Home SPORTS NEWS Έκανε το 1-0 ο Ολυμπιακός

Έκανε το 1-0 ο Ολυμπιακός

sloukas


Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 στη σειρά των τελικών επικρατώντας στο ΣΕΦ του Παναθηναϊκού με 76-70. Καθοριστικοί Σλούκας και Ντάνστον, εξαιρετικός ο Μαυροκεφαλίδης.

Ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε τη δυναμική του και τα προγωνστικά που τον ήθελαν φαβορί του αγώνα και της σειράς. Το εξαιρετικό-τσαμπουκαλεμένο πράσινο ξεκίνημα λειτούργησε ως χαστούκι για τους γηπεδούχους, οι οποίοι απάντησαν με 18-0 σερί στο 20-2 του Παναθηναϊκού. Με τον Σλούκα να μπάινει με επιτυχία στα παπούτσια του Σπανούλη και τον Ντάνστον να αποτελεί κέρβερο κάτω από το καλάθι, ο Ολυμπιακός έφτασε στο 1-0 και περοσπέρασε το καλό κοουτσάρισμα του Μανωλόπουλου και την καταπληκτική εμφάνιση του Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος κράτησε μόνος του σε πολλά σημεία τον Παναθηναϊκό.

Η έμφαση, όπως ήταν λογικό δόθηκε στις άμυνες. Ναι μεν και οι δύο λειτούργησαν καλά σε αυτό το κομμάτι, αλλά μπάσκετ παίζεται και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Ολυμπιακός των μηδέν λαθών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιούργησε ένα τεράστιο βαρίδι στο παιχνίδι του που δεν ήταν άλλο από τα χαμένα τρίποντα. Όταν το κοντέρ φτάνει να γράφει 0/13 (!) στο πρώτο μέρος, τότε οφείλεις να αναζητήσεις κάπου αλλού το σκοράρισμα. Το φώναξε ο Σφαιρόπουλος, το έκαναν προοδευτικά οι παίκτες του, αφού όμως πρώτα είδαν τους πράσινους να φτάνουν στο 10-23 με την έναρξη της δεύτερης περιόδου.

Ο Ολυμπιακός ήταν στατικός στην επίθεση με κακή κυκλοφορία, την ώρα που οι πράσινοι είχαν το προνόμιο της εξαιρετικής περιφερειακής άμυνας Ήταν το τρίποντο του Φώτση που θορύβησε τους ερυθρόλευκους με το κοντέρ του επί μέρους σκορ να δείχνει εκείνη τη στιγμή το εκθαμβωτικό 20-2 (!) για τους πράσινους. Μαθημένη ομάδα ο Ολυμπιακός στο να μαζεύει άμεσα τα κομμάτια του μετά από πλήγματα στη διάρκεια του αγώνα, το έκανε άλλη μία. Κι ενώ τα τρίποντα συνέχισαν να αποτελούν τροχοπέδη αυτής της προσπάθειας, ο Ντάνστον κάτω από τη ρακέτα, αλλά περισσότερο ο Σλούκας, ο οποίος έβαλε στολή Σπανούλη, οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην απάντηση. Η άμυνα παρέμεινε το ίδιο καλή, ενώ η επίθεση έβαλε μυαλό περνώντας την μπάλα κάτω από το καλάθι.

Όταν αυτό δεν ήταν εφικτό αναλάμβανε δράση ο Σλούκας. Για αυτό πληρώνεται ή μάλλον και γι αυτό. Για το απρβλεπτο που μπορεί να προσφέρει και την προσωπική ενέργεια. Τουλάχιστον τρεις τέτοιες αποδιοργάνωσαν προσωρινά την πράσινη άμυνα. Όταν ολοκληρώθηκε η απάντηση του Ολυμπιακού (18-0 σερί!) ο φωτεινός πίνακας ανέγραφε 28-23. Ο Μανωλόπουλος άμεσα γύρισε την άμυνα σε ζώνη, μπερδεύοντας για λίγο τους ερυθρόλευκους. Μαζί ο Παναθηναϊκός πήρε κάποιους πόντους από βολές για να έρθει το καλάθι του Μαυροκεφαλίδη που του χάρισε προβάδισμα στο τέλος του πρώτου μέρους (33-34).

Άπαξ και έσπασε το ρόδι στα τρίποντα, ο Ολυμπιακός ξέφυγε. Αυτό έγινε δια χειρός Μάντζαρη μετά από 13 άστοχες προσπάθειες. Τη σκυτάλη του σκοραρίσματος από την περιφέρεια πήρε ο Πρίντεζης. Ο Παναθηναϊκός όταν δεν έπαιρνε σκορ από τις βολές κυνηγώντας τις επαφές, εκμεταλλευόταν στο έπακρο τον Μαυροκεφαλίδη. Ο Λουκάς ποσταρε άψογα τον Ντάνστον σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις για να ολοκληρώσει μια μεγάλη εμφάνιση. Προφανώς όμως, η παρουσία του σέντερ του, ήταν μεν αρκετή για να τον κρατάει κοντά, όχι όμως και να του επιτρέψει να χτυπήσει το ματς. Οι ερυθρόλευκοι με το μίνι κρεσέντο από τη γραμμή του τριπόντου εκτόξευσαν τη διαφορά στο +12. Με καυτό Φώτση και αφιονισμένο Μαυροκεφαλίδη οι πράσινοι έκαναν την τελευταία μεγάλη επιστροφή φτάνοντας στο 53-50 (30′), αλλά ένα καλάθι του Λοτζέσκι έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο με το +5 για την ομάδα του Σφαιρόπουλου.

Παράγοντας της νίκης δεν ήταν μόνο η βελτίωση της εικόνας τους στα τρίποντα. Άλλωστε το ταμείο είπε μόλις 6/25 ήτοι κάτι λιγότερο από 25%. Συνεπώς, η δραματική βλετίωση του Ολυμπιακού στα ριμπάουτ ήταν αυτή που έγειρε υπέρ του το ματς.

Η συνέχεια είχε ως εξής: Όποτε μείωνε ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός άνοιγε ρυθμό και ξέφευγε εκ νέου με τις διαφορές να παίζουν κοντά στους 10 πόντους. Το κάρφωμα του Πέτγουει χάρισε στους γηπεδούχους το +14 που ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά στον αγώνα. Τα δύο διαδοχικά τρίποντα του Γιάνκοβιτς ή αυτό του Μποχωρίδη που ήταν κάτι παραπάνω από θετικός δεν άλλαξαν κάτι. Ο Ολυμπιακός είχε το know how να ελέγξει τον ρυθμό, να παίξει και με το χρονόμετρο όποτε χρειάστηκε και εν τέλει να αναφωνήσει “job done”.

Η δουλειά έγινε για τον Ολυμπιακό, αλλά όσο κοινότυπο κι αν μοιάζει αυτό η σειρά δεν έχει τελειώσει. Για την ακρίβεια μόλις άρχισε. Ήταν εμφανές ότι οι απουσίες κόστισαν στους πράσινους. Από τους τρεις απόντες παίζεται μόνο η παρουσία του Μπατίστα για το επόμενο ματς. Με αυτό το δεδομένο θα ζήσουν ή θα πεθάνουν οι πράσινοι στους τελικούς, σε αυτόν τον παράγοντα ( ή καλύτερα και σε αυτόν) γνωρίζει ότι πρέπει να χτυπήσει ο Σφαιρόπουλος τον Μανωλόπουλο, ο οποίος τηρουμένων απουσιών και συντελεστή δυσκολίας έκανε εξαιρετικό κοοουτσάρισμα στο παρθενικό του ντέρμπι.

Τα δεκάλεπτα: 10-17, 33-34, 55-50, 76-70

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 4, Χάντερ 2, Ντάνστον 13(12 ριμπ.), Σπανούλης 7(2/11 σουτ), Ντάρντεν 4, Σλούκας 16(1), Λαφαγιέτ, Λοτζέσκι 13(2), Πρίντεζης 12(2), Αγραβάνης, Μάντζαρης 5(1).

Παναθηναϊκός (Μανωλόπουλος): Σλότερ, Μποχωρίδης 5(1), Γιάνκοβιτς 8(2), Φώτσης 15(2), Νέλσον 4, Μαυροκεφαλίδης 23, Διαμαντίδης 7(1), Μπλουμς 6(2), Κούπερ 2, Μόργκαν

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr