Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Δεν μοιάζει με κανένα άλλο!

Δεν μοιάζει με κανένα άλλο!

kazb00395


Του Αντρέα Βιολάρη, Sigmalive

Για τρίτη φορά στην ιστορία της η Ομόνοια βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδό της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Για πρώτη φορά, όμως, θα έχει την ευκαιρία να κάνει το πολυπόθητο βήμα στο ΓΣΠ. Σε ένα κατάμεστο και φλεγόμενο από πάθος ΓΣΠ. Μπροστά σε περισσότερους από 20 χιλιάδες οπαδούς της! Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις που οι «πράσινοι» βρέθηκαν ένα βήμα από τους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κλήθηκαν να κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση μακριά από την έδρα τους. Και τις δύο φορές μάλιστα μετά από ήττα στη Λευκωσία.
Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2008 όταν η Ομόνοια κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία μόλις είχε περάσει στην εποχή των… Αράβων. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των παικτών του Νεντίμ Τούτιτς, οι «πράσινοι» έχασαν με το ίδιο σκορ (2-1) και στα δύο παιχνίδια. Με ήττα 1-0 στο ΓΣΠ από τη Μέταλιστ ξεκίνησε το ταξίδι προς τους ομίλους και το 2010. Η διαφορά, όμως, ήταν πως εκείνο το καλοκαίρι η Ομόνοια του Τάκη Λεμονή ακούμπησε όσο ποτέ προηγουμένως το όνειρο. Κατάφερε να προηγηθεί με 2-0 μέσα στην Ουκρανία, τα πάντα όμως γκρεμίστηκαν σαν χάρτινος πύργος μέσα σε πέντε λεπτά.
Το σκηνικό των τελευταίων ημερών ανάγκασε πολλούς να θυμηθούν ακόμα ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι. Όχι τόσο για το καθαρά αγωνιστικό μέρος και τη σημασία του ματς, αλλά για τον παροξυσμό που παρατηρείται στις τάξεις των φίλων της Ομόνοιας. Ο λόγος φυσικά για την αναμέτρηση κόντρα στην ΑΕΚ Αθηνών το καλοκαίρι του 2008. Έχοντας κερδίσει 1-0 στο ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» ετοιμάζονταν για τον μεγάλο επαναληπτικό στη Λευκωσία. Περισσότεροι από 20 χιλιάδες φίλοι της Ομόνοιας στριμώχτηκαν στις εξέδρες του ΓΣΠ και έσπρωξαν την ομάδα τους στην ιστορικότερη πρόκριση στην ευρωπαϊκή πορεία των 50 χρόνων.
Στόχος και ευχή όλων στη μεγάλη οικογένεια της Ομόνοιας, είναι το παιχνίδι της Πέμπτης κόντρα στην Ντινάμο Μόσχας να περάσει αυτό στην πρώτη θέση των σημαντικότερων και ιστορικότερων ευρωπαϊκών αγώνων του συλλόγου.
Η αλήθεια, όμως, είναι πως το μεθαυριανό παιχνίδι δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Είναι ένα και μοναδικό και όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει οι «πράσινοι». Για πρώτη φορά η πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα περάσει από το ΓΣΠ. Για πρώτη φορά η Ομόνοια θα έχει τόσο πολύ κόσμο στο πλευρό της στην προσπάθεια να κάνει πραγματικότητα το ευρωπαϊκό όνειρο.

Ο ρόλος του κόσμου
Αναμφίβολα ο κόσμος της Ομόνοιας θα έχει να διατελέσει σημαντικό ρόλο το βράδυ της Πέμπτης. Με τη μάζα και τον παλμό του, θα κάνει «καμίνι» το ΓΣΠ και θα προσπαθήσει να σπρώξει τους παίκτες στην πρόκριση. Επειδή, όμως, το έργο του Κώστα Καϊάφα και των παικτών του δεν θα είναι εύκολο, οι φίλοι του «τριφυλλιού» θα πρέπει να δείξουν και την απαιτούμενη υπομονή και στήριξη στην ομάδα, ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχει το παιχνίδι. Ένα γρήγορο γκολ θα κάνει ακόμα πιο καυτό το ΓΣΠ και ίσως πιο εύκολο το έργο της ομάδας. Στο ποδόσφαιρο όμως δεν ξέρεις τι θα φέρει η επόμενη στιγμή, πόσω μάλλον όταν αγωνίζεσαι κόντρα σε ομάδες με την ποιότητα της Ντινάμο. Έτσι λοιπόν, ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος και για την (απευχθέα) περίπτωση που προηγηθούν οι Ρώσοι. Εκεί είναι που οι παίκτες της Ομόνοιας θα έχουν ακόμα πιο μεγάλη ανάγκη τη στήριξη της εξέδρας.