Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο «βομβιστής» με το χρυσό παπούτσι

Ο «βομβιστής» με το χρυσό παπούτσι

kaiafas-s


Αφιέρωμα στο μεγάλο Σωτήρη Καϊάφα φιλοξενεί η Ιταλική ιστοσελίδα mondopallone. Οι Ιταλοί θυμούνται τη χρονιά όπου ο Καϊάφας πέτυχε 39 γκολ με την ΟΜΟΝΟΙΑ και κατέκτησε το χρυσό παπούτσι. Πιο συγκεκριμένα, το 1976 ο “βομβιστής” όπως τον χαρακτηρίζουν είχε σκοράρει 39 γκολ στο Πρωτάθλημα, περισσότερα από καθένα άλλο παίκτη σε όλα τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εκείνη τη χρονιά και έτσι βραβεύτηκε με το χρυσό παπούτσι.

Αρχίζοντας, το αφιέρωμα αναφέρει ότι ο Καϊάφας γεννήθηκε στη Μια Μηλιά στις 17 Δεκεμβρίου 1949 και ξεκίνησε να παίζει από μικρός ποδόσφαιρο στην ομάδα Πρόοδος, ενώ στην ηλικία των 16 πήγε στην ΟΜΟΝΟΙΑ, εκεί όπου έμελλε να γράψει ιστορία. Το ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό και οι εγκαταστάσεις για προπονήσεις και αγώνες δεν ήταν υψηλών προδιαγραφών.

Στη συνέχεια τονίζει ότι ο Καϊάφας τις καθημερινές δούλευε ως κτίστης για να κερδίσει χρήματα και κάθε Κυριακή έμπαινε στο γήπεδο φορώντας τη φανέλα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και βομβάρδιζε τα αντίπαλα δίχτυα. Μέχρι το 1984 όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο είχε χριστεί 8 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

«Η νίκη του χρυσό παπούτσι ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου. Μια μεγάλη τιμή για κάθε ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη». Αυτό είχε δηλώσει ο Σωτήρης Καϊάφας πριν χρόνια. Στο αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να μην παρουσιάσουν και τα υπόλοιπα κατορθώματα του, 388 εμφανίσεις με την ΟΜΟΝΟΙΑ και 262 γκολ σε αγώνες πρωταθλήματος(συνολικά 321 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις), κατακτώντας 11 Πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα(5 νταμπλ) και 5 Σούπερ Καπ! Επίσης ακόμη μια σπουδαία στιγμή του ήταν η ανάδειξη και βράβευση του, ως ο κορυφαίος Κύπριος ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα.

platiniskaiafas
Σε βράβευση του Σωτήρη Καϊάφα το 2004 από το Μισέλ Πλατινί

Πηγή