Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΨΕΙΣ 3 σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κόσμο μας

3 σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κόσμο μας

milonas2


Σε αυτή την κατηγορία δημοσιεύονται απόψεις από αναγνώστες. Δημοσιεύσουμε κάθε άποψη που θα μας σταλεί με την προϋπόθεση πως θα τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες του λόγου και να είναι ενυπόγραφη (έστω με κάποιο ψευδώνυμο).

 

Φίλοι και φίλες,

Από προχθές το βράδυ προσπαθώ να συντάξω τις σκέψεις μου. Οι σκέψεις πολλές και διάφορες, τα συναισθήματα έντονα. Οι λέξεις άπειρες και αδύνατον να αποτυπωθούν σε ένα άρθρο. Τελικά, κατέληξα στα πιο κάτω.

Ας μου επιτραπεί να αναφερθώ στα 3 σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κόσμο μας.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ

Η ΟΜΟΝΟΙΑ μας διέρχεται δραματικές στιγμές που παρόμοιες δεν ξαναζήσαμε. Πριν από 5 περίπου χρόνια, στην χειρότερη μέχρι πρότινος αγωνιστικά χρονιά της ποδοσφαιρικής ομάδας μας, με συνεχείς αλλαγές προπονητών, τα βάζαμε με την διοίκηση Σεραφείμ για τον ερασιτεχνικό και παλιομοδίτικο τρόπο διοίκησης του Σωματείου ζητώντας εδώ και τώρα αλλαγές. Ζητούσαμε πραγματικό επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα και να ανοίξουν οι πόρτες στον κόσμο και σε επιχειρηματίες που θα διαθέσουν χρήμα και τεχνογνωσία οδηγώντας το Σωματείο με απόσταση μπροστά απ’ όλους τους υπόλοιπους. Στο τέλος εκείνης της σεζόν ανέλαβε η διοίκηση Μιλτιάδη Νεοφύτου δηλώνοντας ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ θα ξαναγίνει η μεγάλη δύναμη του παρελθόντος, ότι θα έχουμε μια νέα χρυσή δεκαετία με Ευρωπαϊκές επιτυχίες, ότι θα εξαλειφθεί το(υπέρογκο) χρέος (των €5 εκ τότε), ότι το Σωματείο θα δουλεύει με αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια, ότι δεν είναι δυνατόν η ΟΜΟΝΟΙΑ με τον περισσότερο (τότε) κόσμο να έχει το 3ο ή 4ο μπάτζετ απ’ όλες τις ομάδες της Α’κατηγορίας, ότι το ιδιόκτητο γήπεδο είναι αναγκαιότητα για την ΟΜΟΝΟΙΑ και θα γινόταν προσπάθεια για ανέγερση του. Στην πορεία έγιναν οι προσπάθειες αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το αυτό που μας υποσχέθηκαν γνωρίζοντας βεβαίως ότι δεν είμαστε μόνοι μας και ούτε τρέφουμε αυταπάτες ότι θα μπορούσαμε να σαρώναμε τα πάντα. Τα αποτελέσματα?

1) 5τρόπαια (1 πρωτάθλημα, 2 κύπελλα και 2 σούπερ καπ)

2) 2Ευρωπαϊκές συμμετοχές σε πλέι οφ του Europa League και αποκλεισμοί στις λεπτομέρειες

3) Για2-3 χρόνια είχαμε τον ψηλότερο προϋπολογισμό απ’ όλες τις ομάδες

4) 5προπονητές (Τούτις, Λεμονής, Μπάγιεβιτς, Λάρκου και ο αντικαταστάτης του Λάρκου(?))

5) Φτάσαμε μέχρι και τις 8.000 διαρκείας, τώρα μετά βίας πλησιάζουμε τις 4.500

6) Εκσυγχρονισμός του Ηλίας Πούλος

7) Εγκατάλειψη της ιδέας για ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου (όλοι θα δεχόμασταν να είχαμε χρέος€30εκ για το ιδιόκτητο μας γήπεδο παρά για πεταμένες μεταγραφές και πρόωρες αποδεσμεύσεις ποδοσφαιριστών και προπονητών)

8) Διατήρηση της παλιάς αρρωστημένης νοοτροπίας των παρασκηνιακά διοικούντων

9) Διατήρηση της αποχής του Σωματείου από τα όργανα της ΚΟΠ και του παρασκηνίου

10) Συνεχής διαμάχη και άνοιγμα της απόστασης με τους οργανωμένους

11) Αδυναμία χειρισμού πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών

12) Εκτόξευση του χρέους στα €30εκ (με τον φετινό ελλειμματικό προϋπολογισμό)-(ναι ξέρω τα μισά είναι προς τον κ. Μιλτιάδη, αλλά αυτό δεν μειώνει τη χαοτική κατάσταση στα οικονομικά)

