Η σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν έχει μόνο πολιτικές συνέπειες για τις δύο χώρες. Τεράστιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις και στα δύο «στρατόπεδα». Φυσικά ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μην επηρρεαστεί και ήδη εκφράζονται φόβοι από την πλευρά της Ρωσίας για μαζική φυγή αστέρων του πρωταθλήματος στην μεταγραφική περίοδο του ερχόμενου Ιανουαρίου.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, πέντε τουλάχιστον σύλλογοι της ρωσικής Premier League αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά οικονομικά προβλήματα», υποστηρίζει ο ο Λεονίντ Φεντούν, επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil και πρόεδρος της Σπαρτάκ Μόσχας. «Οι ρωσικές ομάδες εισέρχονται πλέον σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η περίοδος της οικονομικής ευημερίας είναι μακριά», πρόσθεσε ο ηγέτης της Σπαρτάκ Μόσχας.
Κάποιοι χαρακτηρίσαν κινδυνολόγο τον Φεντούν όμως λίγο αργότερα, ο Εβγένι Γκίνερ, ιδιοκτήτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, επιβεβαίωσε με τα λεγόμενα του ότι ρωσικές ομάδες αντιμετωπίζουν πλέον μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ο Γκίνερ μάλιστα προετοίμασε τους οποαδούς της ΤΣΣΚΑ για μια φτωχή μεταγραφική περίοδο για την ομάδα: «Υπάρχει λιγότερα χρήματα στα ταμεία των συλλόγων. Ως εκ τούτου, έχουμε μικρή δυνατόητα για να πάρουμε παίκτες.
Το αφεντικό της ΤΣΣΚΑ συνέδεσε τα οικονομικά προβλήματα με την κατάσταση στην Ουκρανία: «Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία είναι αποκλεισμένες λόγω της τεταμένης κατάσταση και αυτό δεν είναι ευχάριστο». Ο Γκίνερ είναι ιδιοκτήτης σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ουκρανία και κυρίως στην Κριμαία.
Είναι σαφές ότι οι Ρωσικές ομάδες υποφέρουν σήμερα, λόγω της κατάστασης με την Ουκρανία, από έλλειψη ρευστότητας. Οι μελετητές κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες στα οικονομικά του ρωσικού ποδοσφαίρου.
Το ρούβλιΗ πρώτη επίπτωση έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το ρωσικό νόμισμα να καταρρεύσει κατά τους τελευταίους μήνες. Το ρούβλι έχει χάσει από την αρχή του έτους το 1/3 της αξίας του έναντι του ευρώ. Οι σύλλογοι εισπράτουν σε ρούβλια αλλά πληρώνουν τους καλύτερους παίκτες τους σε ευρώ ή δολάρια. Η κατάρρευση του τοπικού νομίσματος οδηγεί σε σημαντική αύξηση των δαπανών. Σύμφωνα με τον Φεντούν προκαλεί μια αύξηση κατά 50% των δαπανών, ενώ τα έσοδα παραμένουν σταθερά.
Αυτή η εκτίμηση του κόστους που οφείλεται στην πτώση του ρουβλίου οδηγεί ορισμένους συλλόγους σε μια καταστροφική συρρίκνωση του προϋπολογισμού. Αυτό έχει να κάνει και με το κατάλοιπο από την περίοδο του κομμουνισμού καθώς οι μισοί σύλλογοι της Premier League ζουν σε μεγάλο βαθμό από τις επιδοτήσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση ή την ρωσική κεντρική κυβέρνηση. Επίσης, κάποιες ομάδες ελέγχονται από εταιρείες που ανήκουν στο ρωσικό κράτος. Μόνο που πλέον αυτές επιβαρύνονται από επιπλέον έξοδα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, η οποία στερεί από ορισμένα σωματεία άμεση χρηματοδότηση.
Η κατόχος του Κυπέλλου της Ρωσίας, FC Rostov αντιμετωπίζει σήμερα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Οι παίκτες δεν έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Ιούλιο και φυσικά μπορούν να γύφουν ως ελέυθεροι την επόμενη μεταγραφική περίοδο, αν έως τότε δεν βρεθεί λύση.
Το Ροστόφ είναι κοντά στα ουκρανικά σύνορα και ο σύλλογος υποφέρει λόγω της εμπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που είναι η φιλοξενεία των προσφύγων από την Ουκρανία για την οποία δαπανώνται υψηλά ποσά.
Η περίπτωση του Καπέλο
Η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει φυσικά μόνο τις ομάδες αλλά και τα πρόσωπα. Ο προπονητής της Εθνικής Ρωσίας, Φάμπιο Καπέλο πληρώθηκε τελευταία φορά τον περασμένο Ιούνιο. Η Ομοσπονδία περιμένει την έγκριση δανείου για να πληρώσει τους μισθούς του προπονητή της Εθνικής ομάδας. Ο Φάμπιο Καπέλο έχει συμφωνήσει σε ετήσια αμοιβή 11 εκατομμυρίων δολλαρίων μόνο που οι Ρώσοι το εκτιμούν στα υποτιμημένα πλέον ρούβλια.
Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr