Home SPORTS NEWS Οπαδοί στο εδώλιο ως τρομοκράτες

Οπαδοί στο εδώλιο ως τρομοκράτες

tromopadoi


Η δικτατορία απέναντι στους οπαδούς. Ενας πόλεμος σε δικαστικές αίθουσες ανάμεσα σε αυταρχικά καθεστώτα, αυτά της Τουρκίας και της Αιγύπτου και οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων.

Στην Κωνσταντινούπολη αρχίζει την Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου η δίκη 35 οπαδών του δημοφιλέστερου Συνδέσμου φίλων της Μπεσίκτας, «Carsi». Κατηγορούνται για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση που είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.
Στο Κάιρο, στις δικαστικές αίθουσες θα οδηγηθούν οι συλληφθέντες «Λευκοί ιππότες». Πρόκειται για 12 οπαδούς της Ζάμαλεκ, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου του συλλόγου, Μορτάδα Μανσούρ για ένα περιστατικό που συνέβη στις 17 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Μανσούρ, οι οπαδοί προσπάθησαν να τον πυροβολήσουν και τραυματίσαν τον ίδιο και δύο συντρόφους του. Οι οπαδοί και ο δικηγόρος του Ταρεκ Ελ Αβάντι αρνούνται το περιστατικό και υποστηρίζουν ότι πρόκεται για κατασκευασμένες κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μανσούρ ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της εποχής Μουμπάρακ και στεντός συνεργάτης του σημερινού προέδρου της Αυγύπτου, του στρατιωτικού, Αμπντούλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ-Σίσι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2013 με πραξικόπημα, αλλά στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου ήταν ο νικητής με το απίστευτο ποσοστό του 97%.

Στην περίπτωση των οπαδών της Μπεσίκτας, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Κωνσταντινούπολης κατήγγειλε τις κατηγορίες εναντίον των «Carsi». Σε ανακοίνωση κάνει λόγο για κατηγορία που ανήκουν στον «κόσμο της φαντασίας» των εισαγγελέων. «Αυτό που προσπαθούν να κάνουν εδώ είναι να αμβλύνει την έννοια του πραξικοπήματος, προκειμένου να προκαλέσουν φόβο στους ανθρώπους, να δικαιολογήσουν την αστυνομική βία που μπορεί να συμβεί στο μέλλον, και να εκφοβίσουν ένα έθνος. Ο νόμος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τέτοιους σκοπούς. Το δικαίωμα των εισαγγελέων να ανοίξουν μια υπόθεση πρέπει να περιορίζεται από τη λογική και τους κανόνες του δικαίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το φορτισμένο κλίμα όσον αφορά τις συγκεκριμένες δίκες στην Κωνσταντινούπολη και στο Κάιρο έρχονται σε μια εποχή που βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες εναντίον άλλων διαδηλωτών. Όπως επισημαίνει ο  Τζέιμς Μ. Ντόρσει, συνεργάτης του S. Rajaratnam School of International Studies και συνδιευθυντής του στο Πανεπιστήμιο Ιούλιος Μαξιμιλιανός του Βύρτσμπουργκ, στη Γερμανία, «Οι νομικές διαδικασίες στην Κωνσταντινούπολη και το Κάιρο είναι μέρος μιας προσπάθειας από την αιγυπτιακή και την τουρκική κυβέρνηση, που παρά τις μεταξύ τους διαφορές που αφορούν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, επιδιώκουν την πάταξη της μαχητικότητας οπαδών του ποδοσφαίρου ως πυλώνα της εκστρατείες τους για να περιορίσουν σημαντικά, αν όχι να θέσουν εκτός νόμου οποιαδήποτε ειρηνική διαμαρτυρία και διαφωνία».

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr