Home ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Η Μίλαν ανέθεσε στον Μπρένινξ, να της κτίσει τον εγκέφαλο (Video)

Η Μίλαν ανέθεσε στον Μπρένινξ, να της κτίσει τον εγκέφαλο (Video)


Ως γνωστόν ο Μισιέλ Μπρένινξ θα βρίσκεται από 1η μέχρι 5 Σεπτεμβρίου στη Κύπρο, για να εργαστεί με την ακαδημία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ήδη έχουμε γράψει πολλά για τον Βέλγο που θεωρείται αυθεντία στην ανάπτυξη ταλέντων, κυρίως στον τομέα του ποδοσφαιρικού μυαλού  και που εργοδοτείται αυτή τη περίοδο στη Μίλαν. Τι επεδίωκε όμως η Μίλαν προσλαμβάνοντας τον; Τι λένε οι Ιταλοί για τη δουλειά του; Όλα αυτά και πολύ περισσότερα, στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο CNN για τον Μπρένινξ.

 

Η Μίλαν επικεντρώνεται στην δύναμη του εγκεφάλου για να αναπτύξει νέους παίκτες

Στις αρχές της περσινής σαιζόν 2013-14 όταν η Ίντερ απέκτησε νέους ιδιοκτήτες, στην αντίπερα όχθη του Μιλάνου, στην Μίλαν τροχιοδρομούνταν εξίσου βαθιές αλλαγές.

Ο σύλλογος που έχει κερδίσει το πρωτάθλημα Ιταλίας 18 φορές και το Τσάμπιονς Λιγκ 7 φορές επανεξετάζει τη δομή οργάνωσης της Ακαδημίας του,  που στο άμεσο μέλλον, αξιωματούχοι του συλλόγου του Μιλάνου ευελπιστούν ότι θα αξιοποιήσει τη δύναμη του εγκεφάλου.

Για βοήθεια στον τομέα του μυαλού και του εγκεφάλου, η Μίλαν στράφηκε σε ένα ζευγάρι Βέλγων προπονητών, τον πρωτοποριακό προπονητή Ακαδημιών και πρώην διευθυντή της Ακαδημίας της Σταντάρντ Λιέγης και υπεύθυνο σκάουτινγκ της Άντερλεχτ, Μισιέλ Μπρένινξ και τον πρώην προπονητή της Σταντάρντ Λιέγης, Χοσέ Ρίγα ούτως ώστε να βοηθήσουν και να επηρεάσουν τον τρόπο που ο σύλλογος αναπτύσσει νέους ποδοσφαιριστές.

Η Μίλαν είχε από καιρό φήμη ως ένας σύλλογος που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη όσον αφορά την επιδίωξη της τελειότητας. Εξάλλου η ομάδα έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της επιστημονικό κέντρο το επονομαζόμενο – MilanLab – το οποίο περιγράφει ως “εξειδικευμένο επιστημονικό κέντρο έρευνας ποδοσφαίρου” και παρέχει “την καλύτερη δυνατή διαχείριση εξατομικευμένης ευεξίας και υγείας» για τους ποδοσφαιριστές της.

Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια οδήγησε σε ναυάγιο την μεταγραφή του αριστερού μπακ Aly Cissokho, ο οποίος είναι τώρα στην Άστον Βίλλα, από την Πόρτο στην Μίλαν το 2009, λόγω ενός οδοντικού προβλήματος.

Η πολιτική του Βελγίου όσον αφορά τις Ακαδημίες, έχει αναπτύξει μια νέα γενιά παικτών η οποία τώρα διαπρέπει σε πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη,  γεγονός το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για το ενδιαφέρον της Μίλαν προς τους Μισιέλ Μπρένινξ και Χοσέ Ρίγα.

“Το γεγονός ότι η εθνική μας ομάδα επιλέγει παίκτες που έχουν εκπαιδευτεί με την ιδέα και το πρόγραμμά μας, φτάνοντας στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο είχε κάποια επιρροή», δήλωσε ο Μπρένινξ. “Ο Ντριές Μέρτενς που αγωνίζεται στην Νάπολι, ο Στίβεν Ντεφούρ που αγωνίζεται στην Πόρτο, ο Ομάρ Ελ Καντουρί που αγωνίζεται στην Τορίνο δανεικός από την Νάπολι και πολλοί άλλοι ποδοσφαιριστές που είχα στην ακαδημία μου είναι πολλά υποσχόμενοι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Ο Μπρένινξ έχει από καιρό υποστηρίξει ότι, ενώ το ποδόσφαιρο σε μεγάλο βαθμό κυριαρχείται από τις εξελίξεις στην αθλητική επιστήμη που συνέβαλαν στη βελτίωση της σωματοδομής των παικτών, ο εγκέφαλος έχει αγνοηθεί στον τρόπο που οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές προπονούνται.

Έδωσε πρόσφατα μια δίωρη παρουσίαση των ιδεών του σε μια ομάδα Ολλανδών θρύλων του ποδοσφαίρου – Λίο Μπενάκερ, Ντένις Μπέργκαμπ, Ρόναλντ ντε Μπούρ και Βίμ Κίφτ – περιγράφοντας την ανταπόκρισή τους ως “μια μεγάλη χαρά και ικανοποίηση”.

Οι Μπρένινξ και Ρίγα, οι οποίοι πρόσφατα επέστρεψαν στην Ευρώπη από το Κατάρ, όπου συνεργάζονται με την Ακαδημία Aspire της χώρας του Κόλπου, κλήθηκαν στο Μιλάνο τον περασμένο Αύγουστο, για ένα δεκαήμερο προπονητικό πρόγραμμα με τις ομάδες κάτω των 17, κάτω των 16 και κάτω των 15 του συλλόγου.

Θα βοηθήσουμε τους προπονητές και θα εξηγήσουμε τις ιδέες μας, βήμα-βήμα για να εγγυηθούμε ότι η Μίλαν θα μπορεί να προβλέψει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου αναλόγως των μελλοντικών αλλαγών του παιχνιδιού,” δήλωσε ο Μπρένινξ στο CNN.

“Νομίζω ότι ο καθένας αρχίζει να καταλαβαίνει ότι το ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο δεν βασίζεται πλέον στις αθλητικές δυνατότητες και την ικανότητα, αλλά ότι η ικανότητα και οι δυνατότητες του εγκεφάλου έχουν τεράστια επιρροή στο άθλημα. Ταχύτερη κίνηση και λήψη αποφάσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις διαδικασίες της εγκεφαλικής λειτουργίας”.

Το μέλος του προσωπικού του – MilanLab – Ντομένικο Γκουαλτιέρι σχολιάζει για την φιλοσοφία του Μπρένινξ στην επίσημη ιστοσελίδα της Μίλαν. «Η δουλειά μας δεν είναι απλά να πάρουμε τους ταχύτερους ή πιο αθλητικούς παίκτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο, είναι σημαντικό να δώσουμε στους παίκτες τα απαραίτητα μέσα για να αναλάβουν την επίλυση των προβλημάτων που τους παρουσιάζονται εντός του αγωνιστικού χώρου σε συνθήκες αγώνα”

Οι ασκήσεις εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί ο Μπρένινξ ξεκινούν απλά, αλλά αυξάνονται σε πολυπλοκότητα για την ενίσχυση της συγκέντρωσης και της επαφής με την μπάλα. Αυτή η ιδέα της «υπερφόρτωσης» εξασφαλίζει το γεγονός ότι οι παίκτες συμμετέχουν πιο ενεργά κατά την διάρκεια της άσκησης, ακόμη και όταν δεν έχουν την μπάλα στην κατοχή τους. Αν οι ποδοσφαιριστές δεν συγκεντρωθούν τότε όλη η άσκηση καταρρέει.

Η υπεροχή της ομάδας πάνω από τα οποιαδήποτε άτομα είναι το κλειδί για τον Μπρένινξ- «εμείς πρέπει να το κάνουμε μαζί» είναι μία από τις χαρακτηριστικές του εκφράσεις.

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το μέλλον του ποδοσφαίρου είναι πρώτιστα βασισμένο στην ομαδική απόδοση” δήλωσε ο Μπρένινξ.

“Η δημιουργικότητα μιας ομάδας μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οι παίκτες έχουν τεράστια αμοιβαία αλληλεγγύη και βάζουν την προσωπική τους αναζήτηση της επιτυχίας σε δεύτερη μοίρα. Η ατομική ταχύτητα ενός ποδοσφαιριστή έχει αντικατασταθεί από την υψηλού επιπέδου ταχύτητα και απόδοση μιας ομάδας.

“Κοιτάξτε πόσο δυσκολεύτηκε ο Νεϋμάρ για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα πρότυπα της Μπαρτσελόνα. Δώστε του χρόνο και το ταλέντο του θα γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό”.

Προτού βελτιώσει την δομή της Ακαδημίας της, η Μίλαν μελέτησε την οργάνωση συλλόγων, όπως ο Άγιαξ και η Μπαρτσελόνα, συλλόγοι οι οποίοι έχουν αναπτύξει την ικανότητα να προωθούν παίκτες από τα τμήματα υποδομής στην πρώτη ομάδα.

“Νομίζω ότι πολλοί κορυφαίοι σύλλογοι έχουν κατανοήσει ότι για να μπορέσουν να διατηρηθούν στο ψηλότερο επίπεδο απαιτείται ένα μακροπρόθεσμο όραμα και πλάνο, σε συνδυασμό με την επένδυση στις ρίζες των συλλόγων για την δημιουργία και ανάπτυξη περισσότερων γηγενών ποδοσφαιριστών οι οποίοι έχουν ξεκάθαρη γνώση των απαιτήσεων και των προσδοκιών του σήματος της φανέλας που φοράνε”, συνέχισε ο Μπρένινξ.

“Η επιστήμη ξεσκεπάζει όλο και περισσότερα μυστικά για την δημιουργία ποδοσφαιριστών υψηλού επιπέδου. Ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι διανοητικά ισορροπημένοι και μένουν μαζί για πολλά χρόνια έχοντας στο ρεπερτόριό τους πολλές ώρες εθελοντικής εξάσκησης και αγωνιστικών λεπτών, μπορούν να δείξουν και πάλι πως το κοινωνικό μας δίκτυο μπορεί να έχει επίδραση στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

“Η συνοχή και η μορφή ομάδων όπως η Μπάρτσα και η Μπάγερν θεωρώ πως είναι τα καλύτερα παραδείγματα”

Ο Μπρένινξ και ο Ρίγα λειτουργούν σε συνεργασία με τον συντονιστή μεθοδολογία της Μίλαν, Άλντο Ντολσέτι, ο οποίος τόνισε, ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον σύλλογο της Σέριε Α.

«Έντεκα επίλεκτες ομάδες και ένας σύλλογος»,  ανέφερε ο Ντολσέτι στην ιστοσελίδα της Μίλαν. «Εργαζόμαστε από τον Ιούνιο για να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια. Ο στόχος είναι να δούμε παίκτες από τις ομάδες νέων να προωθούνται στην πρώτη ομάδα, όντας έτοιμοι να αγωνιστούν στο Σαν Σίρο».

O Φιλίππο Γκάλι, επικεφαλής για την οργάνωση της Ακαδημίας της Μίλαν, πρόσθεσε: «Θέλαμε να συμβάλουν όλοι στην διαμόρφωση ενός ομοιόμορφου μοντέλου για την Μίλαν σε σχέση με τακτικές παιχνιδιού και συμπεριφοράς, τις οποίες θα ασπάζονταν όλοι οι παίκτες και το προσωπικό».

«Ο διευθύνων σύμβουλος Αντριάνο Γκαλιάνι ήταν ο εμπνευστής της ιδέας για να αποκτήσει η Μίλαν το δικό της μοντέλο μεθοδολογίας το οποίο θα χαρακτήριζε τον σύλλογο για χρόνια, ανεξάρτητα από τα άτομα που θα είχαν εμπλοκή στη διαμόρφωσή του».

Ο σύλλογος, χρηματοδοτούμενος από τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παραδοσιακά δαπανούσε μεγάλα ποσά σε παίκτες «αστέρες». Όμως η νέα προσέγγιση, επιβλήθηκε σε κάποιο βαθμό από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τους νέους κανόνες οικονομικού fair play που θεσπίστηκαν με απόφαση της ΟΥΕΦΑ.

 «Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση σε συσχετισμό με τους νέους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ, ανάγκασε τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη νέων ποδοσφαιριστών», δήλωσε στο Reuters τον Μάιο, ο επικεφαλής του τμήματος ανίχνευσης νέων ταλέντων, Μάουρο Μπιανκέσι.

Σύμφωνα με τη Δημογραφική Μελέτη 2013 της CIES (Διεθνές Κέντρο Μελετών για τον Αθλητισμό) που αφορά το ποδόσφαιρο, η Ιταλία κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό γηγενών ποδοσφαιριστών οι οποίοι συνεχίζουν να αγωνίζονται στα σωματεία τους.

Η συνεργασία μεταξύ των δυο Βέλγων προπονητών και της Μίλαν τρέχει αρχικά μόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2014, καθώς οι Μπρένινξ και Ρίγα θέλουν να παρουσιάσουν την προσέγγισή τους σε άλλους συλλόγους και ομοσπονδίες.

«Στους προσεχείς μήνες θα επικεντρωθώ κυρίως στη Μίλαν, αλλά θέλω να παρουσιάζω όλο και περισσότερο πώς «η εκμάθηση με επίκεντρο το μυαλό» μπορεί να έχει επίδραση και στην σχολική απόδοση», ανέφερε ο Μπρένινξ.

 «Η χώρα μου αποφάσισε να μου παρέχει τη δυνατότητα να παρουσιάσω τις ιδέες μου στον εκπαιδευτικό κόσμο. Όσο καλύτερα μπορεί να μάθει ένα παιδί τόσο καλύτερο θα είναι το μέλλον του».

 «Όλους μας διακατέχει μια προσωπική επιθυμία να δείξουμε τις ικανότητές μας, όμως θα πρέπει να πρώτα να μάθουμε τι αναζητεί ένα παιδί, βάσει των προσωπικών του ενδιαφερόντων. Εξαιρώντας τον αμοιβαίο ανταγωνισμό και τα στερεότυπα, είναι κατά τη γνώμη μου το θεμέλιο για ένα καλύτερο κόσμο».

Οι Βέλγοι προπονητές δεν είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν περισσότερο πώς δουλεύει το μυαλό των αθλητών- μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προσανατολίζονται τώρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσφατα η GlaxoSmithKline άνοιξε εργαστήριο για την Ανθρώπινη Αποδοτικότητα (GSK Human Performance Lab) για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του σώματος και του εγκεφάλου, και προγραμματίζει να συνεργαστεί με επαγγελματίες αθλητές και ομάδες καθώς και με εθνικούς διοικητικούς φορείς του αθλητισμού.

Δημοσιεύτηκε από τον John Sinnott

CNN Digital Sport Producer

 

Σημείωση: Η συνεργασία της Μίλαν με τους Βέλγους προπονητές επεκτάθηκε πρόσφατα καθώς η Μίλαν έκρινε τον πρώτο χρόνο συνεργασίας απόλυτα επιτυχημένο, εποικοδομητικό και πρωτοποριακό.