«Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα παραιτηθώ», δηλώνει ο πρόεδρος της Τ/κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
Σε δύο μήνες αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη η Τ/κ Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για να υποβάλει την αίτηση ένταξής της στην ΚΟΠ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη που ακολουθεί ο πρόεδρος της Τ/κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Χασάν Σέρτογλου. Ο κ. Σέρτογλου τονίζει παράλληλα ότι ο προσωπικός του στόχος είναι να δει να αγωνίζονται μαζί Ε/κ και Τ/κ ποδοσφαιριστές.
Ταυτόχρονα δηλώνει ότι είναι δικαίωμα των τ/κ σωματείων να είναι μέλη της ΚΟΠ, ενώ εκφράζει την ετοιμότητα της Τ/κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου αν της ζητηθεί να υποδείξει Τ/κ ποδοσφαιριστές για να αγωνίζονται στην Εθνική Κύπρου. Ο Χασάν Σέρτογλου επισημαίνει παράλληλα ότι κάποια ε/κ σωματεία δεν θέλουν να εξευρεθεί συμφωνία, ωστόσο νιώθει αισιόδοξος ότι στο τέλος της ημέρας όλα θα προχωρήσουν ομαλά.
Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Χασάν Σέρτογλου, πρόεδρος της Τ/κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, στον Κωνσταντίνο Σκαμπύλη για λογαριασμό της Χαραυγής.
Πότε υπολογίζετε να γίνει η αίτηση ένταξης στην ΚΟΠ;
«»Δεν δόθηκε η οποιαδήποτε ημερομηνία για να γίνει η αίτηση ένταξης στην ΚΟΠ, ούτε τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα «δικαστήρια» η αλλαγή του καταστατικού της Ομοσπονδίας μας ώστε να εναρμονιστεί σύμφωνα με τις οδηγίες της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.
Όταν ετοιμαστεί η αλλαγή του Καταστατικού τότε θα ειδοποιηθεί η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ για να συναντηθούμε εκ νέου όλες οι πλευρές και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων που λήφθηκαν τον Νοέμβριο του 2013 στη Ζυρίχη. Υπολογίζω ότι εντός δύο μηνών θα είμαστε έτοιμοι από πλευράς μας και να αναμένουμε πλέον από τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ να συγκαλέσουν νέα σύσκεψη».
Συστάθηκε η επιτροπή μεταξύ της ΚΟΠ και της Τ/κ Ομοσπονδίας για υλοποίηση της συμφωνίας;
«Η σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής με βάση τη συμφωνία στη Ζυρίχη θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αλλαγής του καταστατικού μας. Με τη νέα συνάντηση που θα γίνει αναμένεται ότι θα τεθούν όλα επί τάπητος. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα αποτελείται από τέσσερις εκπροσώπους της ΚΟΠ και τέσσερις από τη δική μας Ομοσπονδία. Ακολούθως θα συζητήσουν τα διάφορα θέματα που προκύπτουν και στα σημεία που θα προκύπτει συμφωνία θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει η έγκριση μέσω των Γενικών Συνελεύσεων των δύο Ομοσπονδιών.
Όταν φτάσουμε στο συγκεκριμένο σημείο επαφίεται πλέον στις δύο Ομοσπονδίες να αποφασίσουν αν θα συνεχίσει η όλη διαδικασία ή όχι. Εμείς αναμένουμε από πλευράς ΚΟΠ να δεχθεί κάποια σημεία που θα θέσουμε. Όλα αυτά φυσικά μπορεί να ανατραπούν αν προκύψει οποιαδήποτε συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος. Ακόμα και στην περίπτωση συνολικής λύσης του Κυπριακού θα πρέπει όμως να είμαστε έτοιμες και οι δύο πλευρές για να ενοποιηθεί το κυπριακό ποδόσφαιρο».
Είστε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία;
«Ναι, είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Πιστεύω ότι από τη δική μας πλευρά δεν θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν αυτό θα ισχύσει από πλευράς της ΚΟΠ. Από πλευράς μας όλοι πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία. Ο Έρογλου δεν ήθελε τη συγκεκριμένη συμφωνία, όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει με την εκλογή του Ακιντζί, ο οποίος ίσως να θέλει περισσότερο από εμένα να βρεθεί λύση όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά στο Κυπριακό.
Είναι σημαντικό και το γεγονός ότι όλοι, τα σωματεία, οι ποδοσφαιριστές όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην τ/κ κοινότητα θέλουν με την καρδιά τους να επιτευχθεί η συμφωνία. Δεν θα έλεγα ότι το ίδιο ισχύει και στην ε/κ κοινότητα. Υπάρχουν σωματεία, τα οποία βάζουν προσκόμματα και εμπόδια στον πρόεδρο της ΚΟΠ, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, για να μην προχωρήσει. Ο φανατισμός που υπάρχει στην ε/κ κοινότητα είναι επίσης ακόμα ένα σημαντικό σημείο. Όλα αυτά με φοβίζουν ότι ίσως προκύψουν προβλήματα από τη δική σας πλευρά».
Σε ποια σημεία θεωρείτε ότι θα προκύψει πρόβλημα;
«Είναι αρκετά δύσκολο για την ε/κ κοινότητα να δεχθεί κάποια πράγματα. Π.χ. τουρκοκυπριακά σωματεία ήταν μέλη της ΚΟΠ μέχρι το 1955 και στη συνέχεια δημιουργήθηκε η δική μας Ομοσπονδία. Έχουμε δηλαδή δικαίωμα τα τ/κ σωματεία να είναι μέλη της ΚΟΠ. Αυτό όμως μπορεί να γίνει αποδεκτό; Οπως οι Ε/κ έχουν το δικαίωμα, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, που είναι δικά τους, θεωρώ ότι παρόμοιο πράγμα μπορεί να γίνει με τα τ/κ σωματεία ποδοσφαίρου. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.
Ο κ. Κουτσοκούμνης είναι σύμφωνος να ενταχθούν τ/κ σωματεία στην ΚΟΠ όμως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά μας. Δεν εξαρτάται ούτε από εμένα αποκλειστικά το τι θα γίνει. Ο λαός μπορεί όμως να μας δώσει τη δύναμη να προχωρήσουμε. Στην αρχή όταν έγινε η συμφωνία στη Ζυρίχη αντιμετώπισα πολλά προβλήματα από τη δική μας κοινότητα, όμως τη δεδομένη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.
Ένα από τα σημεία που θα μας βοηθήσει για συμφωνία είναι η ένταξη της ενοποίησης του κυπριακού ποδοσφαίρου στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Αναφέρατε ότι αντιμετωπίσατε προσωπικά κάποια προβλήματα. Ποια ήταν αυτά;
«Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισα συνεχίζω να παραμένω σταθερός στη θέση για επίτευξη συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο έχουν αντιληφθεί ότι θα είναι προς το συμφέρον τους να υπάρξει συμφωνία. Τα οφέλη θα είναι πολλά για τους Τ/κ ποδοσφαιριστές. Όταν ξεκινήσαμε ναι, ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Όμως επαναλαμβάνω ότι έχει αλλάξει πολύ η κατάσταση και πλέον όλοι θέλουν συμφωνία».
Βρίσκεστε σε επαφές με τον κ. Κουτσοκούμνη;
«Ναι, μιλούμε με τον κ. Κουτσοκούμνη, όχι όμως σε επίσημο επίπεδο. Συζητάμε πολλά πράγματα που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα όχι όμως σε οποιαδήποτε επίσημη βάση. Οι συζητήσεις μας γίνονται σε φιλικό επίπεδο αφού οι ανησυχίες είναι κοινές, όπως επίσης και η θέληση για επίτευξη συμφωνίας».
Αν επιτευχθεί η συμφωνία ποια οφέλη θα προκύψουν για το κυπριακό ποδόσφαιρο;
«Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν μπορούμε π.χ. αύριο να προκύψει συμφωνία και να μπορούμε να αγωνιζόμαστε στο πρωτάθλημα. Κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν σιγά σιγά και με σωστές διαδικασίες. Σε όλα αυτά θα προκύψει και βοήθεια από τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα».
Τουρκοκύπριοι ποδοσφαιριστές ήταν μέλη της Εθνικής Κύπρου. Είναι εφικτό να ξαναδούμε κάτι τέτοιο;
«Εμείς είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Αν μας ζητηθεί μπορούμε και τώρα να υποδείξουμε ποδοσφαιριστές για να είναι μέλη της Εθνικής Κύπρου. Όμως όλα αυτά θα πρέπει να περιληφθούν στη συμφωνία μεταξύ των δύο Ομοσπονδιών. Άλλωστε πριν χρόνια υπήρχε η Μεικτή Κύπρου. Γιατί να μην συμβεί το ίδιο και τώρα;».
Είστε αποφασισμένος να επιτευχθεί συμφωνία. Τι σας έχει ωθήσει να πράξετε κάτι τέτοιο;
«Ο προσωπικός στόχος είναι να δω μαζί τους νέους και από τις δύο κοινότητες να αγωνίζονται στο εξωτερικό για την Κύπρο. Να μπορούν Ε/κ και Τ/κ ποδοσφαιριστές να είναι ένα. Να αντιπροσωπεύουν την Κύπρο μας, μαζί».
Το δικό σας μήνυμα…
«Εμείς οι Κύπριοι πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Και στο ποδόσφαιρο, αλλά και γενικότερα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς γιατί με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα θα δυσκολεύουν περισσότερο. Για να πάμε μπροστά, όλοι μαζί πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Ενωμένοι, να σκεφτούμε σωστά και να προχωρήσουμε. Επαναλαμβάνω, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά γενικότερα».
Αν επιτευχθεί συμφωνία στο ποδόσφαιρο θα βοηθήσει για μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος;
«Με το ποδόσφαιρο ξεκινήσαμε για να γίνει κάτι θετικό. Ήδη προχωράμε πάρα πολύ καλά και ευελπιστώ ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία. Αν δεν προκύψει όμως συμφωνία, τότε θα παραιτηθώ».
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Φεβζί Αμπτουλκατίρ και στον Σαετίν Σελαλετίνογλου για τη βοήθεια που παρείχαν στην πραγματοποίηση της συνέντευξης, αλλά και στη μετάφραση.