Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ «Σκάνδαλο ολκής» η εκχώρηση της κάρτας φιλάθλου στην ΚΟΠ

«Σκάνδαλο ολκής» η εκχώρηση της κάρτας φιλάθλου στην ΚΟΠ


Εκχώρηση τεράστιων εξουσιών σε ένα ιδιωτικό οργανισμό χωρίς έλεγχο, καταγγέλλει το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης. Αιχμές Ιωνά για την «πραγματική ανησυχία κάποιων»

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΡΜΠΑ – “ΠΟΛΙΤΗΣ” 22/09/14

Συντηρεί το ΑΚΕΛ την αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου για την εκχώρηση του δικαιώματος έκδοσης κάρτας φιλάθλου από τον ΚΟΑ, στην ΚΟΠ, παρά το ότι η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή προέβλεπε την έκδοσή της από τον ΚΟΑ. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης επανήλθε με νέες καταγγελίες, εμμένoντας στη θέση ότι ήταν σκανδαλώδης και ύποπτη η απόφαση για μεταφορά της κάρτας φιλάθλου από τον ΚΟΑ στην ΚΟΠ.

Μιλώντας στον «Π» και επιχειρηματολογώντας γιατί, κατά το ΑΚΕΛ, πρόκειται για λανθασμένη απόφαση, ο κ. Χριστοφίδης προέταξε το γεγονός ότι ο ημικρατικός οργανισμός, αρμόδιος για ζητήματα αθλητισμού, ο οποίος οφείλει να λογοδοτεί σε κυβέρνηση, Βουλή και γενικό ελεγκτή, εκχωρεί τη διαχείριση του εξαιρετικά ευαίσθητου θέματος της κάρτας φιλάθλου στην ΚΟΠ, μια ομοσπονδία που δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανένα εκτός από τα σωματεία που την αποτελούν. «Για ένα θέμα που σχετίζεται με τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών, ένα θέμα με σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, επέλεξε την επιβολή της επιλογής της ΚΟΠ, σε αντίθεση με τη βούληση της πλειοψηφίας της Βουλής, που θέλει η διαχείριση της κάρτας να είναι στον ΚΟΑ. Οι ανησυχίες, τόσο οι δικές μας όσο και των πολιτών, εντείνονται από την πάγια επιμονή του κ. Ιωνά Νικολάου να εκχωρηθεί η έκδοση της κάρτας στην ΚΟΠ, πριν ακόμη ψηφιστεί η νομοθεσία. Είναι ενδεικτική η οριακή πλειοψηφία που δημιουργήθηκε στο δ.σ. του ΚΟΑ», υποστήριξε ο κ. Χριστοφίδης.

Έχει λογισμικό ο ΚΟΑ

Σχολιάζοντας το επιχείρημα ότι ο ΚΟΑ δεν είχε τα χρήματα να εκδώσει την κάρτα, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι αυτό αποδεικνύει την ανετοιμότητα και την προχειρότητα των κυβερνώντων. Βεβαίως, την ίδια στιγμή αμφισβήτησε ότι η οικονομική στενότητα στον ΚΟΑ επέβαλε αυτήν την αλλαγή. «Όσα αναφέρονται για έξοδα εκατομμυρίων, που επέβαλλαν την εκχώρηση της κάρτας φιλάθλου στην ΚΟΠ, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του νόμου», υποστήριξε. Όπως κατήγγειλε, πριν από τρία χρόνια όταν γινόταν και πάλι συζήτηση για την κάρτα φιλάθλου ο ΚΟΑ προχώρησε και αγόρασε κατάλληλο λογισμικό και τους εκτυπωτές. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το στέλεχος του ΑΚΕΛ, αυτό που χρειαζόταν ο ΚΟΑ για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του με βάση τη νομοθεσία ήταν μια αναβάθμιση του λογισμικού και ανθρώπινο δυναμικό. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, προέβαλε τη θέση ότι για να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος όπως είναι η διακήρυξη του υπουργού Δικαιοσύνης πρέπει να εγκατασταθούν σε όλα τα γήπεδα μια σειρά από συστήματα που θα δίνουν νόημα στην κάρτα φιλάθλου, όπως το σύστημα ταυτοποίησης προσώπων, τερματικά αναγνώρισης της κάρτας, συστήματα turn stiles σε κάθε είσοδο. «Ο νόμος προνοεί μόνο το σύστημα ταυτοποίησης προσώπων για εγκατάσταση στα στάδια. Αν όντως χρειάζονται και τα δύο άλλα συστήματα που εκτοξεύουν το κόστος σε εκατομμύρια, τότε φανταστείτε πόσο πρόχειρος είναι ο νόμος! Αυτά τα δαπανηρά συστήματα που ήταν το κύριο επιχείρημα για να εκχωρηθεί η κάρτα φιλάθλου από τον ΚΟΑ στην ΚΟΠ, με βάση τον νόμο δεν είναι ευθύνη του ΚΟΑ αλλά του διαχειριστή του σταδίου!», παρατήρησε.

Χαρακτήρισε εξάλλου μύθο ότι η νομοθεσία θα εφαρμοστεί πλήρως, αφού τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν μόνο σε τρία στάδια, που είναι το ΓΣΠ, το «Αντώνης Παπαδόπουλος», όπου ήδη υπάρχει σοβαρή υποδομή και το Τσίρειο, όπου και πάλι, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, τα συστήματα δεν θα εγκατασταθούν πλήρως, λόγω προγραμματισμού για ανέγερση νέου σταδίου στη Λεμεσό. «Αυτή είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου από 1.1.2015! Σε τρία μόνο στάδιο και εκεί μερικώς, αξιοποιώντας υφιστάμενες, προϋπάρχουσες υποδομές», υπογράμμισε.

Τεράστιες εξουσίες

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Χριστοφίδης κατήγγειλε ότι με την εκχώρηση της κάρτας φιλάθλου στην ΚΟΠ, εκχωρούνται σε έναν ιδιωτικό οργανισμό τεράστιες εξουσίες. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην επεξεργασία των δεδομένων στο κεντρικό μητρώο, στην έκδοση οδηγιών που ρυθμίζουν τους κανόνες ασφαλείας και πρόσβασης στο κεντρικό μητρώο, την τήρηση καταλόγου καταδικασθέντων προσώπων, «επικινδύνων οπαδών βάσει πληροφοριών» και άλλα. «Η εκχώρηση όλων αυτών των υπερεξουσιών από την αρμόδια αθλητική αρχή σε ένα ιδιωτικό οργανισμό που δεν λογοδοτεί σε κανένα εκτός από τα μέλη του, χωρίς σοβαρή επιχειρηματολογία, αποτελεί σκάνδαλο ολκής και δημιουργεί φυσιολογικά ερωτήματα και υπόνοιες», επέμεινε.

Ενοχλεί η άρση της ανωνυμίας

Ενοχλημένος με το συνεχές σφυροκόπημα και τις σε βάρος του αιχμές εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει τα όσα καταγγέλλει το ΑΚΕΛ. Ο Ιωνάς Νικολάου απέρριψε τις ενστάσεις και τις ανησυχίες για την εκχώρηση της κάρτας από τον ΚΟΑ στην ΚΟΠ, αναδεικνύοντας ότι ο ΚΟΑ θα παρακολουθεί τις διαδικασίες ώστε αυτές να γίνουν με διαφάνεια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέμεινε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων δεκάδων χιλιάδων πολιτών, τονίζοντας ότι η όλη διαδικασία θα ελέγχεται από τον επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Άφησε μάλιστα αιχμές ότι η ανησυχία κάποιων είναι ότι με τη νομοθεσία που υιοθέτησε η Βουλή θα καταργηθεί η ανωνυμία. Σε ό,τι αφορά το κόστος έκδοσης της κάρτας φιλάθλου, τόνισε ότι αυτό παραμένει ανοικτό και θα εξαρτηθεί από τα έξοδα έκδοσης της κάρτας και των συστημάτων ταυτοποίησης προσώπων που θα εγκατασταθούν στα γήπεδα. Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες ευκολίες και ειδικές τιμές για οικογένειες. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τα έξοδα έκδοσης της κάρτας, το διοικητικό κόστος έκδοσης και την αγορά των συστημάτων ταυτοποίησης προσώπων που θα εγκατασταθούν στα γήπεδα.

Ο κ. Νικολάου, απαντώντας στο επιχείρημα Χριστοφίδη ότι ο ΚΟΑ διαθέτει ήδη σύστημα εκτύπωσης, αντέτεινε ότι δεν αρκεί ένας εκτυπωτής για να τυπώσει 100 χιλιάδες κάρτες φιλάθλου. Όπως επεσήμανε, μελετάται το ενδεχόμενο να αγοραστούν αντίστοιχοι εκτυπωτές και να εγκατασταθούν σε 20 – 30 σημεία, όπως τα ταχυδρομεία. Απέρριψε δε τις ανησυχίες ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο σε τρία γήπεδα, στο ΓΣΠ, στο Τσίρειο και στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», τονίζοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε όλα τα γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας, φούτσαλ και πετόσφαιρας. Σε πρώτη φάση, πάντως, τα συστήματα ταυτοποίησης προσώπων θα εγκατασταθούν στα τρία γήπεδα, όπου συγκεντρώνεται το 80% των φιλάθλων. Το κόστος αναμένεται να ανέλθει στις 300 χιλιάδες ευρώ. Σε ό,τι αφορά το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, σημείωσε ότι υπάρχει σε όλα τα γήπεδα, ενώ στο ΓΣΠ μόνο χρειάζεται αναβάθμιση. Για τα turnstiles επέμεινε ότι δεν έχουν σχέση με την κάρτα φιλάθλου. Στις ανησυχίες ότι δεν μπορεί να εφαρμοστούν τα μέτρα στο Τσίρειο, λόγω της αναμενόμενης ανέγερσης νέου γηπέδου, ο υπουργός Δικαιοσύνης αντέτεινε ότι και το κλειστό κύκλωμα και το σύστημα ταυτοποίησης προσώπων μετακινούνται και μπορούν να μεταφερθούν στο νέο γήπεδο της Λεμεσού.