Home ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Σάββας Σάββα: «Ώσπου με θέλει η ΟΜΟΝΟΙΑ εγώ είμαι εδώ»

Σάββας Σάββα: «Ώσπου με θέλει η ΟΜΟΝΟΙΑ εγώ είμαι εδώ»

Volley-VsANO (8)


Συνέντευξη στην Άντρια Χήρα από την ιστοσελίδα balla παραχώρησε ο Σάββας Σάββα. Ο προπονητής της πετοσφαιρικής ΟΜΟΝΟΙΑΣ μίλησε για την πορεία της ομάδας προς την κατάκτηση του Πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία του τμήματος, όπως και για αρκετά άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του προπονητή μας και μάθετε ακόμη τι σκέφτεται για το μέλλον του ως προπονητής, σε ποιον αφιερώνει τον τίτλο και ποιους μοιράζει ευχαριστίες.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σάββα Σάββα όπως τη δημοσίευσε το balla:

Καταρχάς συγχαρητήρια για την κατάκτηση του τροπαίου! Τι σημαίνει αυτό το τρόπαιο σε προσωπικό επίπεδο και μετά σε ομαδικό;
Σε προσωπικό επίπεδο δεν μπορώ να πω κάτι αλλά σε ομαδικό σημαίνει πάρα πολλά! Όσοι ασχολούνται με το βόλεϊ στην ΟΜΟΝΟΙΑ ξέρουν τι εννοώ, είναι αρκετός κόπος και σκληρή δουλειά, είναι κόπος δεκαετιών από τους πιο παλιούς! Καταφέραμε να πάρουμε την ΟΜΟΝΟΙΑ εκεί που της αξίζει.

Τ’ ότι πέρσι χάθηκε το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες αυτό σας πείσμωσε ακόμη περισσότερο;
Ναι σίγουρα και το πρωτάθλημα και το κύπελλο μας πείσμωσαν περισσότερο. Φέτος είχαμε περισσότερη δίψα, δεν ξέρω άλλα έβλεπα ότι το θέλαμε πολύ την φετινή σεζόν. Πέρσι το πρωτάθλημα χάθηκε γιατί δεν ήμασταν έτοιμοι σαν ομάδα, ήταν η πρώτη φορά που η ΟΜΟΝΟΙΑ έφτανε τόσο κοντά στον τίτλο και δεν ήμασταν έτοιμοι να το διαχειριστούμε, δεν γνωρίζαμε. Φέτος όμως ήταν διαφορετικά.

Πως κύλησε η φετινή χρονιά;
Η χρονιά μας ξεκίνησε με πολλά προβλήματα, είχαμε κλειστούς ξένους πετοσφαιριστές, τελικά ο ένας από αυτούς μας ενημέρωσε τον Σεπτέμβριο ότι δεν μπορούσε να έρθει στην Κύπρο λόγω τραυματισμού, μάλιστα έκανε και εγχείρηση, γι’ αυτό και εμείς ξαφνικά ψάχναμε άμεσα ένα ξένο είχαμε. Ξέρεις δεν είναι και ότι πιο εύκολο όταν αλλάζουν τα πλάνα σου.

Το πιστεύατε εξ’ αρχής ότι θα είχατε τον πρώτο λόγο στο πρωτάθλημα;
Ναι να σας πω την αλήθεια με την ομάδα που είχαμε ένιωθα ότι θα το παίρναμε φέτος. Όταν χάσαμε στο πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος με την ΑΕΚ Καραβά είπα στους παίκτες μου ότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί αυτό, έτσι και έγινε. Κι’ αυτό το χάσαμε γιατί όχι ότι δεν ήμασταν εμείς προετοιμασμένοι, απλά δεν γνωρίζαμε καθόλου τον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ και όσο και να πεις ήταν το και ο πρώτος αγώνας της χρονιάς, ήταν μέχρι να μπούμε για τα καλά στο κλίμα.

Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας;
Σίγουρα το συστατικό της επιτυχίας είναι το οικογενειακό κλίμα. Με τους πλείστους παίκτες υπήρξα κι εγώ συμπαίκτης, τους γνώριζα, ήμασταν φίλοι, δεν ήταν μόνο οι αγώνες στο παρκέ! Επίσης οι ξένοι μπήκαν στο ομαδικό κλίμα από πολύ νωρίς και όλοι είχαμε ως πρώτο μας μέλημα την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι παλιοί βοήθησαν τους νέους όσο μπορούσαν και ναι είχαμε αποτέλεσμα.

Τι ήταν αυτό που είπατε στους πετοσφαιριστές πριν από το κρίσιμο προχθεσινό ματς;
Όταν χάσαμε από την ΑΕΚ πριν από 15 μέρες είχαμε όλοι στεναχωρηθεί. Από την αρχή του πρωταθλήματος είπαμε όμως να βλέπουμε τον κάθε αγώνα ξεχωριστά. Φάνηκε η πίεση μας προς το τέλος. Πριν από τον προχθεσινό αγώνα είχα πει στους παίκτες μου στα αποδυτήρια ότι είναι απλά ένας αγώνας και να βγάλουν από το μυαλό τους ότι μπορούσε να στεφθούμε πρωταθλητές, γιατί αυτό ξέρετε μπορεί και να τους άγχωνε. Τους μίλησα, τους προσγείωσα στην πραγματικότητα και έπαιξαν όπως έπαιξαν και πανηγυρίζουμε τον τίτλο τώρα.

Αυτό είναι και το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της ομάδας, τώρα πιστεύετε ότι θα έχετε κάθε χρονιά ένα επιπλέον κίνητρο ή άγχος ως πρωταθλητές; Πως το βλέπετε;
Σίγουρα πρέπει η ομάδα να μείνει σταθερή και να διεκδικεί το πρωτάθλημα κάθε χρονιά. Πιστεύω ότι αν κρατήσει τον κορμό η ομάδα και δουλεύουμε όλοι μαζί, προπονητές, παίκτες και εφορία δεν θα υπάρχει τόσο άγχος… Ήταν απλά η αρχή το φετινό μας τρόπαιο, είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν κι’ άλλα στη συνέχεια.

Για ακόμα πόσα χρόνια θα σε βλέπουμε στον πάγκο;
Ώσπου με θέλει η ΟΜΟΝΟΙΑ εγώ είμαι εδώ. Δεν έχω κάποιο συμβόλαιο με την ομάδα ούτε χρειάζεται. Θέλω όμως να μείνω για πολλά χρόνια ακόμη.

Δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα του σωματείου, μέχρι ποιο βαθμό επηρεάζουν το τμήμα πετόσφαιρας;
Κοίτα όλοι στην ΟΜΟΝΟΙΑ προσπαθούν καθημερινά γίνεται μεγάλος αγώνας για εύρεση χρήματος, κυρίως από το ανεξάρτητο ΔΣ που έχουμε στο βόλεϊ μαζί με τον κ. Φώτο Ιωάννου. Σίγουρα ο δρόμος από την αρχή δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, οι δυσκολίες υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ο κ. Φώτος προσπαθεί μέσω χορηγιών να έρθει χρήμα μέσα στην ομάδα, για να πληρώνονται όλοι στην ώρα τους. Δεν υπάρχουν και τόσο λεφτά στο δικό μας το άθλημα, όπως είναι στο ποδόσφαιρο και το θεωρώ απόλυτα λογικό. Δεν κάνουμε λεφτά στην Κύπρο από το βόλεϊ.

Πότε ένας προπονητής του βόλεϊ μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένος και τι είναι αυτό που χρειάζεται για να πετύχει στο έργο του;
Στόχος σίγουρα κάθε προπονητή είναι να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα, τώρα για το έργο του… εξαρτάται. Μπορεί να έχεις μικρή ομάδα, μικρό ρόστερ και να κάνεις έργο δεν θα μπορείς όμως να πάρεις το πρωτάθλημα.

Πλέον ως πρωταθλητής τη φετινή σεζόν πως βλέπετε το άθλημα σε τοπικό επίπεδο και τι είναι αυτό που θα πρέπει να γίνει;
Πρέπει καταρχήν να δώσουν όλες οι ομάδες βάση στις ακαδημίες, όχι μόνο οι μικροί να γνωρίζουν από βόλεϊ αλλά να έχουν και τα προσόντα να εξυπηρετούν αυτό το άθλημα. Είναι ευτύχημα για τον κάθε προπονητή να παίρνει παίκτες από τις ακαδημίες των ομάδων, παίκτες που μαθαίνουν από πολύ μικρά τι εστί ομαδικό πνεύμα, άθλημα. Έχουμε ανάγκη τους δικούς μας πετοσφαιριστές.

