Home ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Καταπέλτης το πόρισμα για χειραγωγημένους αγώνες μπάσκετ

Καταπέλτης το πόρισμα για χειραγωγημένους αγώνες μπάσκετ


Καταπέλτης είναι το πόρισμα για χειραγωγημένους αγώνες μπάσκετ, με εισήγηση για ποινικές διώξεις, καθώς εντοπίζονται παράνομες ενέργειες που αφορούν στοιχηματισμό.

Συγκεκριμένα, αθλητές και παράγοντες σύμφωνα με το πόρισμα ενώ γνώριζαν ότι απαγορεύεται από τη νομοθεσία, πόνταραν σημαντικά ποσά στην εξέλιξη των αγώνων.

Το πόρισμα των δύο λειτουργών Μ. Μακλάσκυ και Κ. Σοφοκλέους, βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού και σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στον Φιλελεύθερο σήμερα θα προβεί σε εξέτασή του.

Το πόρισμα αφορά τους αγώνες καλαθόσφαιρας της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021 ΕΝΑΔ–ΑΠΟΕΛ, ΕΝΑΔ–ΑΠΟΠ και ΑΠΟΠ ΕΝΑΔ της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022 του πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας ανδρών και έχει παραδοθεί από την προηγούμενη βδομάδα. Αριθμεί πέραν των 500 σελίδων και περιλαμβάνει μαρτυρικό υλικό, το οποίο θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

Το όλο θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει πολλές πιθανότητες στην πορεία να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης με ποινικές διώξεις για εμπλεκόμενα πρόσωπα. Όπως απορρέει από την έρευνα, παίζονταν διάφορα στοιχήματα από συγκεκριμένα άτομα και αφορούσαν κυρίως τη διαφορά του σκορ μεταξύ των δύο ομάδων.
Μερικά από τα ευρήματα που έχουν διαπιστωθεί είναι τα εξής:
Στον αγώνα ΕΝΑΔ – ΑΠΟΕΛ αποδείχθηκε χειραγώγησή του από συγκεκριμένα πρόσωπα. Για τον σκοπό αυτό γίνεται εισήγηση, όπως διωχθούν ποινικά.

Για τους αγώνες ΕΝΑΔ – ΑΠΟΠ και ΑΠΟΠ – ΕΝΑΔ διαπιστώνεται επίσης χειραγώγησή τους, όμως λόγω πολυπλοκότητας του συστήματος δεν εντοπίζονται στοιχεία για πρόσωπα.
Όπως ενημερώθηκε ο «Φ», για τους δύο τελευταίους αγώνες, οι εταιρείες στις οποίες παίχτηκαν τα στοιχήματα στους δύο τελευταίους αγώνες, βρίσκονται στην Ασία και δεν δίνουν στοιχεία αφού απαιτείται συγκεκριμένη διαδικασία από τις Αστυνομικές Αρχές.
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, από τις έρευνες διαπιστώθηκε χειραγώγηση των αγώνων τόσο από τα στοιχήματα όσο και από τον τρόπο που κάποιοι παίχτες έπαιζαν (μετά από παρακολούθηση του βίντεο). Όσον αφορά στον αγώνα της ΕΝΑΔ με τον ΑΠΟΕΛ, διαπιστώθηκε πως αρκετά πρόσωπα στοιχημάτισαν για τη διαφορά πόντων που θα είχαν οι δύο ομάδες, στο α΄ ημίχρονο και στο τελικό σκορ.

Γίνεται επίσης αναφορά στην ΚΟΚ για το ότι πάσχει ο τομέας του ελέγχου για τα άτομα που αναμιγνύονται στα σωματεία.