αγγλικό πρωτάθλημα έχει φιλοξενήσει αμέτρητους πρωτοκλασάτους παίκτες από την καταβολή της Premier League (1992) και μία από τις ομάδες που έχουν συνδεθεί παραδοσιακά με δυνατές και πολυδάπανες μεταγραφές είναι η Τσέλσι, τόσο με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς στον τιμόνι όσο και πριν από την έλευση του Ρώσου.
Αυτό που εντυπωσιάζει πάντως είναι πως ενώ κάποιοι εξ αυτών κατάφεραν να γράψουν χρυσές σελίδες της ποδοσφαιρικής ιστορίας όχι μόνο για τους “μπλε” αλλά σε όλο το Νησί υπήρχαν και κάποιοι που όχι μόνο δεν τα κατάφεραν αλλά πέτυχαν να τους θυμούνται όλοι ως παταγώδεις αποτυχίες των Λονδρέζων.
Η Daily Mail επιχείρησε να ρίξει μία πιο προσεκτική ματιά στους παίκτες που έχουν περάσει από την ομάδα του Δυτικού Λονδίνου από το 1992 και έπειτα και έβγαλε ετυμηγορία, επιλέγοντας τις 10 καλύτερες αλλά και τις 10 χειρότερες μεταγραφές των “μπλε” στην εποχή της Premier League. Δείτε τις:
Οι καλύτεροι…
Ρουντ Γκούλιτ
Αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα αποκτήματα στην ιστορία του συλλόγου, ο άλλοτε Παίκτης της Χρονιάς για τη FIFA έφτασε στο Stamford Bridge ως ελεύθερος το 1995. Η άφιξη του Γκούλιτ ανέβασε τον δείκτη των φιλοδοξιών και έφερε επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων, με πολλά αστέρια από το εξωτερικό να φορούν τα μπλε της Τσέλσι. Ο Γκούλιτ έγινε παίκτης-προπονητής το 1996 και οδήγησε το σύλλογο στον πρώτο μεγάλο τίτλο μετά από 26 ολόκληρα χρόνια πριν απολυθεί την επόμενη σεζόν.
Τζανφράνκο Τζόλα
Η παρουσία του Γκούλιτ στην Τσέλσι αποτέλεσε πόλο έλξης για αρκετούς Ευρωπαίους σταρ και ο καλύτερος όλων ήταν ο μικρός μάγος Τζανφράνκο Τζόλα, που αποκτήθηκε από την Πάρμα έναντι 4,5 εκατομμυρίων λιρών τον Οκτώβριο του 1996. Οι εκπληκτικές του ικανότητες, το σκοράρισμα και η προσωπικότητά του είχαν ως αποτέλεσμα να αποκτήσει φανς σε όλη τη χώρα και έτσι αναγνωρίζεται πλέον όχι μόνο ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες της Τσέλσι αλλά ένας από τους καλύτερους ξένους που έχουν αγωνιστεί στο αγγλικό πρωτάθλημα.
Φρανκ Λάμπαρντ
Υπήρχαν κάποιοι που γκρίνιαζαν μεταξύ των οπαδών πως η Τσέλσι είχε πληρώσει πάρα πολλά δίνοντας 11 εκ.λίρες στη Γουέστ Χαμ για τον Φρανκ Λάμπαρντ το 2001. Αυτό το ποσό φαντάζει τώρα ως μία από τις καλύτερες συμφωνίες όλων των εποχών. Ο Λάμπαρντ έγινε συνώνυμο με την πετυχημένη δεκαετία της Τσέλσι, κατακτώντας ό,τι θα μπορούσε να κατακτήσει και ξεπερνώντας τον Μπόμπι Τάμπλινγκ ως ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου.
Πετρ Τσεχ
Οι φανς της Τσέλσι θα πρέπει να χωνέψουν ότι θα βλέπουν τον εμβληματικό τους γκολκίπερ να φοράει τα χρώματα της συμπολίτισσας Άρσεναλ από τη νέα σεζόν αλλά αυτό δεν μπορεί να μειώσει την κληρονομιά που έχει αφήσει, ως ο σπουδαιότερος γκολκίπερ στην ιστορία του συλλόγου. Το ποσό των 7 εκ.λιρών που δόθηκαν στη Ρεν το 2004 μοιάζει μικρό μία δεκαετία αργότερα, με τον διεθνή Τσέχο γκολκίπερ να είναι κάτω από τα γκολπόστ σε κάθε επιτυχία της Τσέλσι στην εποχή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς πριν χάσει τη θέση του από τον Τιμπό Κουρτουά.
Ντιντιέ Ντρογκμπά
Όταν γίνεται κουβέντα για παίκτες που είναι συνώνυμοι των επιτυχιών της Τσέλσι στη σύγχρονη εποχή δεν μπορεί να περάσει πολλή ώρα χωρίς να αναφέρεις τον μεγάλο Ιβοριανό. Ο Ντρογκμπά χρειάστηκε λίγο διάστημα να προσαρμοστεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο μετά την άφιξή του στην Τσέλσι το 2004 έναντι 24 εκ.λιρών από τη Μαρσέιγ αλλά σύντομα έγινε ένας από τους πιο επικίνδυνους στράικερ στον κόσμο και σημείο αναφοράς για την ομάδα των μπλε. Έχει περάσει στην αθανασία ως ο ήρωας της μεγαλύτερης βραδιάς της Τσέλσι με την κατάκτηση του Champions League το 2012, ενώ πέρυσι επέστρεψε για έναν συμπληρωματικό ρόλο πριν αποχωρήσει για δεύτερη φορά από το σύλλογο.
Τόρε Άντρε Φλο
Μπορεί το όνομα του ψηλόλιγνου Νορβηγού να μην εμφανίζεται στο πάνθεον των μεγάλων επιθετικών της Τσέλσι, όμως οι 300.000 λίρες που δόθηκαν στη Μπραν το 1997 συνιστούν μία από τις καλύτερες συμφωνίες που έκανε ποτέ η Τσέλσι για κάποιον παίκτη. Ο Φλο έγινε η χρυσή αλλαγή του όσον αφορά στο σκοράρισμα επί εποχής Τζανλούκα Βιάλι στον πάγκο ενώ ολοκλήρωσε τη σεζόν 1999-2000 ως ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας του και έχοντας πετύχει δύο γκολ εις βάρος της Μπαρτσελόνα στο Champions League. Με τις 12 εκ.λίρες που πλήρωσε η Ρέιντζερς τους Λονδρέζους το 2000 για τον Φλο, παραμένει ένας από τους παίκτες που έφεραν τα περισσότερα κέρδη στο σύλλογο σε συνάρτηση με το ποσό με το οποίο αγοράστηκε.
Εντέν Αζάρ
Ο Βέλγος έγινε στόχος πολλων κορυφαίων συλλόγων όταν έφυγε από τη Λιλ το 2012 και κατάφερε να δικαιώσει και με το παραπάνω τους ανθρώπους της Τσέλσι μετά τις 32 εκ.λίρες που δόθηκαν για τη μετακίνησή του στο “Stamford Bridge”. Ακόμα πάντως και αυτό το μεγάλο ποσό φαντάζει “value for money” για ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα που έχουν εμφανιστεί στην Τσέλσι. Ήταν ο αδιαμφισβήτητος σταρ στην περσινή σεζόν που βρήκε την ομάδα του να κατακτάει την Premier League.
Κλοντ Μακελελέ
Μετά από ένα τρελό καλοκαίρι το 2003 που είδε τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να αναλαμβάνει την Τσέλσι και να αρχίζει να ξοδεύει χρήματα που δεν είχε δει ποτέ το αγγλικό ποδόσφαιρο, η απόκτηση του Κλοντ Μακελελέ με 16 εκ.λίρες από τη Ρεάλ Μαδρίτης αποτέλεσε μία ξεχωριστή συμφωνία. Η αγανάκτηση από την πλευρά του Ζινεντίν Ζιντάν για την αποχώρησή του τα λέει όλα. Η Τσέλσι είχε αποκτήσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τους δύο διαδοχικούς τίτλους το 2005 και το 2006, έναν παίκτη ο οποίος ξεχώριζε μέσα σε μία ομάδα γεμάτη με αστέρια και ο οποίος έκανε άπαντες να πιστεύουν πως ο ρόλος του αμυντικού μέσου δημιουργήθηκε για αυτόν.
Έιντουρ Γκούντγιονσεν
Αποκτήθηκε με 4 εκ.λίρες ως ένας ταλαντούχος νεαρός άσος από τη Μπόλτον και έγινε αγαπημένος των οπαδών κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο Stamford Bridge. Ο Ισλανδός φορ συνέθεσε ένα από τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα στην ιστορία της Premier League μαζί με τον Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ πριν γίνει πρόσωπο κλειδί στην κατάκτηση τίτλων με προπονητή τον Ζοζέ Μουρίνιο.
Άσλεϊ Κόουλ
Οι οπαδοί της Άρσεναλ διατυμπάνιζαν πως η ομάδα τους έκανε την καλύτερη συμφωνία όταν έδωσαν τον -επαναστάτη όσον αφορά το συμβόλαιό του- Άσλεϊ Κόουλ για να πάρουν 5 εκ.λίρες και τον Γκαλάς από την Τσέλσι. Είναι απίθανο να έχουν την ίδια άποψη τώρα. Αναμφίβολα ο καλύτερος αριστερός μπακ που έχει βγάλει ποτέ η Αγγλία, ο Κόουλ διακρίθηκε στην Τσέλσι μέχρι την αποχώρησή του το 2014, ένω έκανε μία σειρά από ηρωικές εμφανίσεις στην ιστορική σεζόν της κατάκτησης του Champions League, το 2011-12.
Οι χειρότεροι…
Φερνάντο Τόρες
Ο όρος αποτυχία έχει γίνει συνώνυμο με τη μετακίνηση του Τόρες από τη Λίβερπουλ στην Τσέλσι για 50 εκ.λίρες. Ο ένας προπονητής μετά τον άλλο απέτυχαν να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό ενός παίκτη του οποίου η άσχημη φόρμα και οι τραυματισμοί είχαν ως συνέπεια να μην πλησιάσει καν τον δολοφονικό στράικερ που ήταν ο ίδιος στο Anfield. Ένα ιστορικό γκολ που πέτυχε στο Camp Nou δεν τον σώζει από τον τίτλο της χειρότερης αγοράς στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Αντρέι Σεβτσένκο
Ο ορίτζιναλ Τόρες. Ο Ουκρανός θρύλος ήταν αγαπημένος παίκτης του Αμπράμοβιτς όμως ο καλός του εαυτός εξαφανίστηκε μετά τη μεταγραφή του από τη Μίλαν το 2006. Κάποιες στιγμές έκλαμψης -συμπεριλαμβανομένου ένός φανταστικού γκολ στο White Hart Lane- δεν κατάφεραν να μασκαρέψουν τα προβλήματα που είχε στο σκοράρισμα και στη φυσική κατάσταση και τα οποία σημάδεψαν την καριέρα του στην Τσέλσι. Επέστρεψε στη Μίλαν ως δανεικός μετά από δύο φτωχές σεζόν στο δυτικό Λονδίνο πριν αποχωρήσει οριστικά το 2009 με προορισμό την ομάδα που έκανε τα πρώτα του βήματα, τη Ντινάμο Κιέβου.
Κρις Σάτον
Ως απόδειξη ότι η Τσέλσι ξόδευε μεγάλα ποσά σε “προβληματικούς” επιθετικούς πολύ πριν οι οπαδοί ακούσουν το όνομα του Αμπράμοβιτς, ο Κρις Σάτον έφτασε το 1999 στο Stamford Bridge από τη Μπλάκμπερν για το πολύ μεγάλο ποσό των 10 εκ.λιρών. Δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ το καταστροφικό του ντεμπούτο απέναντι στη Σάντερλαντ που τον βρήκε να σκοντάφτει σε τετ α τετ με τον αντίπαλο γκολκίπερ Τόμας Σόρενσεν. Με απολογισμό τρία γκολ σε 39 συμμετοχές έφυγε για τη Σέλτικ μετά από μία σεζόν.
Σον Ράιτ-Φίλιπς
Ο Μουρίνιο θα μπορούσε να τα πάει πολύ καλύτερα στο πλαίσιο της αναζήτησης Άγγλων ταλαντούχων παικτών σε σύγκριση με τα 21 εκ.λίρες που έδωσε η Τσέλσι για τον εξτρέμ της Μάντσεστερ Σίτι. Υπάρχει η άποψη ότι δεν πήρε ποτέ μία πραγματική ευκαιρία, όμως τα 10 γκολ σε 124 συμμετοχές μιλούν από μόνα τους. Ένας ταλαντούχος παίκτης που δεν κατάφερε ποτέ να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μία ομάδα φτιαγμένη για τίτλο.
Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν
Ο τρομερά ταλαντούχος Αργεντινός συνέδεσε το όνομά του με τις πρώτες υπερβολές στην εποχή Αμπράμοβιτς. Ελάχιστοι μπορούσαν να πιστέψουν πως ο νέος κροίσος της Τσέλσι θα πετούσε 15 εκ.λίρες για έναν παίκτη που είχε ένα τόσο άσχημο πέρασμα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με τις 15 συμμετοχές για την Τσέλσι και τους σερί δανεισμούς του ο Βερόν έχει μείνει ως μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις -για δύο συλλόγους- στην ιστορία της Premier League.
Γουίνστον Μπογκάρντε
O Ολλανδός αποκτήθηκε ως ελεύθερος αλλά έμεινε ως μία από τις χειρότερες μεταγραφές από καταβολής Premier League. Η αποτυχία του Μπογκάρντε να προσαρμοστεί στο σύλλογο και οι φτωχές του εμφανίσεις είχαν ως αποτέλεσμα να παίξει σε μόλις 9 ματς σε τέσσερα χρόνια, την ώρα που οι εβδομαδιαίες αποδοχές του ήταν 40.000 λίρες. Αρνήθηκε να σπάσει το συμβόλαιό του και έμεινε μέχρι την τελευταία ημέρα παρόλο που είχε ελάχιστες συμμετοχές. “Γιατί να πετάξω 15.000.000 ευρώ όταν είναι ήδη δικά μου; Λίγοι άνθρωποι θα κερδίσουν τόσα χρήματα και εγώ είμαι ένας από τους τυχερούς. Ίσως είμαι ένα από τα χειρότερα αποκτήματα στην ιστορία της Premier League αλλά δεν με νοιάζει”, δήλωνε με απόλυτο κυνισμό ο Μπογκάρντε.
Άντριαν Μούτου
Μία από τις πλέον πολυσυζητημένες μεταγραφές στην ιστορία της Τσέλσι και όχι μόνο για το γεγονός ότι στοίχισε 15,8 εκ.λίρες και σκόραρε μόνο 6 γκολ στην Premier League για το σύλλογο. Οι Λονδρέζοι έδιωξαν τον Μούτου όταν βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης ενώ στη συνέχεια πήγαν στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο στην προσπάθειά τους να λάβουν αποζημίωση για αθέτηση συμβολαίου από την πλευρά του Ρουμάνου επιθετικού.
Γκαέλ Κακουτά
Ένα όνομα που αναφέρεται πάντα όταν γίνεται συζήτηση για την αποτυχία των τμημάτων υποδομής των Λονδρέζων. Η μετακίνησή του ως έφηβου από τη Λανς στην Τσέλσι είχε ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί αρχικά ο σύλλογος με απαγόρευση μεταγραφών ενώ στη συνέχεια έπαιξε σε έξι μόλις ματς για το πρωτάθλημα. Θύμα των αρκετών διαφορετικών προσώπων που βρέθηκαν στο Stamford Bridge έπαιξε δανεικός σε όλη την Ευρώπη (σε έξι διαφορετικές ομάδες μέσα σε μία πενταετία) πριν πάρει κανονική μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι για τη Σεβίλλη. Δεν αξίζει να συγκαταλέγεται στη λίστα των αποτυχημένων παικτών όπως οι Τόρες και Σεβτσένκο καθώς παραμένει ταλέντο στα 24 του, όμως αντιπροσωπεύει τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα ταλέντα της η Τσέλσι τα τελευταία χρόνια.
Ρόμπερτ Φλεκ
Πριν από τον Τόρες, πριν από τον Σεβτσένκο, ακόμα και πριν από τον Σάτον, υπήρχε ο Ρόμπερτ Φλεκ. Η Τσέλσι μπήκε στη νέα εποχή της Premier League κάνοντας ρεκόρ συλλόγου για εκείνη την εποχή με τις 2,1 εκ.λίρες που δόθηκαν για τον επιθετικό της Νόριτς. Ο Φλεκ σκόραρε μόνο 4 φορές σε 48 εμφανίσεις του του με τη μπλε φανέλα και τον θυμούνται όλοι ως έναν καλτ ήρωα και αντικείμενο χλευασμού με το σύνθημα “We All Live in a Robert Fleck World” (“Όλοι ζούμε σε έναν κόσμο του Ρόμπερτ Φλεκ”).
Καλίντ Μπουλαρούζ
Το ποσό των 8 εκ.λιρών μοιάζει μικρό σε σύγκριση με άλλα ποσά που έχουν δαπανηθεί στην εποχή Αμπράμοβιτς, όμως ο Ολλανδός αμυντικός -με προσωνύμιο “κανίβαλος”- είχε τόσο άσχημο πέρασμα από το σύλλογο που μπαίνει στη λίστα. Πήρε χωρίς καμία εξήγηση τη φανέλα με το Νο 9 (δεν το είχε κάποιος άλλος παίκτης μετά την αποχώρηση του Κρέσπο) και μετά από 13 εμφανίσεις στην Premier League δόθηκε ως δανεικός στη Σεβίλλη, για να αποχωρήσει οριστικά το 2008.