Home ΚΥΠΡΟΣ Οι πειθαρχικοί κανονισμοί της ΚΟΠ για την περίοδο 2014-15

Οι πειθαρχικοί κανονισμοί της ΚΟΠ για την περίοδο 2014-15


Με ανακοίνωση της Η ΚΟΠ ενημερώνει ότι οι Πειθαρχικοί Κανονισμοί των Δικαστικών της Σωμάτων εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και μπορείτε να τους βρείτε πατώντας εδώ.

Οι κανονισμοί θα ισχύσουν για όλα τα Πρωταθλήματα ΚΟΠ περιόδου 2014 – 2015 και περιλαμβάνουν σημαντικές αλλαγές, μερικές από τις οποίες παρουσιάζονται πιο κάτω.

Άλλα πειθαρχικά παραπτώματα
Στο άρθρο 10 όπου αναφέρονται αναλυτικά οι ποινές για τους αγώνες πρωταθλήματος και των άλλων διοργανώσεων της ΚΟΠ.

(γ) 1. Για πυροδότηση βεγγαλικών κροτίδων και οποιασδήποτε άλλης μορφής πυροτεχνημάτων επιβάλλεται ποινή προστίμου κατ’ ελάχιστο όριο 1,200 ευρώ.

2. Για ρίξιμο επικίνδυνων αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο ή στην αντίπαλη κερκίδα, για κάθε παραπομπή θα επιβάλλεται άμεσα η ποινή διεξαγωγής αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, πλέον πρόστιμο.

Σ’ αυτή την περίπτωση θα επιτρέπεται η είσοδος στο στάδιο σε όσους προβλέπει η Προκήρυξη και για συνταξιούχους πέραν των 65 ετών και για παιδιά μέχρι 12 ετών, συνοδευόμενα από τις μητέρες τους.

Σε περίπτωση συσσώρευσης τριών καταδικών εναντίον σωματείου με βάση το ανωτέρω, για κάθε επόμενη καταδίκη θα επιβάλλεται η ποινή για διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και η ποινή της αφαίρεσης τριών βαθμών πλέον πρόστιμο.

*Σε περίπτωση συσσώρευσης έξι καταδικών εναντίον σωματείου για μεταφορά και/η κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων στο στάδιο σε κάθε επόμενη καταδίκη του η ελάχιστη ποινή που θα επιβάλλεται θα είναι η διεξαγωγή ενός αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και η επιβολή ποινής προστίμου. Στο στάδιο θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους προβλέπει η Προκήρυξη, για συνταξιούχους πέραν των 65 ετών και για παιδιά μέχρι 12 ετών συνοδευόμενα από τις μητέρες τους.

*Σε περίπτωση συσσώρευσης τριών καταδικών εναντίον Σωματείου για μεταφορά και/η κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων στο στάδιο σε κάθε επόμενη καταδίκη του η ελάχιστη ποινή που θα επιβάλλεται θα είναι η διεξαγωγή ενός αγώνα με κλείσιμο της κερκίδας των οργανωμένων οπαδών της ομάδος τους ή το μέρος της κερκίδας που φιλοξενεί τους οργανωμένους οπαδούς και η επιβολή ποινής προστίμου.

*Για πυροδότηση μολότοφ ή άλλων εμπρηστικών μηχανισμών, κροτίδων μεγάλης ισχύος, φωτοβολίδων με πιστόλι, είτε πριν την έναρξη, είτε κατά την διάρκεια, είτε μετά την λήξη του αγώνα επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού της έδρας για τουλάχιστον μία αγωνιστική πλέον πρόστιμο.

*Σε περίπτωση που οποιαδήποτε μερίδα οπαδών, οποιασδήποτε ομάδας και/ή οποιοδήποτε μέλος ή μέλη Διοικητικού Συμβουλίου και/ή οποιοσδήποτε υπάλληλος σωματείου χειροδικήσει ή ασκήσει βία κατά διαιτητών εντός σταδίου και σαν αποτέλεσμα, τραυματίσει διαιτητή, τότε το Σωματείο που το εν λόγω άτομο ή άτομα εκπροσωπούν ή υποστηρίζουν παραπέμπεται στην Δικαστική Επιτροπή, για τιμωρία.

Η τιμωρία θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά αφαίρεση τριών (3) βαθμών την πρώτη φορά, πλέον πρόστιμο και οποιαδήποτε άλλη πρόσθετη των πιο πάνω τιμωρία, αποφασίσει η Δικαστική Επιτροπή.

