Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Νεοφυτίδης: “Οι άδικοι κανονισμοί και η τετραπλή τιμωρία των ποδοσφαιριστών και των...

Νεοφυτίδης: “Οι άδικοι κανονισμοί και η τετραπλή τιμωρία των ποδοσφαιριστών και των ομάδων τους”


Ο Σπύρος Νεοφυτίδης μπλογκάρει στο Balla.com.cy ως πρόεδρος του ΠΑΣΠ και FIFpro Board member D.E

Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες των άδικων, αλλά και σκληρών κανονισμών της UEFA, αλλά και των δικαστικών αρχών των ομοσπονδιών.

Οι ομάδες διατηρούν ένα ρόστερ 25 επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, για τους οποίους είναι υποχρεωμένες να έχουν συμβόλαια (στις περισσότερες χώρες 12 μήνες, στην Κύπρο είναι 10 μήνες για την Α΄ κατηγορία και 8 για την Β΄ κατηγορία) και να εκπληρώνουν ανελλιπώς τις υποχρεώσεις τους.

Οι δε ποδοσφαιριστές πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του επαγγέλματος τους και να δίνουν τα πάντα μέσα στο γήπεδο σε ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ για να ανεβάσουν την ομάδα τους πιο ψηλά.

Μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι και οι κανονισμοί του παιχνιδιού που πρέπει να τους τηρούμε.

Τί γίνεται όταν κάποιος παραβιάσει τους κανονισμούς αυτούς; Οι τιμωρίες που επιβάλλονται στους ποδοσφαιριστές που αποβάλλονται για αντιαθλητική συμπεριφορά είναι εξοντωτικές: Αν πάρουμε παράδειγμα την αποβολή για επίθεση προς αντίπαλο ποδοσφαιριστή ή άλλο πρόσωπο, είναι δυο αγωνιστικές, τουλάχιστον άλλες τρεις επιπλέον, σύνολο πέντε. Για υπέρμετρη βία; Η ταρίφα είναι δύο αγωνιστικές συν δύο, σύνολο τέσσερις και για αντιαθλητικό παιχνίδι τουλάχιστο δυο συν ένα, σύνολο τρεις. Σε όλες τις πιο πάνω ποινές θα συμπεριλαμβάνεται φυσικά και το επιπλέον χρηματικό πρόστιμο.

Όλα αυτά να τα κατανοήσουμε, γιατί αφορούν λανθασμένη συμπεριφορά από μέρους των ποδοσφαιριστών και είναι σπάνιο να γίνει κάποιο λάθος από μέρους των διαιτητών ή των παρατηρητών (στην Κύπρο έχει γίνει και χοντρό λάθος εις βάρος ποδοσφαιριστή).

Εκεί που θα σταθώ, όμως, είναι στην επιπλέον ποινή αποκλεισμού για τουλάχιστον έναν αγώνα πέραν των δυο αυτόματων σε περίπτωση που αποστερηθεί από την αντίπαλη ομάδα καθαρή ευκαιρία για επίτευξη τέρματος και ιδιαίτερα από τους τερματοφύλακες.

Γίναμε μάρτυρες άδικων αποβολών από μέρους των διαιτητών που δεν είδαν ή έκαναν λάθος εκτίμηση, με αποτέλεσμα να αποβάλουν έναν τερματοφύλακα από το παιχνίδι. Άμεσα ο ποδοσφαιριστής αυτός τιμωρείται με αποχώρηση από τον συγκεκριμένο αγώνα, παίρνει άλλες δυο αυτόματες αγωνιστικές, χρηματικό πρόστιμο και στο τέλος έρχεται και η δικαστική να προσθέσει άλλη μία αγωνιστική επιπλέον με αποτέλεσμα ο παίκτης να μένει εκτός ομάδας για τουλάχιστον ένα μήνα.

Το χειρότερο, όμως, είναι όταν η αποβολή προέρθει από λάθος του διαιτητή. Γιατί πρέπει ο ποδοσφαιριστής και η ομάδα του να πληρώσουν το λάθος αυτό και μάλιστα τετραπλά; Από την στιγμή που η τεχνολογία αναπτύσσεται και είναι παραδεχτό το ανθρώπινο λάθος του διαιτητή, τότε το θεωρώ απαράδεχτο η κάθε δικαστική να προχωρεί σε επιβολή ποινής ή και επιπλέον ποινών προς τον ποδοσφαιριστή και το σωματείο του.

Πρέπει επιτέλους όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να μην πληρώνουν άλλοι για τα λάθη άλλων. Είναι μεγάλο πλήγμα για έναν ποδοσφαιριστή να απουσιάζει για ένα μήνα από την ομάδα του, πόσο μάλλον όταν η τιμωρία αυτή είναι λανθασμένη.

Πρέπει οι αρμόδιοι επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο, υπάρχει και γκρίζο. Γι΄ αυτό πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και τρόπο σκέψης για να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεκολλήσουμε από τον πάτο που έχουμε φτάσει.