Του Πολύβιου Αλεξάνδρου – Η Σημερινή
«Διαχρονικά προβλήματα, με βάθος χρόνου, οδήγησαν τους πετοσφαιριστές στο να χάσουν την πίστη και την ελπίδα τους προς το ίδιο το σωματείο τους»
Ο Χριστόφορος Χριστοφόρου μιλά στη «Σ» για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ
Για άλλη μια φορά, ο Χριστόφορος Χριστοφόρου αποδεικνύει πόσο Ομονοιάτης, με όλη τη σημασία της λέξεως, είναι. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο για το σωματείο επιστρέφει αναλαμβάνοντας ως εξωδιοικητικός παράγοντας την εφορία στα τμήματα καλαθόσφαιρας και πετόσφαιρας, με πρωταρχικό σκοπό να τα κρατήσει στη ζωή. Ο κ. Χριστοφόρου, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τις τύχες των δύο τμημάτων, μιλά έξω από τα δόντια και εξηγεί γιατί επέστρεψε.
Χωρίς υπεκφυγές δηλώνει ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η ανάλογη στήριξη από το σωματείο. Φέτος, όμως, όπως αναφέρει, τα πράγματα έχουν αλλάξει αφού υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν και να οδηγήσουν το σωματείο σε πλήρη οργάνωση. Αρχίζοντας τη συνομιλία μας από το τμήμα καλαθόσφαιρας, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε: «Η ομάδα θα κινηθεί μέσα στα πλαίσια του να διατηρηθεί σε λειτουργία. Κάνουμε τεράστια προσπάθεια να προλάβουμε τον χαμένο χρόνο.
Είχαμε στη διάθεσή μας μόνο 15 ημέρες για να κάνουμε προγραμματισμό. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, θεωρούμε ότι φέτος θα έχουμε μιαν αξιοπρεπέστατη ομάδα χωρίς μεγάλα λόγια και στόχους. Η τεχνική ηγεσία δούλεψε επί 24ώρου βάσεως και ολοκλήρωσε τη μετεγγραφή των πρώτων καλαθοσφαιριστών που θεωρούμε ότι θα μας βοηθήσουν».
– Ποιος είναι ο στόχος της Ομόνοιας φέτος;
«Ο μεγάλος στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία. Ωστόσο μέσα στις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και με χαμηλό προϋπολογισμό, θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι δεν είναι μόνο θέμα προϋπολογισμού για μια ομάδα αλλά και θέμα θέλησης σωστών ανθρώπων και ψυχής».
– Τι θα προσπαθήσεις να αλλάξεις φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
«Τα δύο τελευταία χρόνια προσπάθησα να περάσω μια νέα εικόνα όσον αφορά το διοικητικό κομμάτι. Θέλω να υπάρχει σωστή οργάνωση, χρησιμοποιώντας τους σωστούς ανθρώπους σε διάφορες θέσεις που να αγαπούν πραγματικά την Ομόνοια και το άθλημα. Όλες οι προσπάθειες όμως σταματούσαν στο ότι δεν υπήρχε η ανάλογη στήριξη από το σωματείο ή δεν είχαν αντιληφθεί σωστά τη δυναμικότητα της καλαθόσφαιρας. Δεν είναι μόνο η οικονομική στήριξη αλλά και η ηθική. Δεν τα είχαμε αυτά από το σωματείο. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και είναι και ο κυριότερος λόγος που δέχτηκα να αναλάβω και τα δύο τμήματα, καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας, διότι πιστεύω ότι πλέον υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν και να οδηγήσουν το σωματείο σε πλήρη οργάνωση».
– Όταν μίλησες μαζί τους τι ήταν αυτό που σου είπαν και σε έπεισαν να επιστρέψεις;
«Πρώτα απ’ όλα η αγάπη μου προς την Ομόνοια αλλά και η πίστη που έχω σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Ο οποίος είναι αυτός που ηγείται σήμερα του σωματείου. Ο Στέλιος Μυλωνάς. Ένας άνθρωπος τον οποίο πιστεύω, δουλεύει και αγαπά πραγματικά την Ομόνοια και λειτουργεί με οργάνωση, με διαφάνεια. Ο λόγος που ανέλαβα και τα δύο τμήματα είναι γιατί μου το έχει ζητήσει ο ίδιος. Στο πρόσωπο του Στέλιου Μυλωνά είδα ένα φως που προηγουμένως δεν υπήρχε στο σωματείο».
– Πριν από λίγο καιρό είχες αναφέρει ότι για να επιστρέψεις θα έπρεπε το σωματείο να καλύψει τουλάχιστον τα λειτουργικά έξοδα του τμήματος.
«Δεν έχει γίνει αυτό λόγω της οικονομικής κατάστασης του σωματείου, που είναι πάρα πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό αναγκάστηκα να μειώσω τους προϋπολογισμούς του τμήματος για να μπορέσει να κρατηθεί».
Η επιστροφή Τσαγγαρίδη
– Προκάλεσε εντύπωση η πρόσληψη του Μιχάλη Τσαγγαρίδη στην τεχνική ηγεσία με τα όσα προηγήθηκαν πέρσι.
«Στον Μιχάλη είχα και εξακολουθώ να έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Πέρσι, εγώ τον είχα φέρει στην Ομόνοια. Είναι δουλευτής, σωστός και προπαντός νικητής. Αυτό είναι το προφίλ του προπονητή που θέλω στην ομάδα. Οι λόγοι που έφυγε πέρσι, είχαν να κάνουν με την πίεση που υπήρχε και δόθηκε έντονα στο να πρωταγωνιστήσει η Ομόνοια, με αποτέλεσμα ο Μιχάλης να θέτει επιτακτικά την πρωταγωνιστική πορεία. Υπήρχε μια διαφορά μεταξύ εμένα και του προπονητή όχι όσον αφορά τους στόχους, αλλά την οικονομική κάλυψη των στόχων, η οποία οδήγησε στο διαζύγιο σε φιλικότατο επίπεδο. Φέτος, επειδή ανέλαβα την εφορία και έχω την ευθύνη, θεωρώ ότι έπρεπε να επικοινωνήσω μαζί του και να τον φέρω πίσω».
Το χαμένο πάθος στο βόλεϊ
– Φέτος, ανέλαβες και τις τύχες του πετοσφαιρικού τμήματος. Πώς είναι τα πράγματα σήμερα;
«Το συγκεκριμένο τμήμα είχε ιδιαίτερες και ιδιόρρυθμες δυσκολίες. Θα ήταν ίσως το πιο πλήρες τμήμα της Ομόνοιας σε ρόστερ γιατί πάντοτε διέθετε ποιοτικούς παίκτες. Διαχρονικά προβλήματα, με βάθος χρόνου, οδήγησαν τους πάικτες στο να χάσουν την πίστη και την ελπίδα τους προς το ίδιο το σωματείο τους. Ήθελαν πάντοτε να πρωταγωνιστήσουν, να κάνουν το βήμα παραπάνω κάνοντας πρωταθλητισμό. Και αυτό το πράγμα δεν το έχουν καταφέρει μέσα στην Ομόνοια μέχρι σήμερα. Έχουν βγάλει σε μεγάλο βαθμό, δικαιολογημένα, μια έντονη αντίδραση ή άρνηση στο να συμμετέχουν ακόμα και στο πρωτάθλημα. Μίλησα μαζί με τους παίκτες και τους έδειξα με πράξεις και με έργα ότι θα τους στηρίξουμε. Γιατί ένιωθαν μόνοι τους. Βρέθηκε η φόρμουλα και ελπίζουμε ότι θα ξαναγεννήσουμε αυτό το πάθος που υπήρχε σε αυτήν την ομάδα».
– Ο κόσμος της Ομόνοιας είναι κοντά σε αυτήν την προσπάθεια;
«Πρέπει και ο κόσμος να αντιληφθεί πλέον ότι βρισκόμαστε εκεί για να κρατήσουμε αυτά τα τμήματα ζωντανά και να τα μετατρέψουμε σε πρωταγωνιστές. Γι’ αυτό μέσα από το υστέρημά του να μας βοηθήσει και εμάς. Επιβάλλεται για το ίδιο το σωματείο».