Home TOP NEWS Δύο εκατ. έδωσε η cytavision σε εταιρείες του Κούμα

Δύο εκατ. έδωσε η cytavision σε εταιρείες του Κούμα

wpid-koumas.jpg


Πάνω από δύο εκατ. έδωσε η cytavision σε εταιρείες του αν. προέδρου της ΚΟΠ Γ. Κούμα – Άνοιξε λογαριασμούς το ΤΑΕ

Γράφει ο «Πολίτης»

Άρση του τραπεζικού απορρήτου για τέσσερις εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με τον Γ. Κούμα εξασφάλισε από το δικαστήριο το ΤΑΕ Αρχηγείου. Αποκαλυπτική για τα ποσά που έλαβαν εταιρείες του κ. Κούμα από cytavision η έκθεση του γενικού ελεγκτή

Οι συμβαλλόμενες με τη cytavision εταιρείες του αναπληρωτή προέδρου της ΚΟΠ Γεώργιου Κούμα δεν απασχολούν μόνο την Eλεγκτική υπηρεσία, αλλά εσχάτως και το τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», πριν από λίγες εβδομάδες οι ανακριτές αποτάθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και κατάφεραν να εξασφαλίσουν, στη βάση της μαρτυρίας που έθεσαν ενώπιόν του, δικαστικά διατάγματα για την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», τα εν λόγω διατάγματα αφορούν τέσσερα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (εταιρείες) που είναι συνδεδεμένα με τον Γ. Κούμα. Οι δε τραπεζικοί λογαριασμοί που αφορούν τα εν λόγω διατάγματα διατηρούνται στην Eurobank. Τα διατάγματα έχουν εκτελεστεί και τα στοιχεία που ζητούνταν παραδόθηκαν από την τράπεζα και βρίσκονται εδώ και ημέρες στα χέρια των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου και μελετούνται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις, από την πρώτη μελέτη των στοιχείων, έχουν ήδη εντοπιστεί κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών. Σημειώνεται ότι διατάγματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου εκδίδονται στο πλαίσιο διερεύνησης ποινικών αδικημάτων και αφού το δικαστήριο ικανοποιηθεί από τη μαρτυρία που τίθεται ενώπιόν του ότι η έγκριση του αιτήματος είναι δικαιολογημένη προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω και πλήρης διερεύνηση των αδικημάτων.

2 εκατ. από cyta
Ενδιαφέροντα την ίδια ώρα είναι και τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει στην έκθεσή του για τη cyta όσον αφορά στο 2014 ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας. Όπως σημειώνεται στην επιστολή που απέστειλε στο δ.σ. του ημικρατικού οργανισμού ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, πέραν των τηλεοπτικών δικαιωμάτων κυπριακών αθλητικών σωματείων, η cyta αγοράζει τα τηλεοπτικά δικαιώματα διάφορων ξένων πρωταθλημάτων, άλλων διοργανώσεων και διάφορων μεμονωμένων αθλητικών γεγονότων. Οι αγορές αυτές γίνονται σε μεγάλο βαθμό από μεσάζοντες/αντιπρόσωπους οι οποίοι κατέχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα προβολής των συγκεκριμένων γεγονότων στην Κύπρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την αγορά τού πιο πάνω περιεχομένου καταβλήθηκε το 2014 συνολικό ποσό 3,35 εκατ., από τα οποία ποσό 1,35 εκατ. (40%) αφορά την Premier League Αγγλίας βάσει της σχετικής συμφωνίας με τη LTV και 1,67 εκατ. (50%) καταβλήθηκε, στη βάση προηγούμενων συμφωνιών, σε πέντε εταιρείες οι οποίες ανήκουν ή σχετίζονται με τον κ. Κούμα. Ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει και στη φετινή του έκθεση ότι τρεις από τις εταιρείες αυτές είναι εγγεγραμμένες στις Σεϋχέλλες, μια στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και η τελευταία στην Κύπρο. «Δεν υπάρχουν στην κατοχή της Αρχής στοιχεία για τους μετόχους/διευθυντές των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος για σκοπούς πληρότητας σημειώνει ότι ο κ. Κούμας είναι ιδιοκτήτης και άλλης εταιρείας, η οποία ασχολείται με την παραγωγή τηλεοπτικών αγώνων που εκπέμπονται από την cytavision και ροές των καναλιών. Τα δικαιώματα προς την τελευταία αυτή εταιρεία το 2014 ήταν 730 χιλιάδες ευρώ. Σε άλλο σημείο της έκθεσης, ο γενικός ελεγκτής αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψε η LTV για πώληση του τηλεοπτικού περιεχομένου της στη cytavision. H συμφωνία προνοούσε μεταξύ άλλων τη διαγραφή ποσού 333.334 ευρώ που οφειλόταν βάσει της συμφωνίας για τη μεταπώληση καναλιών ημερομηνίας 9/8/2012, η οποία τροποποιήθηκε στις 14/8/2013, καθώς και την προσφορά από τη LTV υπηρεσιών σύνθεσης, ανάπτυξης και ροής προγράμματος τεσσάρων καναλιών αθλητικού περιεχομένου έναντι ποσού 1,3 εκατ. πλέον ΦΠΑ ετησίως για δύο έτη. Για τον σκοπό αυτό υπογράφτηκε νέα συμφωνία στις 17/7/2014 μεταξύ της Αρχής και της LTV για την περίοδο 1/8/2014 – 31/7/2016 και με δικαίωμα ανανέωσης με τους ίδιους όρους για 1+1+1 χρόνια. Στις 31/7/2014, η LTV εκχώρησε στην εταιρεία TRIPLE AAA PRODUCTIONS LTD όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της από τη συμφωνία ημερομηνίας 17/7/2014. Ως γνωστόν, η Triple AAA είναι επίσης συμφερόντων του κ. Κούμα.

