Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Φέτος υπάρχει χρόνος

Φέτος υπάρχει χρόνος

clarke


Το περσινό καλοκαίρι, η πρόσληψη τεχνικού διευθυντή ήταν ένα από τα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Εν τέλη αποκτήθηκε ο Ρέι Κλαρκ, ενώ ο προγραμματισμός ήταν σε πλήρη εξέλιξη, με το σκεπτικό ότι όποιος και αν ερχόταν, δεν θα είχε το χρόνο να αξιολογήσει το ρόστερ και να κάνει τις κατάλληλες εισηγήσεις. Ο Κλαρκ ήρθε με το σκεπτικό ότι τη φετινή χρονιά θα παρακολουθούσε την ομάδα, θα έβγαζε ασφαλή συμπεράσματα και μέσω προτάσεων και διασυνδέσεων θα βοηθούσε από Γεννάρη. Εν τέλη, έφυγε νωρίς και πάλι καλά που άφησε πίσω του τον Κιρμ…

Το ότι έφυγε ο Κλαρκ πάντως, δεν σημαίνει πως πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο τεχνικός διευθυντής για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Είναι ακόμα Νοέμβριος και αν η ομάδα μας προχωρήσει τώρα, ή το αργότερο ως τις αρχές του ’15 σε πρόσληψη του, θα έχει μπόλικο χρόνο να αξιολογήσει που πονάμε, τι χρειαζόμαστε, τι μπορεί να κάνει. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, πως οι ποδοσφαιρικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από ειδικούς του ποδοσφαίρου και όχι από μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Αυτά οφείλουν να ελέγχουν εκ του αποτελέσματος και μόνο.

Πριν πάντως αποκτηθεί τεχνικός διευθυντής, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι τα καθήκοντα του καθώς και τι ζητάμε ακριβώς από αυτόν. Ο τεχνικός διευθυντής δεν είναι chief scouter, αν ήταν δεν θα είχε άλλο τίτλο. Ο τεχνικός διευθυντής πέραν από τον προγραμματισμό, συνήθως έχει λόγο και στην οργάνωση, τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Έχει λόγο πολλές φορές και στη συνύπαρξη, την αρμονική συνεργασία πρώτης ομάδας και ακαδημίας. Για αυτό το λόγο, όπως στην περίπτωση προπονητή, έτσι και σε αυτήν του τεχνικού διευθυντή, πρέπει να μένει χρόνια, να δουλεύει βάση μακροχρόνιου σχεδιασμού.

Αφού ανοίξαμε πάντως το θέμα, θα πούμε και την άποψη μας, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη θέση μας περί ενός μακροχρόνιο σχεδιασμού με στόχο την αξιοποίηση νεαρών παικτών με προοπτική. Επιβάλλεται λοιπόν, να έρθει τεχνικός διευθυντής από σχολή που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και την ένταξη νεαρών στην πρώτη ομάδα, όπως για παράδειγμα την Ολλανδία που το πράττει διαχρονικά ή το Βέλγιο που τα τελευταία 10 χρόνια διαπρέπει σε αυτό τον τομέα. Ασφαλώς πρέπει και ο ίδιος ο τεχνικός διευθυντής ως άτομο, να ασπάζεται αυτή τη φιλοσοφία, δεν αρκεί η εθνικότητα του.