Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Θα αλλάξει κάτι αν αλλάξουμε προπονητή;

Θα αλλάξει κάτι αν αλλάξουμε προπονητή;

KOS_5769


Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά άφησε ο Κώστας Καϊάφας σχετικά με την παραμονή του στον πάγκο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ο κόουτς τόνισε πως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, θα μπουν κάποια πράγματα στο τραπέζι και ανάλογα θα υπάρξουν εξελίξεις. Το ερώτημα βέβαια είναι, θα αλλάξει κάτι αν αλλάξουμε πάλι προπονητή; Και καλώς ή κακώς το ερώτημα έχει δύο διαστάσεις: την αγωνιστική και την οικονομική.

Κατά την άποψη μας, φυγή του Καϊαφα θα ήταν λάθος, για αυτό τον καλούμε αν κάνει σκέψεις παραίτησης να τις αφήσει πίσω του, όπως και τη διοίκηση να του δείξει έμπρακτα πως τον στηρίζει. Την έχουμε δοκιμάσει 100 φορές τη συνταγή του “αλλάζω προπονητή στη μέση της σαιζόν” και η περίπτωση Χάουαρντ πριν 14 χρόνια είναι απλά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, πως δεν έχει αποτελέσματα. Ίσως βραχυπρόθεσμα να αλλάξει η ψυχολογία, αλλά σε βάθος χρόνου ελάχιστες είναι οι φορές που γίνεται για καλό.

Το περσινό παράδειγμα του σενιόρ Λοτίνα άλλωστε, είναι εκεί για να μας θυμίζει πως όταν φέρνεις νέο προπονητή στη μέση της σαιζόν, ξίζεις το λαχείο και βάζεις τον σταυρό σου. Και μιας και αναφέραμε τον Ισπανό, παραθέτουμε απόσπασμα της Marca σχετικά με αλλαγές προπονητών μεσούσης της σαιζόν:

“Όταν η ομάδα δεν παίζει καλά και είσαι στη μέση της περιόδου έχεις δυο επιλογές: στηρίζεις τον προπονητή σου και προσπαθείτε μαζί να αλλάξετε την κατάσταση, ή φέρνεις προπονητή τύπου Λοτίνα. Η δεύτερη επιλογή αποδεδειγμένα δεν δουλεύει.”

Τι θα κάνει διαφορετικό ο καινούριος από τον Καϊάφα; Θα πληρώσει τους παίκτες τα χρωστούμενα; Θα κάνει μεταγραφή το Νοέμβριο στον άξονα; Αυτή τη στιγμή έχουμε στον πάγκο ένα προπονητή με προοπτική και αδυναμίες. Που κάνει λάθη, αλλά έχει παράξει και έργο, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και άλλες δυσκολίες. Που είναι διατεθιμένος να παλέψει αυτές τις δυσκολίες και να απαιτήσει από τη διοίκηση κάποιες αλλαγές στο συγκεκριμένο θέμα. Ας τον στηρίξουμε, ας θυμόμαστε ότι ξέραμε πως θα έχουμε προβλήματα.

Προφανώς με τα πιο πάνω, δεν λέμε πως ο Κώστας Καϊάφας είναι άμοιρος ευθυνών. Έχει ευθύνες, έχει κάνει λάθη και το έχει παραδεχθεί σήμερα στη διάσκεψη τύπου. Εκείνο που λέμε είναι πρώτον πως πολύ σπάνια έχει αποτέλεσμα η αλλαγή προπονητή τη μέση της περιόδου και δεύτερον πως ο Καϊάφας είναι ένας από τους λίγους προπονητές που έχουν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών αλλά είναι έτοιμος να απορροφήσει την πίεση και να προσπαθήσει να δουλέψει.