του αντιπάλου, αλλά κυρίως το ποδόσφαιρο έλεγχου του ρυθμού. Και βέβαια την (αυτονόητη) αποφυγή των λαθών.