Home ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Τούντορ όπως Ζλατάνος

Τούντορ όπως Ζλατάνος

kaz00345


Του Πέτρου Παπαγιώργη, 24sports

Τούντορ, όπως… Ζλατάνος Η μεγάλη αγανάκτηση των φίλων της Ομόνοιας κατά του Ρουμάνου διαιτητή Αλεξάντρου Τούντορ δεν πρόκειται να καταλαγιάσει σύντομα.

Η οργή από τη «σφαγή» εκφράστηκε και με τη δημιουργία σελίδας στο Facebook μέσω όπου το γενικό περί δικαίου αίσθημα απαιτεί από την UEFA να αποκλείσει τον Ρουμάνο ρεφ από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η σελίδα ονομάζεται “Help Protect Fair Game – Referee Alexandru Tudor has no place in football”. Η προσπάθεια αυτή έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση αφού μέσα σε δύο μέρες η σελίδα ξεπέρασε τα 9000 likes.

Ο Ρουμάνος σφαγέας της Ομόνοιας, που συν τοις άλλοις είναι και μεγάλος υποκριτής, (οι πληροφορίες τον φέρουν ως θρησκευόμενο άτομο) θα μείνει για πάντα χαραγμένος στο μυαλό των Ομονοιατών. Όπως έχει μείνει ο Ελλαδίτης Νίκος Ζλατάνος που αρκετά χρόνια πριν (το 1972) είχε κάνει τα αδύνατα δυνατά για να χάσει η Ομόνοια από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Το 1972 η Ομόνοια μετείχε στο Πρωτάθλημα της τότε Α’ Εθνικής. Την πρώτη Οκτωβρίου του 1972, η Ομόνοια έκανε εξαιρετικό παιχνίδι μέσα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κυριάρχησε και προηγήθηκε με 2-0 μέχρι το 62’. Με γκολ των Κανάρη (29΄) και Καϊάφα (60΄). Ο ΠΑΟ στο 62’ μείωσε με γκολ του Παπαδημητρίου από καταφανή θέση οφσάιντ. Στο 74΄ ο Ελευθεράκης έκανε το 2-2 και στο 85΄ο Ντεμέλο το 3-2. Στο 87’ έγινε φάουλ στον τερματοφύλακα της Ομόνοιας Ελευθεριάδη, από τον κυνηγό του ΠΑΟ Παπαδημητρίου. Δεν δόθηκε η παράβαση και στη συνέχεια ο κήπερ της Ομόνοιας κτύπησε τον παίκτη του ΠΑΟ. Δόθηκε πέναλτι, αποβλήθηκε ο κήπερ και κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Νίκος Χαραλάμπους. Ο Ντεμέλο εκτέλεσε επιτυχώς το πέναλτι. Σύσσωμος ο Ελλαδικός τύπος εκείνη την εποχή της δικτατορίας καυτηρίασε τη διαιτησία. Στην επιστροφή τους στην Κύπρο οι ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας, δήλωσαν ότι άκουγαν το διαιτητή κατά τη διάρκεια του αγώνα να προτρέπει τους παίκτες του ΠΑΟ να πέσουν στην περιοχή για να τους δώσει πέναλτι!

Ο Τούντορ την περασμένη Πέμπτη στο ΓΣΠ ακύρωσε δυο κανονικά γκολ της Ομόνοιας και κατακύρωσε σε βάρος της ένα άλλο που προήλθε από φάουλ. Μόλις στο 2’ ο Φοφανά έστειλε τη μπάλα στα δίκτυα. Ακύρωσε το γκολ …ανακαλύπτοντας φάουλ. Στο 19΄ο Ποτέ σκόραρε από κανονική θέση, αλλά ο βοηθός… είδε οφσάιντ. Αν μετρούσαν τα δυο αυτά γκολ, το παιχνίδι θα λάμβανε τέλος, από το εικοσάλεπτο. Στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Ρουμάνος έκλεισε τα μάτια και δεν είδε το διπλό φάουλ πάνω στον Μορέιρα, ο Σαμπά σκόραρε και η Δυναμό πήρε την πρόκριση. Ο Ζλατάνος αλλοίωσε το αποτέλεσμα και στέρησε από την Ομόνοια μια μεγάλη για την εποχή, νίκη. Ο Τούντορ αλλοίωσε το αποτέλεσμα, αλλά οι συνέπειες της πράξης του ήταν πολύ χειρότερες. Της στέρησε την πρόκριση, αλλά αλλοίωσε και την ιστορία της ομάδας. Γιατί (η ιστορία), αλλιώς θα γραφόταν χωρίς αυτόν.