Home ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Η ΚΟΠ επενδύει στο γυναικείο ποδόσφαιρο – ραγδαία η αύξηση συμμετοχής στα...

Η ΚΟΠ επενδύει στο γυναικείο ποδόσφαιρο – ραγδαία η αύξηση συμμετοχής στα Πρωταθλήματα Κοριτσιών

Μέσα στις προτεραιότητες της ΚΟΠ, είναι η συνεχής ανάπτυξη του Γυναικείου Ποδοσφαίρου και οι αριθμοί του στρατηγικού σχεδιασμού της Ομοσπονδίας, δημιούργησαν ήδη καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.


Ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν στην Α’ Κατηγορία μπορεί να μην είναι ικανοποιητικός, όμως, υπάρχει προοπτική μέσω του στρατηγικού πλάνου να αυξηθεί η συμμετοχή των κοριτσιών στις ποδοσφαιρικές μας διοργανώσεις.

Μέσα από τους σχεδιασμούς της Ομοσπονδίας, πέραν από την αυξημένη  συμμετοχή των κοριτσιών,  αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός των γυναικών που ασχολούνται με την προπονητική.

Σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων, υλοποιήθηκε  το πλάνο για συμμετοχή της Εθνική μας ομάδας των Γυναικών σε επίσημες διοργανώσεις της FIFA και της UEFA, ενώ συγκροτήθηκε η Εθνική Κορασίδων Κ-17 ετών.

Στοιχεία και αριθμοί που δείχνουν την πρόοδο και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών στην Κύπρο  την τελευταία πενταετία:

Την ποδοσφαιρική περίοδο 2018 – 2019 διοργανώθηκε για πρώτη φορά, πέραν του Γυναικείου Πρωταθλήματος,  Πρωτάθλημα Κοριτσιών Κ-15 ετών. Δήλωσαν συμμετοχή 4 ομάδες με 48 συνολικά ποδοσφαιρίστριες.

Το 2019 – 2020 στο Πρωτάθλημα Κ-15 ετών είχαμε 12 ομάδες και 184 παίκτριες, ενώ η αύξηση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή στα επόμενα χρόνια.

Τα Αναπτυξιακά Πρωταθλήματα με τη δημιουργία διοργανώσεων και άλλων ηλικιών όπως Κ-17, Κ-14 και Κ-11 και φτάσαμε το 2022 – 2023, με 560 ποδοσφαιρίστριες Κ-18 ετών να είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο της ΚΟΠ.

Στη φετινή σεζόν  2023 – 2024 το  Παγκύπριο Πρωτάθλημα Κοριτσιών Κ-18 διοργανώθηκε με  9 ομάδες και 200 ποδοσφαιρίστριες.

Στο Πρωτάθλημα Κοριτσιών Κ-15 είχαμε12 ομάδες και 240 ποδοσφαιρίστριες και στο Πρωτάθλημα Κοριτσιών Κ-13, είχαμε 14 ομάδες και 197 ποδοσφαιρίστριες.

Σε διάστημα πέντε χρόνων, από τα 48 κορίτσια Κ-18 ετών το 2018, φτάσαμε στα 630 κορίτσια Κ-18 ετών να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της ΚΟΠ.

Την τελευταία πενταετία, δυστυχώς παρατηρήθηκε μείωση των ομάδων Α’ Κατηγορίας από δέκα, σταδιακά σε έξι. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η διετία τη Πανδημίας με την ακύρωση των διοργανώσεων. Όμως, με τους αριθμούς των κοριτσιών που παίζουν ποδόσφαιρο, οι γυναικείες ομάδες στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν.

Στο πλαίσιο της στήριξης και προβολής του γυναικείου ποδοσφαίρου, συνεχίστηκε και φέτος η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ενός αγώνα κάθε αγωνιστική καθώς και αγώνων του Κυπέλλου από τη Cytavision με την στήριξη της ΚΟΠ.

Η ΚΟΠ επιχορηγεί την κάθε ομάδα που συμμετέχει στο Πρωτάθλημα Κ-18 με 5000 ευρώ και με 1800 ευρώ τις ομάδες των μικρότερων ηλικιών, ενώ κάθε ομάδες που εργοδοτεί γυναίκα προπονήτρια, παίρνει επιπλέον 1000 ευρώ.

Το οικονομικό αυτό κίνητρο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόφαση αρκετών ακαδημιών να ασχοληθούν με το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Εθνικές ομάδες
Μέχρι το 2019 η Εθνική μας ομάδα των Γυναικών αγωνιζόταν μόνο σε φιλικούς αγώνες. Το 2019 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το Γυναικείο ποδόσφαιρο στην Κύπρο αφού, δηλώσαμε για πρώτη φορά συμμετοχή στα Προκριματικά του EURO Γυναικών ενώ το 2021, συμμετείχαμε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών.

Αγωνιστήκαμε με μεγαθήρια του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου όπως η Σκωτία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία και οι παίκτριες μας βίωσαν εμπειρίες ζωής.

Επόμενη συμμετοχή στο Nations League Γυναικών του 2022, στην οποία φτάσαμε μέχρι την τελευταία αγωνιστική να διεκδικούμε συμμετοχή στα play-offs της διοργάνωσης.

Οι διεθνείς επίσημες συμμετοχές συνεχίζονται με την Εθνική μας να αγωνίζεται αυτή την περίοδο στο UEFA Women’s Nations League και πολύ σύντομα μας περιμένουν οι αγώνες με Γεωργία εντός και εκτός έδρας.

Σε επίσημο διεθνές επίπεδο συνεχίζει επίσης να συμμετέχει για πέραν των 15 χρόνων η Εθνική Νεανίδων Κ-19.

Από το Σεπτέμβριο του 2021 συγκροτήθηκε η Εθνική Κορασίδων Κ-17 με στόχο να τροφοδοτεί ποδοσφαιρίστριες σε μεγαλύτερες Εθνικές μας.

Στόχος η συμμετοχή της Εθνικής Κορασίδων σε επίσημες διοργανώσεις της UEFA το 2026.

Σχολή προπονητών – γυναίκες προπονήτριες
Η προσπάθεια για προσέλκυση όσο το δυνατό περισσότερων γυναικών στην προπονητική, από το 2018 ενισχύθηκε με απόφαση της ΚΟΠ και η συμμετοχή για τις γυναίκες στα προπονητικά σεμινάρια είναι δωρεάν.

Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού, από το 2018 μέχρι σήμερα 155 γυναίκες έχουν εκπαιδευτεί και έχουν αποκτήσει προπονητικά διπλώματα από το UEFA C, μέχρι το UEFA A καθώς και το δίπλωμα για προπονήτριες τερματοφυλάκων. Σημειώνεται ότι μέχρι το 2018, είχαμε μόλις 12 γυναίκες προπονήτριες.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, 104 γυναίκες κατέχουν το προπονητικό δίπλωμα UEFA C, 39 γυναίκες απέκτησαν το UEFA B, 8 γυναίκες απέκτησαν το UEFA A και 4 το UEFA Goalkeeping.

Οικονομικά δεδομένα
Όσο αφορά τα οικονομικά δεδομένα, ενδεικτικό είναι ότι από το 2018 μέχρι και το 2024, έχουν διπλασιαστεί οι δαπάνες για το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Η Ομοσπονδία μέσα από τους σχεδιασμούς της θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου και μέσα από τη μεθοδική δουλειά, τα αποτελέσματα προς όφελος του αθλήματος θα είναι ακόμα καλύτερα στο μέλλον.

Απο ιστοσελίδα ΚΟΠ