Μέχρι το Associated Press έφτασε η φήμη μας… Ο Μάριος Παναγή μίλησε στο διεθνούς φήμης ειδησεογραφικό πρακτορείο και αποκάλυψε και εκεί όσα έχει πει στις εδώ Αρχές τους τελευταίους μήνες.
“Το ποδόσφαιρο στην ηλιόλουστη Κύπρο είναι γεμάτο από στημένα παιχνίδια από διαιτητές, μία επιχείριση που αποσκοπεί στο να γεμίζουν οι τσέπες των υπεύθυνων του ποδοσφαίρου και των πολιτικών, σύμφωνα με Κύπριο διαιτητή. Ο Μάριος Παναγή έκανε καταγγελίες για διαφθορά, με την οποία σπιλώνεται το κυπριακό ποδόσφαιρο και κλονίζεται η αξιοπιστία των διαιτητών του. Ο διαιτητής είπε στο Associated Press ότι μερικοί Κύπριοι διαιτητές “στήνουν” παιχνίδια με λάθος αποφάσεις εκτελώντας τις εντολές ανώτερου υπαλλήλου της Κυπριακής Ομοσπονδίας ο οποίος “μαγειρεύει” την τελική βαθμολογία αλλά την ίδια ώρα διαπραγματεύεται και για τα τηλεοπτικά δικαιώματα“, αναφέρεται στον πρόλογο της συνέντευξης του Μάριου Παναγή.
“Ένιωσα ότι έπρεπε να μιλήσω, για να γνωρίζει ο κόσμος τι συμβαίνει και οι Αρχές να λάβουν μέτρα για να διορθώσουν αυτό στο οποίο αφιέρωσα τη ζωή μου”, δήλωσε ο Μάριος Παναγή στο Associated Press. Ο Παναγή έχει δώσει ντοκουμέντα στην Αστυνομία, η οποία ξεκίνησε έρευνα, όπως ζήτησε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της ΚΟΠ Κώστας Κουτσοκούμνης είπε ότι είχε καταθέσει στοιχεία στην UEFA για 17 ύποπτα παιχνίδια του κυπριακού πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας, στα οποία εμπλέκονταν κυρίως ομάδες που κινδύνευαν με υποβιβασμό. Όταν η UEFA ρωτήθηκε από το Associated Press για τις καταγγελίες του Παναγή, είπε ότι “δουλεύουμε μαζί με την κυπριακή Ομοσπονδία πάνω στο θέμα και δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλια για υπό έρευνα υποθέσεις”.
Η… διαφήμιση του κυπριακού ποδοσφαίρου συνεχίζεται στο κορυφαίο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο τονίζει κάτι όντως μοναδικό, όπως το χαρακτηρίζει: “Το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει αντιμετωπίσει και κάτι ακόμη μοναδικό φέτος: πέντε διαφορετικές επιθέσεις με βόμβα μολότοφ σε σπίτια ή οχήματα διαιτητών! Τον Ιανουάριο οι διαιτητές απείχαν από όλα τα παιχνίδια πρωταθλήματος και Κυπέλλου για μία εβδομάδα μετά από μία επίθεση μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι της ηλικιωμένης μητέρας ενός διαιτητή. Στην πιο πρόσφατη επίθεση, την περασμένη εβδομάδα, μία βόμβα προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο αυτοκίνητο της συζύγου διαιτητή της πρώτης κατηγορίας. Δεν έχει γίνει καμία σύλληψη για τις επιθέσεις και η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να τις ερευνά”.
Και συνεχίζει το Associated Press: “Ο Παναγή είπε ότι το στήσιμο αγώνων για να υπάρξουν κέρδη από το στοίχημα περιορίζεται κυρίως σε χαμηλότερες κατηγορίες, είτε επειδή οι ομάδες ψάχνουν λεφτά είτε επειδή παίκτες μένουν απλήρωτοι. Είπε ότι κορυφαίες ομάδες, όπως ο Αποελ, η ΟΜΟΝΟΙΑ, ο Απόλλωνας, η Ανόρθωση και η ΑΕΛ είναι πολύ δυνατές για να επηρεαστούν από τα στημένα παιχνίδια”.
“Τον Ιανουάριο ο επικεφαλής των διαιτητών Μιχάλης Αργυρού και ο πρώην διαιτητής Μιχάλης Σπύρου συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τα στημένα παιχνίδια. Η Αστυνομία αναφέρει ότι οι υποψίες για τον Αργυρού είναι για ένα παιχνίδι Άρη-Ένωσης τον Απρίλιο του 2012, ενώ για τον Σπύρου για ένα παιχνίδι U21 το 2010. Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η αστυνομική έρευνα είναι σε εξέλιξη”, συνεχίζει το ρεπορτάζ.
Και παρακάτω αναφέρεται: “Ο Παναγή ισχυρίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός Κύπριων διαιτητών είναι υπό την επιρροή ενός παράγοντα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ο οποίος τους διατάζει να στήνουν αποτελέσματα, ώστε συγκεκριμένες ομάδες να υποβιβάζονται, να προβιβάζονται ή να μένουν σε μία κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό, λέει ο Παναγή, η ΚΟΠ κλειδώνει τη στήριξη αρκετών ομάδων, ώστε να επανεκλέγεται.