Για κάθε επόμενη φορά η Δικαστική Επιτροπή θα αφαιρεί περισσότερους από τρεις (3) βαθμούς.

Η τιμωρία αυτή επιβάλλεται στο Σωματείο πέραν της οποιασδήποτε πιθανής τιμωρίας επιβληθεί σε άτομο ή άτομα, αναφορικά με το ίδιο αδίκημα

Η ποινή αυτή θα ισχύει και σε περίπτωση που τα γεγονότα έγιναν σε φιλικό αγώνα. Αν ο φιλικός αγώνας διεξαχθεί εντός της περιόδου που διεξάγεται το Πρωτάθλημα, η αφαίρεση βαθμών θα γίνεται από αυτό το Πρωτάθλημα.

Αν το φιλικό διεξαχθεί μετά την λήξη του Πρωταθλήματος και πριν την έναρξη του νέου, η αφαίρεση βαθμών θα γίνεται από το νέο Πρωτάθλημα».

Αντικανονική συμμετοχή
Σε περίπτωση αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστών στο Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας και ή στο Κύπελλο Α’ και Β’ Κατηγορίας θα ισχύουν τα πιο κάτω:

(α) Αν η αντικανονική συμμετοχή γίνει σε αγώνα της Α’ φάσης του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας πέραν των άλλων ποινών, στο Σωματείο, τους ποδοσφαιριστές και για την τύχη του αγώνα να τιμωρείται από την Δικαστική Επιτροπή το υπαίτιο Σωματείο και με αφαίρεση έξι (6) βαθμών αμέσως από την Α’ ομάδα.

(β) Αν η αντικανονική συμμετοχή γίνει σε αγώνα της Β’ φάσης του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας πέραν των άλλων ποινών, στο Σωματείο, τους ποδοσφαιριστές και για την τύχη του αγώνα να τιμωρείται από την Δικαστική Επιτροπή το υπαίτιο Σωματείο και με αφαίρεση έξι (6) βαθμών από την Α’ ομάδα στην επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο σε όποια Κατηγορία και αν αγωνίζεται.

(γ) Αν η αντικανονική συμμετοχή γίνει σε αγώνα Κυπέλλου Α’ και Β’ Κατηγορίας, πέραν των άλλων ποινών, στο Σωματείο, τους ποδοσφαιριστές και για την τύχη του αγώνα, τότε να τιμωρείται από την Δικαστική Επιτροπή το υπαίτιο Σωματείο με αφαίρεση έξι (6) βαθμών από το επόμενο Πρωτάθλημα που θα λάβει μέρος η ομάδα (όχι το Κύπελλο) και θα αποκλείεται η ομάδα από την συμμετοχή της στο Κύπελλο Α’ και Β’ Κατηγορίας για τις επόμενες δύο ποδοσφαιρικές περιόδους.

Πληρωμή πειθαρχικών ποινών
Όλες οι χρηματικές ποινές είναι πληρωτέες εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης. Σε περίπτωση μη πληρωμής τους θα παραπέμπονται στην Δικαστική Επιτροπή οι καταγγελλόμενοι για επιβολή ποινής για παρακοή της απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής.

Σε τέτοια παραπομπή πέραν του χρηματικού προστίμου θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και η ποινή της αφαίρεσης βαθμών. Αν μετά την επιβολή της ποινής το αδίκημα εξακολουθεί να υφίσταται, το Σωματείο θα παραπέμπεται εκ νέου στην Δικαστική Επιτροπή για επιβολή μεγαλύτερης ποινής.

Πειθαρχικά όργανα
Τα Πειθαρχικά Όργανα είναι:
(α) Ως πειθαρχικά σώματα:

1.Η Δικαστική Επιτροπή που αποτελεί το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο.

2.Το Εφετείο που αποτελεί το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο.

3. Σε περίπτωση που για οποιαδήποτε περίοδο το Εφετείο ΚΟΠ δεν είναι συγκροτημένο δεόντως ή αμελεί να εκτελεί τα καθήκοντά του κατά την κρίση της Εκτελεστικής Επιτροπής, τότε θα ακολουθείται αναλογικά η διαδικασία επιδιαιτησίας όπως προβλέπεται από τον περί Διαιτησίας Νόμο (Κεφ. 4), όπως αυτός θα προσαρμοστεί για τις ανάγκες του ποδοσφαίρου.

Για σκοπούς της πιο πάνω πρόνοιας θα γίνεται σύσταση της Διαιτητικής Πειθαρχικής Επιτροπής, η οποία θα έχει αρμοδιότητα επίλυσης μόνο των διαφορών για τις οποίες συστήνεται και δεν μπορεί να εκδικάσει το Εφετείο, λόγω του ότι δεν είναι συγκροτημένο δεόντως ή αμελεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του.

Η σύσταση της Διαιτητικής Πειθαρχικής Επιτροπής θα γίνεται με απόφαση του εκάστοτε Προέδρου της Ομοσπονδίας, ο οποίος θα καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να διορίσουν διαιτητές (ένα κάθε ενδιαφερόμενο μέρος) εντός 24 ωρών από την ώρα της γραπτής ειδοποίησης.

Μετά τον διορισμό των δύο διαιτητών αυτοί θα πρέπει εντός 48 ωρών να ορίσουν τρίτο πρόσωπο ως Επιδιαιτητή και ακολούθως ως Διαιτητική Πειθαρχική Επιτροπή θα πρέπει να προχωρά στην εκδίκαση της διαφοράς το ταχύτερο δυνατό, αλλά εν πάση περιπτώσει όχι αργότερα των τριών ημερών από τον διορισμό του τρίτου επιδιαιτητή.

Όλα τα άτομα που θα απαρτίζουν την Διαιτητική Πειθαρχική Επιτροπή θα πρέπει απαραίτητα να είναι μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Σε περίπτωση που οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος δεν ορίσει διαιτητή εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (για οποιοδήποτε λόγο) η διαδικασία θα προχωρά με τα υπόλοιπα μέρη.

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν καταστεί δυνατός ο διορισμός του τρίτου Επιδιαιτητή από τα ενδιαφερόμενα μέρη εντός της πιο πάνω προθεσμίας, τότε ο διορισμός αυτού θα γίνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ.

Σε αυτή την περίπτωση η Εκτελεστική Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα αν το επιθυμεί να διορίσει επιδιαιτητή Νομικό από το εξωτερικό.

Η διαδικασία εκδίκασης ενώπιον της Διαιτητικής Πειθαρχικής Επιτροπής καθώς και οι αρμοδιότητες αυτής είναι οι ίδιες με αυτές του Εφετείου, όπως αυτές καθορίζονται στους εκάστοτε Πειθαρχικούς Κανονισμούς ΚΟΠ.

Οι αποφάσεις της διαιτητικής πειθαρχικής επιτροπής θα είναι τελεσίδικες και άμεσα εκτελεστές».

Η τροποποίηση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ από 10.05.2014.

Λόγοι ενστάσεων
Στο άρθρο 48 όπου αναφέρονται οι λόγοι των ενστάσεων η σημαντική αλλαγή αφορά το δικαίωνα της καταχώρησης ένστασης για αντικανονική συμμετοχή και σημειώνεται:

Δεν μπορεί να καταχωρηθεί ένσταση και αν υποβληθεί θα απορρίπτεται, για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε μετά από απόφαση / γνωμάτευση του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας, όπως αναφέρεται στο Κεφάλαιο 10 των Προκηρύξεων.

Δυνατότητα εκτέλεσης
Στο άρθρο 74 όπου καταγράφονται τα πειθαρχικά μέτρα και οι συστάσεις που τυγχάνουν εφαρμογής με την ανακοίνωση τους με εξαιρέσεις, προστίθεται και νέα παράγραφος ως εξής:

Όταν επιβληθεί ποινή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, το επηρεαζόμενο Σωματείο θα έχει δικαίωμα εντός 24 ωρών από της επίσημης κοινοποίησης της ποινής από την Γραμματεία της ΚΟΠ, να γνωστοποιήσει στη Γραμματεία της ΚΟΠ, την απόφασή του να αποποιηθεί του δικαιώματος καταχώρησης έφεσης. Σ’ αυτή την περίπτωση, η εκτέλεση της ποινής της διεξαγωγής αγώνα κεκλεισμένων των θυρών δεν αναστέλλεται και θα εκτιθεί στον αμέσως επόμενο προγραμματισμένο αγώνα εντός έδρας του Σωματείου σε οιανδήποτε διοργάνωση.