Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Βαδίζει στη λεωφόρο της επιτυχίας

Βαδίζει στη λεωφόρο της επιτυχίας


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΖΕΪΔΗ – GoalNews

Έχουν περάσει (κιόλας) τρεις μήνες και κάτι από την ημέρα που άρχισε η Ομόνοια μία νέα προσπάθεια, η οποία περιλάμβανε δραστική μείωση του προϋπολογισμού, επιβεβλημένες αλλαγές στο ρόστερ, νέα οριοθέτηση στόχων και φυσικά αλλαγή νοοτροπίας, η οποία κάπου χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια και ο σύλλογος άρχισε να ικανοποιείται με τα λίγα και καλά.

Με νέα πρόσωπα σε διοίκηση, τεχνική ηγεσία και εντελώς νέο ρόστερ ο πρώτος στόχος που τέθηκε είναι η οικονομική σωτηρία του συλλόγου και αν στην πορεία προκύψει κάτι μεγαλύτερο, θα είναι (φυσικά) ευπρόσδεκτο.

Με λίγα λόγια και χαμηλούς τόνους φτάσαμε αισίως στον Σεπτέμβρη και οι πράσινοι έδωσαν επτά επίσημα παιχνίδια σε Ευρώπη και πρωτάθλημα, δείγμα αρκούντως ικανοποιητικό για ένα μίνι απολογισμό της μέχρι στιγμής πορείας του «τριφυλλιού» που στηρίζεται σε τέσσερις άξονες, που έχουν τον ίδιο παρονομαστή.

Αρχίζοντας από τον καθαρά αγωνιστικό τομέα, που περιλάμβανε τόσο πολύ καλές εμφανίσεις (Μέταλουργκ, Ντιναμό) όσο και ουσιώδεις (Μπούντουτσνοστ, Μέταλουργκ), και πηγαίνοντας στις μετεγγραφές που έγιναν, οι οποίες, ως επί το πλείστον, έχουν δείξει πολύ καλά στοιχεία.

Και συνεχίζοντας στην πρώτη δύσκολη αποστολή της τεχνικής ηγεσίας που φαίνεται να κερδίζει το «στοίχημα» και τελειώνοντας με τη μέγιστη βοήθεια του κόσμου, αφενός στο οικονομικό κομμάτι και αφετέρου στη στήριξη της νέας προσπάθειας που άρχισε από τις αρχές Ιουνίου.

Πολύ καλές, μέτριες και ουσία

Η παρουσία της Ομόνοιας στα επτά επίσημα παιχνίδια που έδωσε ώς τώρα δεν ήταν πάντοτε η ίδια, όμως σε όλα (πλην του επαναληπτικού με την Ντιναμό) ο στόχος επιτεύχθηκε με οποιοδήποτε κόστος.

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των επαναληπτικών με την Μπούντουτσνοστ και τη Μέταλουργκ που οι πράσινοι έπαιξαν όσο χρειάστηκε για να πάρουν την πρόκριση, την οποία «έχτισαν» στους πρώτους αγώνες με επιβλητικές εμφανίσεις και «καθαρές» νίκες.
Στον πρώτο αγώνα με την Ντιναμό το «τριφύλλι» έκανε τη δική του υπέρβαση και κέρδισε (δικαιολογημένα) τα εγκωμιαστικά σχόλια, ενώ υπάρχει και η τρίτη κατηγορία που περιλαμβάνει τον επαναληπτικό με τους Ρώσους και το ντέρμπι με την Ανόρθωση. Στο πρώτο ματς ο στόχος δεν επετεύχθη για τους γνωστούς λόγους, ενώ στο δεύτερο, χωρίς να εντυπωσιάσει, πήρε τη νίκη.

Σωστές και οικονομικές επιλογές

Ο Φοφανά άρχισε τον… χορό των καλοκαιρινών μετεγγραφών και ο Κιρμ τον έκλεισε. Οι πράσινοι απέκτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 19 ποδοσφαιριστές από τους οποίους παρελθόν αποτελεί μόνο ο Κακουμπάβα, ενώ το καλοκαίρι αποχαιρέτησαν το «Ηλίας Πούλλος» 13 παίχτες.

Το ρίσκο ήταν μεγάλο και οι επιλογές που χρειάστηκε να γίνουν θα έπρεπε να συνδυάζουν αφενός ποιότητα και αφετέρου οι απολαβές τους να μην ξεπερνούν το οικονομικό πλαίσιο που τέθηκε, ενώ στόχος ήταν να ολοκληρωθεί ο μετεγγραφικός σχεδιασμός όσο πιο γρήγορα γινόταν.
Τελικά, όλα πήγαν βάσει σχεδίου και ήδη τα νέα αποκτήματα δικαιώνουν (απόλυτα) την τεχνική ηγεσία για τις επιλογές της. Μέχρι στιγμής οι πλείστοι έχουν δείξει δείγμα των δυνατοτήτων τους και άλλοι αφήνουν υποσχέσεις για καλύτερη συνέχεια. Η προσθήκη του Κιρμ ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Γουστάρει και κερδίζει πόντους

Η αλήθεια είναι πως το όνομά του και μόνο δεν ήταν ικανό για να εγγυηθεί την επιτυχία. Στην πρώτη του δύσκολη αποστολή, ως προπονητής, ο Κώστας Καϊάφας δείχνει πως έχει τα εχέγγυα για μία λαμπρή καριέρα.

Δεν είναι τόσο το σούπερ ποδόσφαιρο που παρουσιάζει η ομάδα του όσο το γεγονός πως δουλεύει σαν… σκυλί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, δεν φοβάται να ρισκάρει, αν χρειαστεί, και δείχνει να γουστάρει (τρελά) αυτό που κάνει.
Χωρίς μεγάλα λόγια, το χαμηλότερο μπάτζετ σε σχέση με τους προκατόχους του και φυσικά με δικές του μετεγγραφικές επιλογές έχει κερδίσει το πρώτο «στοίχημα» με την πορεία της ομάδας του στην Ευρώπη. Το ποια κατάληξη θα έχει η φετινή σεζόν είναι, προς το παρόν, δύσκολο να προβλέψει κάποιος, αλλά τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Πήρε το μήνυμα και στηρίζει

Τα… μετρημένα λόγια στην αρχή της σεζόν και ο στόχος της οικονομικής σωτηρίας έστειλαν το μήνυμα στον κόσμο πως η φετινή σεζόν είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Για τίτλο πρωταθλήματος δεν μίλησε (δημόσια) κανείς, ενώ η πορεία στην Ευρώπη ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κρίνεται επιτυχημένη, παρά τη δυστυχή κατάληξη.

Ο κόσμος συνειδητοποίησε πως οι μετεγγραφές… αεροδρομίου και οι βαρύγδουπες υποσχέσεις δεν χρειάζονται για να στηρίξει την Ομόνοια, τόσο ηθικά όσο και οικονομικά. Ήδη έχουν διατεθεί σχεδόν 6.000 εισιτήρια διαρκείας, ενώ η παρουσία του στα τέσσερα επίσημα παιχνίδια, στο ΓΣΠ, είναι αξιοζήλευτη.

Ακόμη και μετά το sold out και την πίκρα μετά τον επαναληπτικό με την Ντιναμό, βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και «έκοψε» 10.000 εισιτήρια τρεις ημέρες απέναντι στο ντέρμπι με την Ανόρθωση.