Η ομάδα που σας δυσκόλεψε φέτος περισσότερο;
Η ΑΕΚ Καραβά, ήταν η πιο δύσκολη αντίπαλος!

Τι θα λέγατε σε ένα παιδί έτσι ώστε να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον να ασχοληθεί με το Βόλει;
Δυστυχώς πάντα ήταν το ποδόσφαιρο στη μέση. Ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα θα πρέπει να το παρακολουθήσει πρώτα, να δίνει αν του αρέσει και μετά να μπει στη διαδικασία να το μάθει! Παλαιότερα είχαμε πολλούς στην Κύπρο που αγαπούσα και αγαπούν ακόμη το άθλημα, τώρα όχι και τόσους. Στα σχολεία θυμάμαι εγώ στο μάθημα της γυμναστικής το βόλεϊ διδασκόταν, υπήρχαν μάλιστα γνωστοί γυμναστές με ιστορία στο βόλεϊ που μάθαιναν στα παιδιά. Τώρα δεν υπάρχουν, οι παραπάνω αν όχι όλοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Οι ευχαριστίες του Σάββα Σάββα:
Το μόνο που θέλω να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διοίκηση που μου δίνει το ελεύθερο να διαλέγω εγώ προσωπικά τους παίκτες με κλειστά τα μάτια. Υπήρξαν πετοσφαιριστές που έφερα και δεν δεν ήμουν σίγουρος, όπως και με τον Μπρούνο, όμως στο τέλος όλοι μου έδωσαν την ικανοποίηση αυτή για τις επιλογές μου. Θέλω να ευχαριστήσω την συνεργάτιδα μου Τζανέτ Σωκράτους αυτή κρύβεται πίσω απ’ όλα, έπιασε πρωταθλήτρια ήταν στατιστικολόγος είναι κλειδί για κάθε προπονητή, να ευχαριστήσω επίσης τους παίκτες μου. Κάποιους μπορεί να τους στεναχώρησα με κάποιες επιλογές μου κατά καιρούς, αλλά στο τέλος όλοι πήραμε αυτό που δικαιούμασταν. Ευχαριστώ επίσης τον κόσμο που μας στήριξε σε κάθε παιχνίδι. Υπήρξαν και παιχνίδια μάλιστα που μας ακολούθησαν εκτός Λευκωσίας, δυστυχώς όμως δεν τους επέτρεψαν να μπουν μέσα.

Η αφιέρωση στον Πάνο Ηρακλέους
Για 27 ολόκληρα χρόνια αγωνίστηκε ο Πάνος Ηρακλέους στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Ο αιώνιος αρχηγός θα ήταν αδύνατον να μη συνδεθεί το όνομα του άρρηκτα με την πετοσφαιρική ομάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, γι’ αυτό και ο Σάββας Σάββα θέλησε να του αφιερώσει αυτόν τον τίτλο: «Τον φετινό τίτλο, τον αφιερώνω στον Πάνο τον Ηρακλέους αφού και την περσινή σεζόν φτάσαμε πηγή δεν ήπιαμε όμως νερό. Ο Πάνος με την παρουσία του στην πετοσφαιρική ΟΜΟΝΟΙΑ, κατάφερε να κρατήσει το τμήμα ανοιχτό για χρόνια».

Αν έρθει μία πρόταση για το εξωτερικό…
Στην Κύπρο ζούμε, είναι δύσκολο να πάω κάπου άλλου μέχρι να με θέλει η ομάδα, είναι αδύνατο. Παίξαμε τα πάντα με την ΟΜΟΝΟΙΑ, τώρα που φτάσαμε την ομάδα στα ψηλά δεν θα εγκαταλείψω την ομάδα θα μείνει εκεί ώσπου με χρειάζεται και με έχει ανάγκη. Θα ήθελα να δοκιμαστώ κάποια φάση στο εξωτερικό, υπάρχουν χώρες που είναι πολύ καλές σχολές του βόλεϊ, όμως είναι αρκετά δύσκολο ίσως στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη του Άγγελου Αλεξίου, πετοσφαιριστή της ομάδας, εδώ.