Home ΚΥΠΡΟΣ Ο σκοτεινός ρόλος παραγόντων για προσυνεννόηση αγώνων…

Ο σκοτεινός ρόλος παραγόντων για προσυνεννόηση αγώνων…

pasp


Ένας ποδοσφαιριστής στην Κύπρο θα προσεγγιστεί για να έχει μειωμένη απόδοση από κάποιον άγνωστο (34%) ή παράγοντα (23%) της ομάδας του.

Τουλάχιστον αυτό κατέδειξε η έρευνα που παρουσίασε ο ΠΑ.Σ.Π. σε συνεργασία με την ΚΟΠ στο συνεδριακό κέντρο του ΓΣΠ την Τρίτη (17/02, 19:00) και συνοψίζει τις απαντήσεις που έδωσαν 419 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται στην Κύπρο.

Ένα άλλο σημείο που προκύπτει από την έρευνα (σ.σ. παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ΠΑ.Σ.Π.) την οποία ανέλυσε και παρουσίασε ο ειδικός συνεργάτης του Συνδέσμου, Λοΐζος Χρυσοστόμου, είναι ότι όσοι αμείβονται έγκαιρα από τις ομάδες τους, είναι πολύ δύσκολο να χρηματιστούν για να αλλοιώσουν αποτέλεσμα ενός αγώνα.

Η ημερίδα του ΠΑ.Σ.Π. στις εγκαταστάσεις του γηπέδου της Λευκωσίας, είχε απόλυτη επιτυχία, αν κρίνουμε από την αθρόα προσέλευση ανθρώπων του αθλήματος στον χώρο, αλλά και από τη συμμετοχή τους στη συζήτηση που έγινε. Αν και βέβαια έλαμψαν δια της απουσίας τους τα πολιτικά πρόσωπα., κάτι που επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Σπύρος Νεοφυτίδης…

Η ημερίδα

Μετά από την εισαγωγική ομιλία του πρόεδρου του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρου Νεοφυτίδη, τον λόγο πήρε ο εκ των αντιπροέδρων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Νικ Νικολάου.

Αφού πρώτα τόνισε πως το φαινόμενο των στημένων αγώνων δεν είναι κυπριακό και ούτε νέο στο ποδόσφαιρό μας, πρόσθεσε ότι υπάρχει έξαρση σ΄ αυτό λόγω των δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο.

Αναφερόμενος στα μέτρα που παίρνει η Ομοσπονδία αναφέρθηκε στη συνεργασία της UEFA με εταιρεία, με στόχο τον εντοπισμό των αγώνων με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. Εξήγησε ότι η ΚΟΠ έχει στείλει 17 σχετικούς φακέλους αγώνων στην Αστυνομία και πως οι 16 αφορούν παιχνίδια περασμένων σεζόν.

Τέλος, ανέφερε πως η ΚΟΠ δεν νίπτει τας χείρας της και αιτιολόγησε την άποψή του λέγοντας ότι η Ομοσπονδία έλαβε αποτρεπτικά μέτρα, μέχρι κι αναβολή αγώνων. Δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον κανονισμό που θέσπισε η ΚΟΠ φέτος, σύμφωνα με τον οποίο χάνει κάθε χορηγία από την Ομοσπονδία η ομάδα το όνομα της οποίας θα συμπεριληφθεί δυο φορές σε φάκελο της UEFA.

Χαιρέτισε τέλος την ημερίδα λέγοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και στην πρόληψη.

Ο αντιπρόεδρος του ΚΟΑ, Κλεάνθης Γεωργιάδης, έκανε λόγο για μια σημαντική έρευνα, τονίζοντας ότι το φαινόμενο έχει να κάνει με τα τυχερά παιχνίδια (βλ. στοίχημα) και συμπλήρωσε ότι τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέρχονται στα 84,9 δις ευρώ.

Κατέληξε λέγοντας ότι ο ΚΟΑ συμμετέχει ενεργά με εκπρόσωπό του σε ομάδα ειδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π., Σπύρος Νεοφυτίδης, ανέλυσε τις διεθνείς διαστάσεις του φαινομένου, μέσω οπτικού υλικού που προβλήθηκε και ετοιμάστηκε με τη συνεργασία της FIFA, της FIFPro και της Interpol. Ακολούθως, ανέλυσε το σύστημα Red Button, το οποίο επιτρέπει στους ποδοσφαιριστές να δώσουν ανώνυμα ή επώνυμα πληροφορίες για προσπάθειες προσυνεννόησης αποτελέσματος αγώνα.

Ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος της FIFPro, Τόνι Χίγκινς και υπεύθυνος του προγράμματος της FIFPro Don’t fix it, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο ΠΑ.Σ.Π. το φαινόμενο και στη συνέχεια μέσω οπτικού υλικού ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο.

Το πιο σημαντικό όμως είναι αυτό που φύλαγε για το τέλος. Αφού πρώτα συνεχάρη τον Νεοφυτίδη για τις προσπάθειές του, δήλωσε: “Μόνο με κοινή στρατηγική μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Και μόνο έτσι μπορείτε να πείσετε τους πολιτικούς να αλλάξουν τη νομοθεσία”.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΠