Home TOP NEWS Η σύμπτωση, της σύμπτωσης, ώ σύμπτωση

Η σύμπτωση, της σύμπτωσης, ώ σύμπτωση

nikolaidis


Στις 15 Δεκεμβρίου του 2014, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής, ο Χρίστος Νικολαΐδης τρόμαξε το φίλαθλο κοινό στο ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ (4-4), κάνοντας πάνω από δέκα εξοργιστικά λάθη, από αυτά που πρέπει να διδάσκονται σε αρχάριους από τις σχολές διαιτητών όλων των χωρών.

Διέρρευσε εν συνεχεία, πως ο Άνθιμος Παπαχαραλάμπους του έδωσε 7,9, βαθμολογία που συνηθίζεται για ένα, άντε δύο καθοριστικής σημασίας λανθασμένες αποφάσεις. Η πραγματική βαθμολογία θα έπρεπε να είχε οροφή το 5,5 και να έστελνε τον Νικολαΐδη είτε στη ναφθαλίνη είτε στον υποβιβασμό για σημαντικό διάστημα.

Του Μιχάλη Λουκά, Ο Φιλελεύθερος

Υπάρχει και το μέτρο σύγκρισης, με την ορθή τιμωρία του Αντώνη Χριστοδούλου (ΑΠΟΕΛ – ΟΜΟΝΟΙΑ 3-2), για μια διαιτησία με εγκληματικά λάθη μεν, αλλά όχι περισσότερα από όσα στις… 4άρες του Νικολαΐδη.

Ο τελευταίος κρατήθηκε εκτός ορισμών για δύο αγωνιστικές μετά το… ρεσιτάλ στο ΓΣΠ και επανήλθε. Ενισχυμένος μάλιστα. Διότι τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η ΚΟΠ «καθάρισε» τον Μάριο Παναγή από τη δεύτερη κατηγορία της UEFA, όρισε τον Νικολαΐδη στη θέση του, με τις ευλογίες του πανίσχυρου Γιώργου Κούμα.

Τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο των αλλαγών που εξήγγειλε ότι θα κάνει ο Κώστας Κουτσοκούμνης στην κυπριακή διαιτησία, ο ρόλος του υπεύθυνου για τους ορισμούς των παρατηρητών δόθηκε στον Άνθιμο Παπαχαραλάμπους.

Ακολούθως, εντός του 2015, ο Νικολαΐδης ορίστηκε να διαιτητεύσει μόλις σε δύο αγώνες μεταξύ των πρώτων πέντε ομάδων στο πρωτάθλημα, οι οποίες διεκδικούσαν είτε τίτλο είτε ευρωπαϊκή συμμετοχή. Στο ΟΜΟΝΟΙΑ – ΑΠΟΕΛ (1-1) απέτυχε στον πειθαρχικό τομέα ενώ στο ΟΜΟΝΟΙΑ – Ανόρθωση (2-1) έκανε γαργάρα ένα πέναλτι και μερικές αποβολές.

Σε άλλα ματς της σεζόν: Στο Ερμής – Ανόρθωση (1-1) έδωσε λανθασμένα δύο πέναλτι και «ξέχασε» ένα κανονικό. Στο ΟΜΟΝΟΙΑ – Ερμής (2-1) είχε ξεσηκώσει έναν τεράστιο πανικό με την αποβολή του τερματοφύλακα Μορέιρα (15′).

Στις 29 από τις 32 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, η Επιτροπή Διαιτησίας όρισε τον Νικολαΐδη ως εξής: 19 φορές ως διαιτητή, 3 φορές ως τέταρτο και 7 ως επιπρόσθετο. Σε καθοριστικής σημασίας ντέρμπι στην τελική φάση της διοργάνωσης, ωστόσο, δεν τον εμπιστεύτηκε.

Ορίστηκε σε συναντήσεις των ομάδων ως ακολούθως (στην παρένθεση: διαιτητής, τέταρτος, επιπρόσθετος): ΑΠΟΕΛ 8 (3-1-4), ΟΜΟΝΟΙΑ 7 (6-0-1), Ανόρθωση 7 (5-0-2), Ερμής 7 (7-0-0), Σαλαμίνα 6 (4-1-1), ΑΕΚ 5 (2-1-2), ΑΕΛ 5 (5-0-0), Απόλλων 4 (2-0-2), Δόξα 3 (2-1-0), Οθέλλος 3 (1-1–1), Αγία Νάπα 2 (1-0-1), Εθνικός 1 (0-1-0).

Ο κανονισμός περί διαγραφής

Όταν όμως ήρθε η ώρα για τον καλύτερο διαιτητή της σεζόν, η ομοσπονδία τον επέλεξε ως τον εκλεκτό της, χωρίς να ανακοινώσει τα κριτήρια για την απόφασή της. Μα τι λέμε τώρα…

Εδώ ακόμα περιμένουμε απάντηση από την ΚΟΠ, εάν κρίνει ότι η προ 16ετίας τιμωρία του -οπαδού τότε- Χρίστου Νικολαΐδη για μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων στην κερκίδα της ομάδας του εμπίπτει στο άρθρο (8) των κανονισμών διαιτησίας περί διαγραφών, που αναφέρει: «Αν έχει καταδικαστεί από αρμόδιο δικαστήριο για αδίκημα ατιμωτικό ή που ενέχει ηθική αισχρότητα».

Τελικά, ανάμεσα σε άλλα, έχουμε και τον (καλύτερο) διαιτητή που αρμόζει στο ποδοσφαιρικό μας επίπεδο.