Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Όταν κύριος αντίπαλος ήταν η Ανόρθωση (Videos)

Όταν κύριος αντίπαλος ήταν η Ανόρθωση (Videos)

Από αναμέτρηση της περιόδου 2002-03
Από αναμέτρηση της περιόδου 2002-03

Μεγάλη προϊστορία έχουν πίσω τους οι αναμετρήσεις Ανόρθωση-ΟΜΟΝΟΙΑ και αντίστροφα, ειδικά όταν οι δύο ομάδες ήταν τα μεγάλα φαβορί όταν ξεκινούσε μια νέα αγωνιστική περίοδος. Μπορεί φέτος η ομάδα μας αλλά και η ομάδα της Αμμοχώστου να μην βρίσκονται στην κούρσα κατάκτησης του τίτλου και να κυνηγούν απλώς μια θέση που δίνει Ευρωπαϊκό εισιτήριο, όμως οι αναμετρήσεις μεταξύ τους πάντα κρύβουν συγκινίσεις. Δυστυχώς και για τις δύο ομάδες τα λάθη του κοντινού παρελθόντος επέφεραν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και αυτό τους εμποδίζει και στο αγωνιστικό κομμάτι αφού υπάρχουν επιπτώσεις στο στήσιμο του ρόστερ.


Ενόψει και του ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων θα πάμε… πίσω να θυμηθούμε όλες τις φορές που οι δύο ομάδες κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Αυτό συνέβη οκτώ φορές, με τις τρεις η ΟΜΟΝΟΙΑ να στέφεται πρωταθλήτρια και τις υπόλοιπες πέντε η ομάδα της Αμμοχώστου. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι, η Ανόρθωση ήταν ο κυριότερος αντίπαλος της ομάδας μας στο γήπεδο πριν τον 21ο αιώνα, με τα παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων να είναι πραγματικά ντέρμπι!

Η πρώτη φορά που ΟΜΟΝΟΙΑ και Ανόρθωση πάλεψαν μέχρι το τέλος οι δύο τους ήταν την περίοδο 1959-60, όταν για ένα μόλις βαθμός μείναμε στη 2η θέση. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που η ομάδα μας έφτασε τόσο κοντά στον τίτλο από τον καιρό ένταξης της στην ΚΟΠ. Στην επόμενη χρονιά, 1960-61, γράφτηκε ιστορία για το σωματείο μας, αφού έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος, αφήνοντας παράλληλα την ομάδα της Αμμοχώστου πίσω της.

Άργησε η επόμενη φορά που οι δύο ομάδες βρέθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, αφού έγινε το 1982-83, με την ΟΜΟΝΟΙΑ να κατακτά τον τίτλο κάνοντας νταμπλ, τρίτο σερί και πέμπτο συνολικά! Αρκέστηκε στη 2η θέση η Ανόρθωση εκείνη τη χρονιά. Η επόμενη φορά ήταν τη χρονιά 1994-95 όταν για μοναδική φορά το πρωτάθλημα διεξήχθη σε τρεις γύρους, με την Ανόρθωση να παίρνει τον τίτλο αν και μετά την ολοκλήρωση η ομάδα μας ήταν στην κορυφή. Αρκετά άδικο για την ομάδα μας, με την απόφαση για τρεις γύρους να στοιχίζει ένα ολόκληρο τίτλο, σε μια χρονιά που σε τρεις αγώνες κόντρα στην Ανόρθωση μετρήσαμε μια νίκη και δύο ισοπαλίες.

Τις περίοδο 1997-98, 1998-99, 1999-2000 η Ανόρθωση έκοψε το νήμα στο πρωτάθλημα πρώτη, αφήνοντας τη δική μας ομάδα μια θέση πιο κάτω. Για τρεις σερί χρονιές η ΟΜΟΝΟΙΑ έφτανε κοντά, όμως η ομάδα της Αμμοχώστου έβρισκε τον τρόπο και έπαιρνε τον τίτλο… Η αναμέτρηση όμως που δεν θα ξεχαστεί ποτέ από κανένα Ομονοιάτη ήταν αυτή που έζησε στις 2 Μαΐου 1998 όταν οι δύο ομάδες έμειναν στο ισόπαλο 2-2, με τους πράσινους να χάνου πέναλτι όταν το σκορ ήταν 2-1 υπέρ τους και το πιο πιθανόν να παίρναμε τη νίκη. Εάν ο Ράουφμαν ευστοχούσε στο πέναλτι που ο ίδιος κέρδισε η ΟΜΟΝΟΙΑ θα έπαιρνε τον τίτλο εκείνη τη χρονιά, όμως στάθηκε άτυχη. Ατυχία και στην επόμενη χρονιά 1998-99 όταν το πρωτάθλημα χάθηκε στην ισοβαθμία, αφού αν και ισοβαθμούσαν στους 67 βαθμούς οι δύο ομάδες, η Ανόρθωση είχε καλύτερο γενικό συντελεστή τερμάτων. Το 2000 πάλι στη 2η θέση το τριφύλλι, όμως πανηγύρισε το Κύπελλο κερδίζοντας στον τελικό το Αποέλ με 4-2 και ενώ στην προημιτελική φάση η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε αφήσει έξω την ομάδα της Αμμοχώστου.7

Τελευταία μέχρι σήμερα φορά που ΟΜΟΝΟΙΑ και Ανόρθωση κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις ήταν το 2002-03 όταν η ομάδα μας πήρε τον τίτλο τερματίζοντας ένα βαθμό πάνω από την αντίπαλο της. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η νίκη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ επί της Ανόρθωσης προς το τέλος του πρωταθλήματος.

Το βίντεο από την αναμέτρηση του 1997-98 όταν το παιχνίδι τελείωσε ισόπαλο 2-2 και χάσαμε την ευκαιρία για τον τίτλο αφού θέλαμε μόνο νίκη για να τον κατακτήσουμε εμείς:

Βίντεο από τη πολύ σημαντική νίκη την περίοδο 2002-03 που λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος μας έδωσε προβάδισμα τίτλου: