Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ρούνιε: “Κανείς καλύτερος μας”

Ρούνιε: “Κανείς καλύτερος μας”

pod-derby-apoel-14-3-96


Συνέντευξη στον Πέτρο Παπαγιώργη για λογαριασμό του 24sports.com.cy παραχώρησε ο Ιβάν Ρούνιε. Ο Κροάτης εξέφρασε την πεποίθηση πως καμιά ομάδα δεν είναι καλύτερη από την ΟΜΟΝΟΙΑ, ενώ χαρακτήρισε όλους του παίκτες που έπαιξαν μαζί του στο κέντρο της άμυνας “ποιοτικούς”. Η συνέντευξη:

“Ο Ιβάν Ρούνιε είναι Κροάτης, γεννημένος στις 9 Οκτωβρίου του 1990 στο Σπλιτ. Αγωνιζόταν στη Δανέζικη Νόρτζελαντ, είναι δεξιοπόδαρος και έχει ύψος 1.92 μ. Οι Δανοί τον απέκτησαν από την Κροατική ΝΚ Μόσορ τον Ιανουάριο του 2012, ενώ το συμβόλαιό του λήγει τον Ιούνιο του 2016.

Συμπλήρωσε 79 συμμετοχές με την Νόρτζελαντ, στις οποίες, μέτρησε δυο γκολ. Την αγωνιστική περίοδο 2012-2013 αγωνίστηκε και στα έξι παιχνίδια που έδωσε η Δανέζικη ομάδα στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα σε Τσέλσι, Σαχτάρ Ντόνετσκ και Γιουβέντους.

Συναντηθήκαμε στην παλιά Λευκωσία στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «Μέλισσα» στην οδό Αισχύλου. Ιδιοκτήτης του μαγαζιού, είναι ο Ομονοιάτης φίλος, Κυριάκος. Αφού απολαύσαμε το υπέροχο γαλακτομπούρεκο (α, τώρα που έρχεται Πάσχα, θυμήθηκα ότι και οι φλαούνες του είναι…«πρώτον πράμαν»), πιάσαμε την κουβέντα.

Πως προέκυψε Ιβάν για σένα η Κύπρος;
«Ήμουν στου Δανία, στη Νόρτζελαντ και ήθελα μια ευκαιρία για να φύγω. Δεν ήμουν ικανοποιημένος στη Δανία. Ηλθε η πρόταση από το μάνατζερ μου για την Κύπρο. Δεν την περίμενα είναι αλήθεια. Όμως όταν την πήρα, τη μελέτησα, ρώτησα για την Ομόνοια και απάντησα θετικά».

Έχω διαβάσει στον Τύπο, ότι παλιότερα είχε ενδιαφερθεί ο ΠΑΟΚ για σένα…
«Ναι. Είχε ενδιαφερθεί, αλλά δεν προχώρησαν τα πράγματα. Από ότι είχαν πει, ήταν πολλά τα λεφτά που τους ζητούσε η Νόρτζελαντ».

Τι δεν σου άρεσε λοιπόν στη Δανία;

«Είναι πολύ διαφορετική η ζωή από ότι στην Κροατία. Δεν μπορούσα να συνηθίσω. Ο καιρός είναι ψυχρός. Ακόμη και το φαγητό δεν ήταν αυτό που είχα συνηθίσει. Γενικά δεν ήμουν ευχαριστημένος από τη ζωή εκεί. Ακόμη και η ατμόσφαιρα των γηπέδων ήταν κρύα. Δεν υπήρχε πάθος, δεν υπήρχε αυτός ο έντονος ενθουσιασμός και η αφοσίωση του κόσμου που υπάρχει στην Κροατία και την Κύπρο. Έτσι όπως είπα και πριν, έψαχνα την ευκαιρία να φύγω».

Ήξερες κάτι για την ποδοσφαιρική Κύπρο πριν έλθεις ;
«Δεν ήξερα σχεδόν τίποτα. Είχα διαβάσει στον Τύπο για τις επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη. Όταν ρώτησα για την Ομόνοια, μου είπαν ότι  είναι η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη αμάδα στην Κύπρο. Αυτό ήταν κυρίως που με…έπεισε να έλθω. Και είναι αλήθεια ότι αυτό που μου είπαν ήταν σωστό, αφού το έχω διαπιστώσει από την πρώτη μέρα που ήλθα εδώ. Το άλλο που έχω διαπιστώσει είναι ότι το επίπεδο του ποδοσφαίρου είναι ψηλότερο από αυτό που περίμενα».

Έχεις ασφαλώς διαμορφώσει άποψη για τον κόσμο της Ομόνοιας…
« Αυτά που μου είχα πει πριν έλθω έχουν αποδειχθεί πλήρως. Σε όποιο γήπεδο αγωνιζόμαστε είναι παρόντες. Έχω μάθει και τι έκανε αυτός ο κόσμος πριν από δυο χρόνια όταν η ομάδα βρέθηκε ξανά σε δύσκολη θέση. Είναι σπουδαίο και σπάνιο αυτό που έγινε. Ένα έχω να πω. Η  Ομόνοια πρέπει να είναι υπερήφανη για τον κόσμο της». 

Η Ομόνοια κυνηγά την τρίτη θέση και το Κύπελλο. Είναι στην τροχιά της θέσης και βρίσκεται στα ημιτελικά. Πως  βλέπεις τα πράγματα;
« Μετά τη νίκη επί της Ανόρθωσης, που θεωρώ πολύ σημαντική,  νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την τρίτη θέση. Είμαστε δυο βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ και θα αγωνιστούμε μαζί της στην έδρα μας. Έχουμε δε τα περισσότερα ματς στο γήπεδο μας.  Είμαστε σε καλή κατάσταση και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Κοίτα, από ότι έχω διαπιστώσει στο λίγο καιρό που είμαι εδώ, καμία ομάδα δεν είναι καλύτερη από μας. Για τον αγώνα στο Κύπελλο με το ΑΠΟΕΛ, ξέρω τη σημασία του. Έχουμε απέναντι μας ένα μεγάλο αντίπαλο. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να πάρουμε την πρόκριση».

Για τον.. Ιβάν Ρούνιε τι έχεις να πεις;
«Νομίζω ότι πάω καλά μέχρι τώρα. Είμαι μόλις δυόμισι μήνες εδώ. Δεν είχα πρόβλημα ένταξης. Ούτε στην ομάδα, ούτε και γενικότερα. Η ζωή εδώ μοιάζει με τη ζωή στην Κροατία. Το περιβάλλον στην ομάδα, είναι εξαιρετικό. Από ότι μου λέει ο προπονητής μου, είναι ευχαριστημένος από μένα. Δεν ξεκίνησα καλά. Έκανα πέναλτι στο ντεμπούτο μου στο ματς με τη Δόξα, σταδιακά όμως ανεβαίνω. Και όσο περισσότερο  συνηθίζω τα πράγματα, θα ανεβαίνω περισσότερο».

Σκόραρες στον αγώνα με τον Απόλλωνα….
«Ναι. Προωθήθηκα και πέτυχα γκολ. Μου αρέσει να το κάνω και να εκμεταλλεύομαι το ύψος μου. βέβαια δεν έχω πετύχει πολλά γκολ στην καριέρα μου. Δυο στη Δανία κα ένα με την Ομόνοια. Προσπαθώ όμως…».

Έχεις αγωνιστεί  στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο με τους Γκουλόν, Λομπιανίτζε και Λεάντρο. Τα… βρίσκεις μαζί τους;
« Ναι έχω ταιριάξει με όλους. Είναι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές και οι τρεις. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού συνεννοούμαστε ποδοσφαιρικά».

Αγωνίζεσαι και σε άλλη θέση;
«Στην αρχή της καριέρας μου αγωνίστηκα και στα χαφ. Τώρα όμως αγωνίζομαι κεντρικός αμυντικός».

Για τον προπονητή σου, τι έχεις να πεις;
«Καταρχήν είναι θετικό το γεγονός ότι είναι νέος σε ηλικία. Αυτό βοηθά πολύ. Μελετά συνέχεια και συγκεντρώνεται στο παιχνίδι και προσπαθεί να βελτιώσει τα πράγματα.  Οι δε αντιδράσεις του στον πάγκο είναι πολύ θετικές για μας. Παθιάζεται, όσο παθιαζόμαστε και εμείς μέσα στο γήπεδο.

Είναι φανερό ότι σου αρέσει η ζωή εδώ. Θα ήθελες να μένεις περισσότερο καιρό;
Γιατί όχι; Το συμβόλαιο μου με τη Νόρτζελαντ λήγει το μεθεπόμενο καλοκαίρι. Αν θέλει η Ομόνοια να μείνω, βλέπω θετικά το ενδεχόμενο». (Το συμβόλαιο του με την Ομόνοια είναι μέχρι τον Ιανουάριο).
Έγραψε ιστορία  στη…Χάιντουκ!
Ο Ιβάν Ρούνιε έγραψε …ιστορία στη Χάιντουκ. Κι’ ας μην φόρεσε ποτέ τη φανέλα της πρώτης ομάδας. Δείτε πως. Άρχισε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Χάιντουκ. Σε κατοπινό στάδιο τον στείλανε στη ΝΚ Μόσορ γιατί…αποφάσισαν ότι δεν τους έκανε. Όταν όμως τον είδαν να αγωνίζεται στη Μόσορ, του πρότειναν να επιστρέψει και να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Αυτό έγινε το 2012. Πήγε με τον πατέρα του για την υπογραφή. Όταν του είπαν ότι θα είχε μηναίο μισθό 600 ευρώ, τους… αποχαιρέτισε και πήγε στη Δανία. Τότε, το περιστατικό, είχε γίνει πρώτο θέμα στον Τύπο της χώρας, γιατί ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Χάιντουκ, που απέρριψε πρόταση της για υπογραφή συμβολαίου.  ”