Για 139 τηλεθεατές!
Ο κ. Μιχαηλίδης ψέγει επίσης στην επιστολή του προς το δ.σ. της cyta, ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν υπηρεσιακές εκθέσεις και ανάλυση του κόστους – οφέλους που να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα απόκτησης του προαναφερόμενου αθλητικού περιεχομένου, «το επίπεδο και αξία του οποίου δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά». Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης εσωτερικού ελέγχου της cyta, οκτώ διοργανώσεις οι οποίες αγοράστηκαν από τις πιο πάνω εταιρείες και είχαν συνολικό κόστος για την Αρχή 203.000 ευρώ, από τον Νοέμμβριο 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 είχαν μέγιστη τηλεθέαση από 8 μέχρι 139 συνδρομητές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πιο πάνω συμβόλαια έχουν τερματιστεί, ενώ κατά τη συνάντηση του γεν. ελεγκτή με τον πρόεδρο της cyta στις 27 Μαΐου 2015, o κ. Μιχαηλίδης ενημερώθηκε ότι η Αρχή καταβάλλει πλέον προσπάθεια ώστε, όπου είναι δυνατόν, τέτοιες συμβάσεις να συνάπτονται χωρίς την ύπαρξη μεσαζόντων και με εταιρείες που έχουν έδρα την Κύπρο.

Αναφορές και στις ηχογραφημένες συνομιλίες Λιλλη
Η ενασχόληση του κ. Κούμα με εταιρείες τηλεοπτικών δικαιωμάτων αθλητικών διοργανώσεων είχε αναδειχθεί και στις περιβόητες ηχογραφήσεις του Νίκου Λίλλη με τους δικηγόρους του όσον αφορά στο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς. Σύμφωνα με το περιεχόμενο ηχογραφήσεων που είχε αποκαλύψει ο «Πολίτης» τον Φεβρουάριο του 2014, με την υπογράμμιση ότι παραθέτει τους ισχυρισμούς χωρίς να τους υιοθετεί, εν αναμονή διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές, ο Γιώργος Γεωργίου (δικηγόρος) απαντά στις ανησυχίες Λίλλη αναπτύσσοντας τους τρόπους με τους οποίους η αστυνομία θα προστατέψει την οικογένεια του πελάτη του. Ο Λίλλης εξηγεί γιατί ανησυχεί: «Διότι ο Ορέστης έν’ κολλητός του Κούμα (αν. πρόεδρος της ΚΟΠ, έμπορος τηλεοπτικών δικαιωμάτων), ο Κούμας έν’ κολλητός του Λούκα (σ.σ. εννοεί τον Λούκα Φανιέρο)…- «Ε, τζιαι;», ρωτά ο Γεωργίου. Και ακολουθεί ο εξής διάλογος: Λίλλης: Τούτοι εζητήσαν μου να τον προστατέψω…Γεωργίου: Ποιον, τον Κούμα ή τον Ορέστη; Λίλλης: Τον Ορέστη, τζιαι να […] (δεν ακούγεται καλά μία λέξη) τον Κούμα. Γεωργίου: Ο Κούμας τι σχέση έχει; Λίλλης: Ε, έχει. Έν’ συνέταιροι. Γεωργίου: Που τα ριάλια που έπιασεν ο Ορέστης έδωσεν και του Κούμα; Λίλλης: Ε, δεν ξέρω, πού να ξέρω έτσι πράματα; Γεωργίου: Έν’ συνέταιροι σε άλλες ιστορίες; Λίλλης: Σε άλλα πράματα. Γεωργίου: Το λοιπόν, τούτη η ιστορία με τον Κούμα πρέπει να τελειώσει. Να πάμεν να κάμουμεν εταιρεία και να πιάσουμεν εμείς τα τηλεοπτικά δικαιώματα (γελούν). Ο Κούμας αλώπως τηλεόραση έσσω του εν έσιει, είνταλως πιάνει τηλεοπτικά δικαιώματα; Λίλλης: Έν’ κουμπάρος του Γκαγκάτση ολάν. Εσύ είσαι κουμπάρος του Γκαγκάτση; Εβάφτισέν του. […] Ο Κούμας διακαώς δεν θέλει τον Ορέστη να μπερτέψει. Γεωργίου: Ε, διότι εννά χάσει τζιαι τζιείνος τζιαι ο Κουτσοκούμνης τα δικαιώματα. Λίλλης: Αφού έν’ ’που τζιαμαί που βκάλλουν ριάλια. Που τη MyVision (εδώ και χρόνια μετονομάστηκε σε Cytavision). Πέντε εκατομμύρια τον χρόνο, ρε! Γεωργίου: Ξέρω το. Άθρωποι που εν εδουλέψαν ποττέ τους να παρπατούν τζιαι […] τζιαι (σ.σ. μετά) φταίεις εσύ. Λίλλης: Τζιαι φταίω εγιώ!

Σε άλλο σημείο των ηχογραφήσεων γίνεται αναφορά και σε λογαριασμούς στην Eurobank όταν ο κ. Γεωργίου αναφέρεται σε μια περίπτωση κατά την οποία είχε εξασφαλίσει κάποια στοιχεία, ενοχοποιητικά για κάποιους σε ευαίσθητες θέσεις στο ποδόσφαιρο, και τα έδωσε σε κάποιον για να τα χρησιμοποιήσει, αλλά μάλλον χωρίς επιτυχία. Λέει συγκεκριμένα: «Ήταν να δώσω στοιχεία να τους τινάξει στον αέρα που τζιαμαί που ένι τζι’ επήεν τζιαι εμίλαν τους με μισόλογα. Τζιαι ανακάλυψεν τα στοιχεία ο Ανδρέας ο Σοφοκλέους (εννοεί τον πρόεδρο της ΑΕΛ) τζιαι τζιαμαί που ήταν να στείλουν την ΑΕΛ διαβάθμιση, εδώσαν της πρωτάθλημα». Εξηγεί στη συνέχεια ότι είχε ενημερώσει έναν δικό του άνθρωπο, με συμμετοχή στα ποδοσφαιρικά, ότι «ήρταν 800.000 στον λοαρκασμόν τους στην Eurobank. Στον Παπαδόπουλο». Δεν αναφέρονται ούτε οι αποστολείς ούτε οι παραλήπτες. Τα στοιχεία αυτά δεν αξιοποιήθηκαν αποτελεσματικά από τον άνθρωπο στον οποίο τα εμπιστεύτηκε ο Γεωργίου. Τα αξιοποίησε όμως, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του δικηγόρου, ο πρόεδρος της ΑΕΛ. Λέει συγκεκριμένα ο κ. Γεωργίου στον Λίλλη και τους υπόλοιπους: «Ένας υπάλληλος της Eurobank, Λεμεσιανός, ανακάλυψέν τα και τα έδωσεν του Σοφοκλέους. Θυμάσαι τότε που έκαμνεν καφκάν ο Σοφοκλέους τζιαι δεν άφηνεν τη LTV να μπει μέσα (σ.σ. στο Τσίρειο στάδιο) τζιαι ήταν να του αφαιρέσουν βαθμούς; Επήεν τζιαι ήβρεν τους τζιαι είπεν τους, κοιτάξετε… ό,τι θέλετε κάμετε…» (σ.σ. εννοεί ότι τους έδειξε ενοχοποιητικά στοιχεία και… τους άφησε να αποφασίσουν μόνοι τους πώς θα ενεργήσουν!). «Σε θκυο λεπτά», συνεχίζει ο κ. Γεωργίου, «οι διαιτητές εσφυρίζαν μόνον ΑΕΛ! Επιάσαν πρωτάθλημα».