Η Αστυνομία λέει ότι ο παράγοντας της ΚΟΠ που κατονομάστηκε από τον Παναγή ανακρίθηκε τον περασμένο μήνα και η έρευνα συνεχίζεται. Δεν έχει συλληφθεί ή κατηγορηθεί, οπότε το Associated Press δεν τον κατονομάζει. Μέσω εκπροσώπου, η ΚΟΠ είπε στο Associated Press ότι “δεν μπορεί να σχολιάσει τους ισχυρισμούς προς το παρόν. Ο Παναγή είπε ότι οι Κύπριοι διαιτητές ωθούνται από μικρή ηλικία ώστε να δέχονται τα στημένα παιχνίδια”.
“Το πρόβλημα είναι πολύ βαθιά ριζωμένο και ξεκινά από τις μικρότερες κατηγορίες”, λέει ο Παναγή. “Δεν περιμένεις να φτάσει ένας διαιτητής στην πρώτη κατηγορία για να ασκήσεις έλεγχο πάνω του, τον διαμορφώνεις έτσι από τα πρώτα στάδια. Είναι πιο εύκολο να κάνεις χάρες στις τοπ κατηγορίες αν έχεις συνηθίσει να κάνεις από τις μικρότερες”, πρόσθεσε.
Και συνεχίζει το εκτενές δημοσίευμα: “Ο Παναγή είπε ότι οι Κύπριοι διαιτητές που ακολουθούν εντολές για στημένα παιχνίδια λαμβάνουν έμμεσα οφέλη, όπως πιο γρήγορη ανέλιξη, προαγωγές ώστε να σφυρίζουν ευρωπαϊκά παιχνίδια, τα οποία πληρώνονται τριπλά από τα εγχώρια, φιλοξενία σε πολυτελή ξενοδοχεία ή εύρεση περισσότερων πελατών ξαφνικά σε επιχειρήσεις ενός συγγενούς.
Ο Παναγή έχει έρθει επίσης σε επαφή με την Federbet, έναν οργανισμό με έδρα στις Βρυξέλλες που παρακολουθεί τα στημένα παιχνίδια. Έχει μιλήσει εκεί για φιλικά που γίνονται στην Κύπρο με Κύπριους διαιτητές να δίνουν 2-3 πέναλτι σε κάθε αγώνα.
Ο Παναγή αμφισβήτησε επίσης την παρέμβαση παραγόντων της ΚΟΠ στις διαπραγματεύσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τη μετάδοση αγώνων του αλβανικού πρωταθλήματος σε συνδρομητικά κανάλια στην Κύπρο. Ο Παναγή είπε ότι η χρησιμοποιήσω λεφτών των φορολογούμενων για τη μετάδοση αγώνων μικρού ενδιαφέροντος, όπως της Αλβανίας, εγείρουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα”.
Το ρεπορτάζ του κορυφαίου ειδησεογραφικού πρακτορείου έχει κι άλλο ζουμί: “Ο Λευτέρης Χρίστου, επικεφαλής της πλατφόρμας Cytavision, επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι μεταδίδονταν αγώνες του αλβανικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2010-11. Είπε ότι ήταν μέρος ενός πακέτου που περιελάμβανε δικαιώματα διάφορων αγώνων, αλλά δεν θα μπορούσε να πει με ποια εταιρεία έγιναν οι διαπραγματεύσεις ή πόσο κόστισε η συμφωνία.
Στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Κύπρου για το 2013 φαίνεται ότι η Cytavision πλήρωσε 2.380.000 ευρώ για δικαιώματα μετάδοσης αθλητικών γεγονότων εκείνο το έτος, εκ των οποίων 2.200.000 ευρώ πληρώθηκαν σε τέσσερις ξένες εταιρείες που ανήκουν ή σχετίζονται με το ίδιο άτομο, το οποίο είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ. Τρεις από αυτές τις εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στις Σεϋχέλλες και η άλλη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Στην έκθεση επικρίνεται το γεγονός ότι αποφάσεις αγοράς με πόρους από τους φορολογούμενους δεν συνοδεύονται από αναλύσεις κόστους-οφέλους ανάλογα με την τηλεθέαση των αγώνων. Ο Κουτσοκούμνης δήλωσε ότι η ΚΟΠ ενήργησε ως αντιπρόσωπος που πουλούσε το περιεχόμενο σε διαφορετικά κανάλια και ότι δεν έχει αποδειχτεί καμιά αδικοπραγία”.
Και καταλήγει το ρεπορτάζ: “Ο Παναγή ξεκίνησε να διαιτητεύει στα 13 και πήρε σταδιακά προαγωγές. Λέει ότι αρνήθηκε να στήσει παιχνίδια τρεις φορές στην καριέρα του – μία φορά από έναν δημοσιογράφο με στενούς δεσμούς με μία ομάδα τρίτης κατηγορίας, μία άλλη φορά από έναν βοηθό προπονητή στην τέταρτη κατηγορία και μία τρίτη φορά σε αγώνα της πρώτης κατηγορίας το 2011-12, αγώνας που τώρα είναι υπό έρευνα.
Δημοσιοποιεί στο κοινό τι συμβαίνει με τα στημένα παιχνίδια, γιατί λέει ότι δεν ανέχεται άλλο τη διαφθορά που καταστρέφει το άθλημα που αγαπά. Οι ενεργείες του, όμως, έχουν εξοργίσει συναδέλφους του διαιτητές. Ο Παναγή δεν έχει διαιτητεύσει ξανά από τότε που κατέθεσε τα στοιχεία στην Αστυνομία και λέει ότι ίσως ψάξει για δουλειά στο εξωτερικό όταν ολοκληρωθεί η έρευνα”.
balla.com.cy