13) Κίνδυνος υποβάθμισης της ποδοσφαιρικής ομάδας σε χαμηλότερη κατηγόρια

14) Μείωση της δημοτικότητας της ομάδας (2η μετά το ΑΠΟΕΛ) σύμφωνα με την τελευταία έγκυρη πανεπιστημιακή έρευνα

15) Εμπλοκή του ονόματος της ΟΜΟΝΟΙΑ σε πολιτικές διαμάχες (χρηματοδότηση από Ocean Tankers, διαφήμιση της φιλικής σχέσης κ. Μιλτιάδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που συνδέθηκε με την εργοδότηση αρκετών έργων δημοσίου σε εταιρείες του κ. Μιλτιάδη κ.α.). Αυτό μαζί με το άτακτο οικονομικό ξάνοιγμα μετέτρεψαν την ΟΜΟΝΟΙΑ σε αντιπαθές σωματείο για όλους τους υπόλοιπους, σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους όπου η ΟΜΟΝΟΙΑ διείσδυε σε όλους του μετριοπαθείς και μη φανατικά κομματικοποιημένους φιλάθλους.

Σήμερα, μετά την παραίτηση Μ. Νεοφύτου ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Θεωρεί να χάνεται ο κόσμος κάτω από τα πόδια του. Όχι γιατί έχασε τον ανεπανάληπτο ηγέτη αλλά απλά επειδή δεν υπάρχει πλέον η σιγουριά ότι κάποιος θα προσπαθήσει να καλύψει στον μέγιστο βαθμό τα οικονομικά κενά (που οι δικές του και οι συν αυτόν πράξεις δημιούργησαν).Ο άνθρωπος προσπάθησε να πετύχει όλα όσα υποσχέθηκε αλλά μάταια. Διότι δεν είχε ούτε τις γνώσεις περί ποδοσφαίρου ούτε τους σωστούς ανθρώπους δίπλα του να τον συμβουλέψουν (δεν ξέρω αν αυτό ήταν δική του επιλογή) σκορπίζοντας αλόγιστα τα χρήματα του μη ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή νοοτροπία που μαστίζει το Σωματείο. Δεν θέλω να μηδενίσω τον άνθρωπο (ο οποίος σίγουρα πρόσφερε και νομίζω ότι θα συνεχίσει να προσφέρει οικονομικά όσο μπορεί) ούτε αμφισβητώ ότι είναι ένας γνήσιος ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ που έκανε όσα έκανε μόνο για το καλό του Σωματείου. Εν πάση περιπτώσει ποια είναι η λύση στο πρόβλημα της ΟΜΟΝΟΙΑ? Σίγουρα δεν μπορεί να έρθει από τα 300 μέλη που παρουσιάζονται στις συνελεύσεις χειροκροτώντας κατά μεγάλη πλειοψηφία το εκάστοτε ΔΣ. Άνοιγμα λοιπόν στον κόσμο με πράξεις και με ελκυστικό τρόπο (όχι με επαιτεία χρημάτων) ώστε να μεγαλώσει και η δεξαμενή ιδεών και νέων ανθρώπων (ανδρών και γυναικών) με όρεξη για έργα,σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα έμπειρα μέλη. Εργοδότηση πραγματικών επαγγελματιών σε καίρια πόστα. Έμφαση στην επικοινωνιακή πολιτική (που τα τελευταία χρόνια ήταν αποκαρδιωτική, ειδικά το τελευταίο καλοκαίρι…) που να δίνει στον κόσμο τα μηνύματα της μεγάλης ιδέας που λέγεται ΟΜΟΝΟΙΑ και να κάνει τον κόσμο της να νιώσει ξανά περήφανος που είναι φίλαθλος της ΟΜΟΝΟΙΑ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Η διοικούσα επιτροπή παρουσίασε πριν από 10 περίπου μέρες το πλάνο της σε ανοικτή συγκέντρωση. Ζητά τη συνεισφορά του απλού κόσμου. Ο κόσμος αγόρασε γύρω στις 7.500εισιτήρια-εισφορά για τον αγώνα με την ΑΕΚ και γύρω στα 400 άτομα δήλωσαν παρόντα.Η ανταπόκριση κατ’ εμένα είναι ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη:

1) την πρωτοφανή απογοήτευση του κόσμου από το κατάντημα του Σωματείου,

2) την αβεβαιότητα για την επιβίωση του Σωματείου,

3) τις οικονομικές συνθήκες όπου χρόνο με τον χρόνο είναι τόσο αβέβαιες όπου πολύς κόσμος αδυνατεί πραγματικά να συνεισφέρει (άλλοι άνεργοι, άλλοι με μειώσεις εισοδημάτων, άλλοι με αβεβαιότητα αν θα παν στη δουλειά τους τον επόμενο μήνα,η ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης). Ο απλός κόσμος κοιτάζει να διασφαλίσει πρώτιστα την διαβίωση της οικογένειας του, και

4) το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του πως η διοικούσα επιτροπή θα χειριστεί το θέμα των κριτηρίων Σεπτεμβρίου 2012 (παρόλο που κάτι υπάρχει σε εξέλιξη…). Δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το πλάνο για την οικονομική διαχείριση για εξόφληση του τεράστιου χρέους. Το μεγάλο ζήτημα για την άμεση κάλυψη των αναγκών δεν είναι η συνεισφορά του απλού κόσμου αλλά οι μεγάλες εισφορές των εχόντων και κατεχόντων το χρήμα (όσοι είναι αυτοί). Αυτοί δύνανται να σώσουν το σωματείο. Οι εγγραφές μελών και οι εισφορές στο σχέδιο Δηλώνω Παρόν είναι ένα μακροπρόθεσμο μέτρο που τα πρώτα χρόνια θα έχει τον χαρακτήρα βοήθειας προς το Σωματείο και μετά, εάν και όταν καταφέρουμε να εκμηδενίσουμε το χρέος, να είναι ένα σημαντικό επαναλαμβανόμενο μέρος των εισοδημάτων του Σωματείου για κάλυψη του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Εξάλλου λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να είναι και μέλη και να αγοράζουν διαρκείας και να Δηλώνουν παρόν και να εισφέρουν με άλλες έκτακτες μορφές. Εκτός αν όλα περιληφθούν σε πακέτα που να ανταποκρίνονται σε διάφορες κατηγορίες μελών με διαφορετική συνδρομή και ανάλογα δικαιώματα (πχ απλά μέλη, ασημένια μέλη, χρυσά μέλη, υπερπρονομιούχα μέλη) χωρίς να επηρεάζεται το δικαίωμα ψήφου κάθε μέλους.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξευρεθούν και άλλοι τρόποι εισροής χρημάτων όπως π.χ. προαγορά εισιτηρίων διαρκείας για επόμενα έτη, πακέτα πολυετούς διάρκειας(3 ή 5 χρόνων), συνδυασμός διαρκείας με συνδρομή μέλους, εισιτήρια διαρκείας για τους αγώνες ομάδων ακαδημίας (από U13 ως U21), φιλικά με ξένες ομάδες (με τηλεοπτική κάλυψη),παράλληλη κυκλοφορία εισιτηρίων-εισφοράς σε όλους τους εντός έδρας αγώνες (ώστε άνθρωποι που δεν μπορούν να βρίσκονται στο γήπεδο να συνεισφέρουν αγοράζοντας το εισιτήριο-εισφορά σε μια χαμηλότερη τιμή, φυσικά). Το τμήμα μάρκετιγκ και το ΔΣ έχουν την ευθύνη να εξεύρουν τους τρόπους είτε πρωτοπορώντας είτε αναζητώντας και αντιγράφοντας τρόπους από άλλα σωματεία είτε της Κύπρου είτε του εξωτερικού. Βεβαίως για την επιτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος απαιτείται ξεκάθαρο πλάνο και πλήρης διαφάνεια προς τους ανθρώπους που το ΔΣ ζητά τη συνεισφορά του. Το να λέμε χρειαζόμαστε τόσα δεν αρκεί. Θα πρέπει να γνωρίζει το κάθε υποψήφιο μέλος σε ποιους οφείλουμε, ποιες προσπάθειες γίνονται (πχ επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής, διακανονισμός αποπληρωμής σε τόσα χρόνια κλπ).Ο κόσμος θέλει διαβεβαιώσεις ότι το οποιοδήποτε πλάνο επιλεγεί θα ακολουθηθεί με ευλάβεια αυξάνοντας τις πιθανότητες να πετύχει αλλά και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό πέραν της συνδρομής του απλού κόσμου (με απλά μαθηματικά αυτό δεν φτάνει από μόνο του ούτε μπορεί να είναι η βάση της εξόφλησης του χρέους όπως είναι τώρα τα πράγματα).

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

1. Όλα τα ανωτέρω επηρεάζουν το αγωνιστικό κομμάτι. Η προσπάθεια των παικτών από μόνη της δεν φτάνει. Από το παιγνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα αμφισβητήθηκε ο κ. Λάρκου.Ο άνθρωπος ήταν στην πρίζα γνωρίζοντας ότι το επόμενο αποτυχημένο αποτέλεσμα πιθανόν να ήταν μοιραίο γι’ αυτόν. Εάν θα έπρεπε να απολυθεί από τότε είτε η στήριξη να ήταν μέχρι τέλους ώστε να υπάρχει σταθερότητα σε αυτό το κομμάτι.Κριτική υπήρξε προς τον Λάρκου από τον κόσμο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πλείστος κόσμος μας ήθελε την απομάκρυνση του. Κάθε άλλο πιστεύω. Ο χρόνος που εκδιώχθηκε ήταν λανθασμένος αφού επέφερε νέα ανασφάλεια στον κόσμο. Άρπαξαν την ευκαιρία κάποιοι στο ΔΣ με το που έφυγε ο κ. Μιλτιάδης. Ακολούθως, από τη στιγμή που εκδιώχθηκε ο κ. Λάρκου επειδή έπαιζε συντηρητικά πώς είναι δυνατόν να δηλώνει το ΔΣ ότι θα προχωρήσει με τον βοηθό του (τίποτα το προσωπικό με τον άνθρωπο). Ο κ. Σοφοκλέους είναι φιλότιμος αλλά με όλη τη συμπάθεια δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος. Χρειάζεται μεγάλη προσωπικότητα (ο Λάρκου είχε προσωπικότητα) για να βγάλει την ομάδα από το τέλμα (ο Λάρκου απέδειξε ότι είχε τον τρόπο).
2. 4 ερωτήσεις : (1) Αλήθεια, χθες με την ΑΕΚ γιατί ο κ. Σοφοκλέους δεν φρέσκαρε τα χαφ αφήνοντας την ομάδα τα τελευταία 20’ να είναι μοιρασμένη στα 2 με τον Παβίσεβιτς να προσπαθεί να κατεβάζει μπάλα από την άμυνα? (2) Ως πότε ο Λεόνι θα μας εκνευρίζει με τις νωχελικές του κινήσεις? Υπάρχει κι ο Λεβίτα (εκτός κι αν είναι χειρότερος). (3) Γιατί ο Φρέντι δεν παίρνει περισσότερο χρόνο συμμετοχής παρά μόνο για κάποια δεκάλεπτα? (4) Τί φταίει και η ομάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί το μηδέν παθητικό? Όλοι οι τελευταίοι προπονητές (Λεμονής, Μπάγιεβιτς, Λάρκου) το επιχείρησαν αλλά όλοι έφυγαν μισοδότζιν ενώ πολλοί παίκτες ήρθαν ως καλύτεροι από τους προηγούμενους αλλά η νοοτροπία και η αγωνιστική συμπεριφορά δεν άλλαξε ποτέ – ίσως θα πρέπει να κοιταχτούμε σε άλλους λόγους ή αιτίες πέραν των παικτών και των προπονητών? Για τη σημερινή ομάδα, πιστεύω ότι υπάρχει ποιότητα όμως το κακό ξεκίνημα μας τα χάλασε. Μείναμε πολύ νωρίς πίσω και ακολουθούν 3 συνεχόμενα ντέρμπι με κίνδυνο να κατρακυλήσουμε στα χαμηλότερα σκαλοπάτια της βαθμολογίας… Ένας ακόμα λόγος που ΔΕΝ έπρεπε το ΔΣ με ελαφρά τη καρδία να έδιωχνε τον κ. Λάρκου αυτή τη στιγμή. Κρίμα…

3. Από την άλλη όσο μας νιώθουν ευάλωτους η διαιτησία μας καταδιώκει. Όμως δεν φταίνε αυτοί, τη ΄΄δουλειά΄΄ τους κάνουν ανενόχλητοι. Είδαμε τι έγινε με τον Εθνικό ενώ για προχθές δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι ο Φρέντι έκανε φάουλ στη φάση του ακυρωθέντος γκολ.

4. Πότε κύριοι θα μπουν στην ομάδα παιδιά από τις ακαδημίες? Όλο ακούμε για ακαδημίες για ονόματα παικτών που ξεχωρίζουν αλλά δεν βλέπουμε αυτούς τους παίκτες να προωθούνται. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του προϋπολογισμού και στην ανάταση της ψυχολογίας του κόσμου. Ίσως να είναι και ο μόνος δρόμος για να ξεφύγει το Σωματείο από την οικονομική δυσχέρεια παρόλο που για 2-3 χρόνια η ομάδα θα κυμαίνεται σε χαμηλές θέσεις στη βαθμολογία μέχρι να φτιάξει μια αξιόλογη ομάδα (αφού δεν το πέτυχε με τις πάμπολλες και ακριβές μεταγραφές).

Είναι κι άλλα πολλά αλλά ως εδώ. Με τη βοήθεια του Θεού και του κόσμου μας ελπίζω να τα καταφέρουμε να επιβιώσει και να ορθοποδήσει ξανά η αγαπημένη μας ομάδα. Είμαστε η ΟΜΟΝΟΙΑ και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό σε όποια κατάσταση και να είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ.

 

Γιάννος – Λάρνακα