Home ΚΥΠΡΟΣ Η ΕΕ της UEFA ενέκρινε το «Πρωτάθλημα των Εθνών»

Η ΕΕ της UEFA ενέκρινε το «Πρωτάθλημα των Εθνών»

xarisethniki


Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA στην χθεσινή της συνεδρία (04/12/2014) στη Νιόν της Ελβετίας ενέκρινε την τελική μορφή με την οποία θα διεξαχθεί το «Πρωτάθλημα των  Εθνών» (Nations League).

Πρόκειται για μια νέα διοργάνωση Εθνικών ομάδων Ανδρών που θα αρχίσει το 2018 και αλλάζει το χάρτη σε σχέση με τις διοργανώσεις Εθνικών ομάδων όπως τις ξέραμε σήμερα.

Η απόφαση για τη δημιουργία της νέα διοργάνωσης λήφθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Ετήσιο Κογκρέσο της UEFA στο Καζακστάν και η διεξαγωγή της έχει πλέον οριστικοποιηθεί μετά την χθεσινή απόφαση της Εκτελεστική Επιτροπής της UEFA.

Η διοργάνωση αυτή έρχεται να προστεθεί στις υφιστάμενες διοργανώσεις των προκριματικών του EURO και του Μουντιάλ, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τον αριθμό των επίσημων αγώνων που θα δίνουν οι Εθνικές ομάδες κατά τη διάρκεια μιας ποδοσφαιρικής χρονιάς και μειώνοντας στο ελάχιστο τους διεθνείς φιλικούς αγώνες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA αποφάσισε τα ακόλουθα:

-Οι αγώνες του Πρωταθλήματος Εθνών θα διεξαχθούν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριου του 2018.

-Τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020 θα γίνουν από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο του 2019.

-Διατηρείται η «εβδομάδα ποδοσφαίρου», με τους αγώνες να διεξάγονται από Πέμπτη ως Τρίτη.

Σύμφωνα με το πλάνο της UEFA, οι 54 χώρες θα χωριστούν βάσει της δυναμικότητας τους σε τέσσερεις κατηγορίες. Η κάθε κατηγορία θα χωριστεί σε τέσσερις ομίλους  των τριών ή των τεσσάρων ομάδων.

Οι κατηγορίες θα χωριστούν ανάλογα με τη θέση της κάθε χώρας στην κατάταξη της UEFA το Φθινόπωρο του 2017.

Ο διαχωρισμός θα γίνει βάσει της δυναμικότητας των ομάδων. Οι πιο δυνατές ομάδες θα είναι στην 1η Κατηγορία και οι πιο αδύνατες στην 4η Κατηγορία.

Στην Α’ και στη Β’ Κατηγορία θα σχηματιστούν τέσσερις όμιλοι των τριών ομάδων σε κάθε Κατηγορία.

Στη Γ΄ Κατηγορία θα σχηματιστούν δύο όμιλο των τριών και δύο όμιλοι των τεσσάρων ομάδων.

Στη Δ’ Κατηγορία θα σχηματιστούν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων.

Οι ομάδες του κάθε ομίλου θα αγωνιστούν η μια εναντίον της άλλης εντός και εκτός έδρας από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο του 2018. Θα γίνει δηλαδή μια μίνι διοργάνωση τεσσάρων ή έξι αγωνιστικών.

Μέσω των αγώνων του Πρωταθλήματος των Εθνών , 16 ομάδες, δηλαδή οι πρώτες του κάθε ομίλου της κάθε Κατηγορίας, θα αγωνιστούν το Μάρτιο του 2020 σε play-offs για να προκριθούν στην τελική φάση του EURO 2020 άλλες τέσσερις ομάδες.

Οι 16 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους και η νικήτρια του κάθε ομίλου που θα προκριθεί στο EURO 2020, θα προκύψει μέσω αγώνων στη μορφή final four με δύο ημιτελικούς και ένα τελικό σε ουδέτερο γήπεδο.

Συνοπτικά, στην τελική φάση του EURO 2020 θα συμμετάσχουν 24 χώρες. Οι 20 θα προκριθούν μέσω των προκριματικών ομίλων και οι τέσσερις μέσω του Πρωταθλήματος Εθνών.

Σε περίπτωση που μια χώρα εξασφαλίσει την πρόκριση της στο EURO μέσω των προκριματικών ομίλων και τερματίσει και πρώτη στην κατηγορία της στο Πρωτάθλημα των Εθνών, τότε θα αντικαθίσταται στα play-offs από την αμέσως επόμενη χώρα στην κατάταξη.