Home ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ FUTSAL Το σκεπτικό της απόφασης

Το σκεπτικό της απόφασης

img_8184


Η ΚΟΠ ανακοινώνει το πλήρες κείμενο της απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής για τον αγώνα του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας Futsal μεταξύ της Ομόνοιας  με το ΑΠΟΕΛ.

Απόφαση για αγώνα Ομόνοια Λευκωσίας – ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας , για το Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Futsal 2013-2014.

Η παρούσα υπόθεση αφορά καταγγελία κατά της Ομόνοιας Λευκωσίας σε σχέση με τη συμπεριφορά και τις ενέργειες φιλάθλων της στον αγώνα μεταξύ της Ομόνοιας Λευκωσίας και του ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας για το Πρωτάθλημα Futsal Α΄ Κατηγορίας περιόδου 2013-2014 που διεξήχθη στο στάδιο ¨Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία στις 14.11.2013 με γηπεδούχο την ομάδα της Ομόνοιας Λευκωσίας.

Η Ομόνοια Λευκωσίας κατηγορείται:

(α) Για σοβαρά επεισόδια.

(β) Για ρίψη αντικειμένων κατά παράβαση του άρθρου 10 (2) (β) του Κανονισμού της Δικαστικής Επιτροπής.

(γ) Γιατί οπαδοί της έφτυναν προς το διαιτητή κατά παράβαση του άρθρου 10.2(στ) του Κανονισμού της Δικαστικής Επιτροπής.

(δ) Για προσωρινή διακοπή του αγώνα δύο φορές (την πρώτη φορά 1 λεπτό και τη δεύτερη φορά 6 λεπτά) κατά παράβαση του άρθρου 10 (2) (ια)

(ε) Για ανάρτηση πανό υβριστικού περιεχομένου κατά παράβαση του άρθρου 10 (2) (ε) του κανονισμού της Δικαστικής Επιτροπής.

(στ) Για την τύχη του αγώνα .

Έκθεση Διαιτητού :

Ο διαιτητής του αγώνα σημειώνει στο φύλλο αγώνος σε σχέση με τη συμπεριφορά των φιλάθλων της Ομόνοιας τα εξής:

” Στο 15’ ρίχθηκε 1 αντικείμενο (τέλλα μεγάλη) στον αγωνιστικό χώρο από την κερκίδα της Ομόνοιας .

Στο 18’ ρίχθηκε 1 αναπτήρας στον αγωνιστικό χώρο από την κερκίδα της Ομόνοιας .

Στο 24’ ρίχθηκε 1 αναπτήρας στον αγωνιστικό χώρο από την κερκίδα της Ομόνοιας και μια μπουκάλα γεμάτη με νερό , πλαστική . Ακολούθησε 2λεπτη διακοπή για σκούπισμα του αγωνιστικού χώρου.

Στο 26’ υπήρξαν φτυσίματα από την κερκίδα της Ομόνοιας στον Β΄ Διαιτητή και ακολούθησε μονόλεπτη διακοπή και ενστάσεις στον Γυμνασίαρχο του αγώνα για πιθανή διακοπή .

Στο 31’ ρίχθηκε 1 αναπτήρας και μια μπουκάλα πλαστική γεμάτη νερό στον αγωνιστικό χώρο από την κερκίδα της Ομόνοιας.

Στο 32’ ρίχθηκαν σωρεία αντικειμένων (8-10) από την κερκίδα της Ομόνοιας στον αγωνιστικό χώρο, 3 αναπτήρες και μπουκάλες γεμάτες νερό πλαστικές. Αναπτήρας κτύπησε το Β΄ Διαιτητή στο κεφάλι και πήγαμε στα αποδυτήρια . Μετά από 6λεπτη διακοπή επαναρχίσαμε τον αγώνα με αλλαγή θέση των 2 Διαιτητών.

Στο 36’ και 37’ ρίχθηκε μια μπουκάλα πλαστική γεμάτη με νερό. Ακολούθησε διακοπή για σκούπισμα .

Στο 38’ ρίχθηκε χάρτινο μπουκάλι αναψυκτικού στον αγωνιστικό χώρο από την κερκίδα της Ομόνοιας και κτύπησε στο πρόσωπο τον ποδοσφαιριστή του Α.Π.Ο.Ε.Λ Σάββα ομήρου. Αμέσως ρίχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο σωρεία αντικειμένων από την κερκίδα της Ομόνοιας, 10 μπουκάλια πλαστικά νερού γεμάτα , 4-5 αναπτήρες , 5-6 κέρματα . Τρέξαμε στα αποδυτήρια και ανακοινώσαμε οριστική διακοπή του αγώνα.

Στο χώρο των κερκίδων επικράτησε ένταση και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με υβριστικά συνθήματα από οπαδούς της Ομόνοιας κατά της ομάδας του Α.Π.Ο.Ε.Λ. Οπαδοί της Ομόνοιας ανάρτησαν πανό που έγραφε “Antifascist Action” και κρατούσαν κασκόλ που έγραφαν Fuck Apoel” .

Το Σωματείο της Ομόνοιας Λευκωσίας με επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ημερομηνίας 25.11.2013 παραδέχθηκε ότι έγιναν τα γεγονότα ως αυτά περιγράφονται στο Φύλλο Αγώνος.

Προς μετριασμό της ποινής του Σωματείου έγινε αναφορά στο γεγονός ότι ήταν ο πρώτος αγώνας πρωταθλήματος στον οποίο έλαβαν χώρα τέτοια γεγονότα και ότι η παρούσα είναι η 1η παραπομπή του Σωματείου ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής.

Έγινε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι τα τμήματα φούτσαλ διεξάγουν αγώνα επιβίωσης αφού δεν έχουν οποιαδήποτε επιχορήγηση από την Κ.Ο.Π ή άλλους πόρους .

Κλήθηκε δε η Δικαστική Επιτροπή να λάβει υπόψιν της την άμεση ενεργοποίηση παραγόντων και μελών της Διοίκησης του Σωματείου προς αποτροπή βιαιοπραγιών που θα δημιουργούσαν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ήταν καταληκτικά η εισήγηση του Σωματείου της Ομόνοιας Λευκωσίας πως τυχόν επιβολή μεγάλου προστίμου θα αποτελούσε εξοντωτική τιμωρία ενώ δεν πρόκειται να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Αξιολόγηση

Ως εμφαίνεται από τα γεγονότα που υπάρχουν ενώπιον μας η όλη συμπεριφορά και η στάση των φιλάθλων της Ομόνοιας ως αυτή περιγράφεται εκτενώς στο Φύλλο Αγώνος από τον Διαιτητή αποτέλεσε τροχοπέδη στην ομαλή διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα futsal ο οποίος τελικώς και διακόπηκε.

Οι φίλαθλοι της Ομόνοιας Λευκωσίας από το 15’ λεπτό μέχρι και την οριστική διακοπή του αγώνα επιδίδονταν σε συνεχείς ρίψεις διαφόρων αντικειμένων εντός του αγωνιστικού χώρου, αδιαφορώντας για τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών , των διαιτητών αλλά και των λοιπών παραγόντων που ευρίσκονταν εντός του αγωνιστικού χώρου. Πλαστικές μπουκάλες με νερό , αναπτήρες , κέρματα, μεγάλη τέλλα ακόμη και χάρτινα ποτήρια αναψυκτικών ρίχθηκαν σε διάφορα χρονικά διαστήματα εντός του αγωνιστικού χώρου κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ουσιωδώς η απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Ενδεικτικό των ανωτέρω είναι το γεγονός πως σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα futsal ο οποίος διαρκεί μόλις 40’ λεπτά αυτός ενώ ξεκίνησε την 20.30 μ.μ έφτασε να συνεχίζεται για να διακοπεί τελικά η ώρα 22.20. μ.μ εξ αιτίας ακριβώς της αντιαθλητικής και επικίνδυνης συμπεριφοράς των φιλάθλων της γηπεδούχου ομάδας.

Σημειώνεται πάντως ότι σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις από αντικείμενα που έριξαν οι οπαδοί της Ομόνοιας κτυπήθηκε ο Β΄ Διαιτητής του αγώνα και ποδοσφαιριστής της ομάδας του ΑΠΟΕΛ. Πιο συγκεκριμένα στο 32’ ο Β΄ Διαιτητής κτυπήθηκε από αναπτήρα στο κεφάλι, ενώ στο 38.20’ ο ποδοσφαιριστής της ομάδας του ΑΠΟΕΛ Σάββας Ομήρου κτυπήθηκε στο πρόσωπο από χάρτινο ποτήρι αναψυκτικού.

Πέραν των ανωτέρω δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι εκτός των σοβαρών επεισοδίων και της συνεχούς ρίψης αντικειμένων , οι φίλαθλοι της Ομόνοιας έφτυναν προς το μέρος του Διαιτητή ενώ ανάρτησαν ή και κρατούσαν κασκόλ με αισχρό και προσβλητικό περιεχόμενο, ενέργειες που κρίνονται καταδικαστέες και αξιόποινες.

Είναι προφανές ότι ο εν λόγω ποδοσφαιρικός αγώνας αμαυρώθηκε από τις απαράδεκτες ενέργειες των φιλάθλων της Ομόνοιας οι οποίοι φαίνεται εν τοις πράγμασι να αποσκοπούσαν στην διακοπή του αγώνα και στην πρόκληση έντασης και επεισοδίων και όχι στο να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα που διεξαγόταν υποστηρίζοντας σε κόσμια και αθλητοπρεπή πλαίσια την ομάδα τους.

ΠΟΙΝΗ:

Αναμφίβολα οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η ομάδα της Ομόνοιας Λευκωσίας είναι πολύ σοβαρές και αυτό φαίνεται και από τις προβλεπόμενες ποινές που προνοούνται στους πειθαρχικούς κανονισμούς.

Όπως αναφέραμε και στην απόφαση μας ημερομηνίας 9.10.2013 (βλέπε Πειθαρχικός Εισαγγελέας ν Νέας Σαλαμίνας) ¨ειδικότερα η ρίψη επικίνδυνων ή και άλλων αντικειμένων προς το μέρος ποδοσφαιριστών, τερματοφυλάκων, φιλάθλων αλλά και οποιουδήποτε άλλου προσώπου βρίσκεται στο γήπεδο, με παντελή αδιαφορία για τη σωματική τους ακεραιότητα συνιστά : “έκφανση βίας του χειρίστου είδους που μόνο αισθήματα αποτροπιασμού προκαλεί.”

Έχει τονιστεί σε προηγούμενες αποφάσεις ότι συμπεριφορές και ενέργειες όπως αυτές των φιλάθλων της Ομόνοιας στο συγκεκριμένο αγώνα είναι καταδικαστέες και δεν έχουν θέση στον αθλητισμό και στα γήπεδα μας. Η Δικαστική Επιτροπή επαναλαμβάνει και τώρα ότι δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στη βία και στην ετσιθελική συμπεριφορά των λίγων οι οποίοι επιμένουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα αθλητών , διαιτητών και υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων που απλά επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα αθλητικό γεγονός.

Στα πλαίσια επιβολής της ποινής έχουμε περαιτέρω λάβει υπόψιν μας στο μέτρο του δυνατού και τα όσα αναφέρθηκαν στην επιστολή του Γραμματέα της Ομόνοιας Λευκωσίας και ειδικότερα το γεγονός ότι υπήρξε ενεργοποίηση παραγόντων και μελών της Διοίκησης της Ομόνοιας Λευκωσίας για αποφυγή χειροτέρων καταστάσεων, παρά το γεγονός ότι οι όποιες ενέργειες από τη Διοίκηση της Ομόνοιας Λευκωσίας θα έπρεπε να γίνουν στο αρχικό στάδιο του αγώνα προς πρόληψη και αποτροπή των επεισοδίων.

Παρά ταύτα η φύση, η ένταση και η διάρκεια των επεισοδίων από μέρους των φιλάθλων της Ομόνοιας και εν γένει η στάση και η συμπεριφορά τους στο συγκεκριμένο αγώνα ο οποίος διακόπηκε λόγω δικής τους αποκλειστικά υπαιτιότητας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια μεγάλης επιείκειας.

Ως εκ τούτου επιβάλλουμε τις πιο κάτω ποινές:

1. Για την κατηγορία της πρόκλησης σοβαρών επεισοδίων επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής των δύο (2) επόμενων αγώνων στην έδρα της Ομόνοιας κεκλεισμένων των θυρών.

2. Για την κατηγορία της ρίψης αντικειμένων επιβάλλεται πρόστιμο €1.200.

3. Για την κατηγορία ότι οπαδοί της έφτυναν προς τον Διαιτητή επιβάλλεται πρόστιμο €.1.200,00.

4. Για προσωρινή διακοπή του αγώνα δύο φορές (την πρώτη φορά 1 λεπτό και την δεύτερη φορά 6 λεπτά( επιβάλλεται πρόστιμο €.2.400.

5. Για ανάρτηση πανό υβριστικού περιεχομένου επιβάλλεται πρόστιμο €.2.400,00.

6. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της ομάδας του ΑΠΟΕΛ με σκόρ 4-0.

Η ΚΟΠ παρακαλείται να δημοσιοποιήσει την πιο πάνω απόφαση.