Home SPORTS NEWS Πράσινος κυρίαρχος

Πράσινος κυρίαρχος

kpaos


Ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλύτερα και πιο έξυπνα από τον Ολυμπιακό και πήρε το ντέρμπι με 2-1. Πολύ σασπένς και τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο! Ποιοτικό ντέρμπι μετά από καιρό! Μείωσαν στους τρεις βαθμούς τη διαφορά οι πράσινοι και έδωσαν νέο ενδιαφέρον στη μάχη της κορυφής.

Ήταν το βράδυ του! Τέσσερα χρόνια περίμενε ο Παναθηναϊκός μια τέτοια νύχτα μπροστά στους φίλους του, οι οποίοι αποζημιώθηκαν από το πάθος των παικτών του Αναστασίου και την καθαρή νίκη. Καθαρή στον αγωνιστικό χώρο, διότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πήραν κάτω από τη βάση όσον αφορά στην συμπεριφορά. Οι γηπεδούχοι νίκησαν διότι ήταν πιο παθιασμένοι, ο Αναστασίου διάβασε άριστα το παιχνίδι του Ολυμπιακού και χτύπησε στις αδυναμίες του. Το 2-0 από τον Πέτριτς καθάρισε το ματς, όμως το γκολ του Ντομίνγκες στην τελευταία φάση του αγώνα κάθε άλλο παρά της τιμής είναι. Στη νέα μάχη των δύο για το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός έσωσε την παρτίδα της ήττας στην ισοβαθμία (1-0 στο Καραϊσκάκη) και πλέον γνωρίζει ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο μετράει η καλύτερη επίθεση συνολικά στο πρωτάθλημα. Η μάχη του πρωταθλήματος αναζωπυρώνεται με τη διαφορά πλέον στους τρεις βαθμούς και επτά αγωνιστικές πριν από το φινάλε.

A’ Ημίχρονο: Η επιτομή της αλληλοεξουδετέρωσης και της χαμηλής ποιότητας το πρώτο μέρος του ντέρμπι. Με 4-4-2 (με ρόμβο) παρέταξε τους πράσινους ο Αναστασίου, απέναντι στο 4-2-3-1 του Περέιρα, ο οποίος κράτησε στον πάγκο τους Ντομίνγκες και Κασάμι. Ο Ολυμπιακός επιχείρησε κατοχή στα πρώτα λεπτά, αλλά αυτή η προσπάθεια πνίγηκε στα ασφυκτικά μαρκαρίσματα. Μεγάλη νευρικότητα και από τις δύο ομάδες, αλλά και αποτελεσματικότητα στο κομμάτι τακτική με άριστη πίεση και από τους δύο. Μετά από 15 λεπτά αγώνα ήταν εμφανές ότι ο Παναθηναϊκός στόχευε στις κλεμμένες μπάλες στον χώρο του κέντρου και στους κενούς χώρους που δημιουργούσε (το ελεγχόμενο η αλήθεια είναι) ανέβασμα των κόκκινων αμυντικών.

Με χάμηλο (έως… no) τέμπο κύλησε όλο το 45λεπτο. Δράστης της πρώτης τελικής ο Μανιάτης, το σουτ του οποίο κόντραρε στον Ζέκα και πήρε περίεργη τροχιά για να καταλάηξει στην αγκαλιά του Στιλ. Απάντησε ο Παναθηναϊκός με το αναιμικό σουτ του Νάνο, άουτ.

Στο 27′ ο Ντουρμά έκανε την κίνηση να συγκλίνει προς την περιοχή αλλά το σουτ κατέληξε στην …ΓΑΔΑ, ενώ στο 34′ ο Καρέλης έφυγε στον κενό χώρο αλλά το μαρκάρισμα του Σαντάνα τον υποχρεώσε σε άψυχο σουτ στην αγκαλιά του Ρομπέρτο. Προσθέστε και το άστοχο σουτ του Ζέκα από διαγώνια θέση και γράψτε “end of story” από πλευράς τελικών προσπαθειών.
Β’ Ημίχρονο: Με τεράστια φάση για τους ερυθρόλευκους άρχισε το δεύτερο μέρος. Ο Ντουρμάζ τα έκανε όλα σωστά εκτός από το πλασέ που πέρασε ελάχιστα άουτ. Αυτή η φάση του 47′ έμελλε να στοιχειώσει τον Ολυμπιακό για το υπόλοιπο του ντέρμπι. Στην πρώτη αξιόλογξ φάση που έκαναν οι πράσινοι προηγήθηκαν! Για να γίνει αυτό συνομώτησε και ο παράγοντας τύχη. Ο Πράνιτς έκανε την κίνηση από τα δεξιά, ο Ρομπέρτο δεν επενέβη αλλά ο Μασουακού ήταν αυτός που προσπάθησε να διώξει στέλντοντας την μπάλα από το δεξί στο αριστερό και από κει στα δίχτυα της ομάδας του (51′). Η Λεωφόρος πήρε φωτιά σπρώχνοντας τους παίκτες του Παναθηναϊκού προς ένα δεύτερο γκολ. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί ήταν που είχαν τις καλύτερες φάσεις, καθώς η εύθραυστη άμυνα του Ολυμπιακού δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη για να επιτεθεί η υπόλοιπη ομάδα. Οι πράσινοι συνέχισαν την πίεση ψηλά, βγαίνοντας πρώτοι στην μπάλα. Η πρώτη καλή στιγμή μετά το γκολ ανήκε στην ομάδα που όφειλε να αντοδράσει, αλλά ο Μήτρογλου δεν μπόρεσε να βρει γεμάτα την μπάλα απέναντι από τον Στιλ. Ο Περέιρα προοδευτικά άλλαξε το 4-2-3-1 σε 4-4-2 με την είσοδο των Χάρα και Ντομίνγκες, ενώ ο Αναστασίου μετά το γκολ έριξε στη μάχη τον Ατζαγκούν στη θέση του Καρέλη.

Το παιχνίδι είχε πάρει φωτιά και οι φάσεις πλέον είχαν πλέον μπει στην ημερήσια διάταξη του ντέρμπι. Στο 69′ η κεφαιά του Μπεργκ πέρασε άουτ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Ντοσεβί βρήκε το κεφάλι του Μητροηγλου και απο κει η μπάλα χτύπησε στο πάνω μέρος του δοκαριού του Στιλ και πέρασε άουτ.

Στο 77′ ο Ρομπέρτο καθάρισε την κεφαλιά πάσα του Σίλντελφελντ με σκαμπίλι για να φτάσουμε στο 78′ όταν ο Μιλιβόγειβιτς έκανε το λάθος (κεφαλιά προς τα πίσω) για να «βάλει τον Πέτριτς στην περιοχή του Ολυμπιακου. Ο Κροάτης δεν λάθεψε απέναντι στον Ρομπέρτο για το 2-0! Ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά σε τρίτο γκολ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερύσεων αλλά ο Ατζαγκούν δεν έιχε καλή ισορροπία στο πλασέ και η μπάλα πέρασε άουτ. Τελικά ο Ολυμπιακός βρήκε το γκολ της μείωσης στην τελευταία φάση του αγώνα. Ο Μανιάτης εκτέλεσε πλασαριστά το φάουλ και ο Ντομίνγκες “ζωγράφισε” τον Στιλ για ένα πραγματικά υπέροχο τέρμα. Ένα γκολ που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία στη νέα μάχη αιωνίων για το πρωτάθλημα.

Που κρίθηκε: Ήταν αναμενόμενο ότι στο πρώτο γκολ που θα έμπαινε η τακτική θα πήγαινε περίπατο. Σημαντική η αστοχία του Ντουρμάζ στη φάση του 47′. Είναι σπάνιο να βρίσκεις τέτοια ευκαιρία σε ντέρμπι κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν βρήκε καλύτερη φάση στο υπόλοιπο του ματς. Σε αυτό το κομμάτι μάλλον λειτούργησε ο κλισέ νόμος του ποδοσφαίρου. Τ ο αυτογκόλ του Μασουακού ήταν το τρίτο σερί (άλλα δύο στην Ουκρανία) που προέρχεται από κραχτό λάθος της άμυνας. Αυτό το μικρό στόρι με το “το έχασες εσύ το έβαλα εγώ” στις αρχές του πρώτου μέρους, συν το γεγονός ότι αμέσως μετά ο Παναθηναϊκός έμεινε και πίεσε ψηλά έκριναν εν πολλοίς την αναμέτρηση. Με εντολή Αναστασίου οι πράσινοι δεν κλείστηκαν άλλά έψαξαν το δεύτερο γκολ, κυνηγώντας την πρώτη πάσα της άμυνας του Ολυμπιακού.

Πάικτης από χρυσάφι: Ο Νάνο έχει κάνει πολλή και αθόρυβη δουλειά. Ήταν ο παίκτης-εργάτης του Παναθηναϊκού με τη μεγαλύτερη συμβολή για τη νίκη. Ένα σκαλοπάτι πιο κάτω ο Πέτριτς, ο οποίος σημειώνει το πιο κρίσιμο γκολ του ματς.

Η σφυρίχτρα: Ναι μεν πηγαίνει στη λογική των πολλών σφυριγμάτων και το “σφυρίζουμε ό,τι βλέπουμε” ο Σιδηρόπουλος, αλλά δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις. Υπήρχε διάθεση για να μοιράσει το καρπούζι στη μέση και το έκανε. Σωστός στον πειθαρχικό έλεγχο, καθώς όλες οι κίτρινες δικαιολογούνται με το γράμμα του νόμου. Άλλωστε, η μοναδική σοβαρή φάση που μένει προς συζήτηση είναι αυτό το κράτημα του Ταυλαρίδη στον Μήτρογλου (57′) στην περιοχή, η οποία όμως είναι καθαρά στην κρίση του διαιτητή. Γενικά, μια καλή διαιτησία.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αναστασίου): Στιλ, Τριανταφυλλόπουλος, Σίντεφελντ, Ταυλαρίδης, Νάνο, Λαγός (75′ Μέντες), Πράνιτς, Ζέκα, Καρέλης (61′ Ατζαγκούν), Πέτριτς , Μπεργκ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Περέιρα): Ρομπέρτο, Ομάρ, Σαντάνα, Σιόβας, Μαζουακού, Μανιάτης, Μιλιβόγεβιτς, Ντοσεβί (75′ Ντομίνγκεζ) Ντουρμάζ (85′ Αφελάι), Φορτούνης (65 Χάρα), Μήτρογλου

Γκολ: Μαζουακού (48′), Πέτριτς (78′)-Ντομίνγκες 97′

Κάρτες: Σαντάνα (19), Λαγός (32), Νάνο (34), 40′ (Καρέλης), 60 (Ζέκα), Χάρα (73), Σίντεφελντ (73). Μανιάτης (75′), Ταυλαρίδης 89

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr