Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Ομόνοια ώρα μηδέν- αντίλογος και ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι...

Ομόνοια ώρα μηδέν- αντίλογος και ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι κύριοι υπαίτιοι

img_4948


    Σε αυτή την κατηγορία δημοσιεύονται απόψεις από αναγνώστες. Δημοσιεύσουμε κάθε άποψη που θα μας σταλεί με την προϋπόθεση πως θα τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες του λόγου και να είναι ενυπόγραφη (έστω με κάποιο ψευδώνυμο).

Αγαπητό omonoianews,

Παρακολουθώ από το εξωτερικό, όπου διαμένω μόνιμα, τις εξελίξεις στην αγαπημένη μου ομάδα και μέρα με την μέρα διαπιστώνω ότι δεν έχουμε σωτηρία. Φαίνεται ότι τώρα που βουλιάζει το καράβι άρχισαν να πετάγονται έξω τα ποντίκια για να γλυτώσει ο κάθε ένας το τομάρι του.

Αφορμή να επικοινωνήσω μαζί σας είναι το άρθρο του νέου μέλους του ΔΣ Νικόλα Χριστοδούλου ημερ. 02/12/12 Ομόνοια ώρα μηδέν. Θα ήθελα να το σχολιάσω.

ΚατΆ αρχήν να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι άποψη μου είναι ότι θα έπρεπε με την φυγή του Μιλτιάδη Νεοφύτου να είχε παραιτηθεί όλο το ΔΣ και να γίνει προσφυγή στις κάλπες για να δοθεί νέα εντολή σε νέο ΔΣ. Θα έπρεπε να παραιτηθούν όλοι, και αυτοί που δεν ήταν στο συνδυασμό Νεοφύτου, διότι η ευθύνη ενός ΔΣ είναι συλλογική και όχι ατομική. Εξάλλου όλοι θα μπορούσαν να θέσουν τον εαυτό τους ξανά στη κρίση των μελών του Σωματείου.

Προκαλεί έκπληξη ο επιπόλαιος τρόπος με τον οποίο ο Νικόλας Χριστοδούλου επιλέγει να δημοσιοποιεί τις όποιες απόψεις του αφού, όπως φαίνεται, στο βωμό της προσωπικής του φιλοδοξίας να αναδειχθεί ως ο σωτήρας της Ομόνοιας, βγάζει στη φόρα ευαίσθητα οικονομικά δεδομένα του σωματείου. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Το έκανε και στο παρελθόν. Κατά την γνώμη σχεδόν όλων απερίσκεπτα.

Σε συνέχεια των πιο πάνω πιστεύω ότι η κίνηση του Νικόλα Χριστοδούλου να δημοσιοποιήσει με αυτό τον τρόπο τις απόψεις του είναι λάθος. Το πρόβλημα της Ομόνοιας τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν είχαμε άτομα που να μπορούσαν να λειτουργήσουν συλλογικά. Ο Νικόλας Χριστοδούλου δείχνει ότι ενεργεί από μόνος του και εκτός του σώματος στο οποίο ανήκει λες και κατέχει την απόλυτη σοφία (βλέπε συμπεριφορές Μιλτιάδη Νεοφύτου). Αν αρχίσει το κάθε μέλος του ΔΣ της Ομόνοιας, ή οποιουδήποτε άλλου σώματος, να δημοσιοποιεί τις θέσεις του, τότε αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει. Ήδη είμαστε το περίγελο άλλων. Βέβαια εμένα δεν είναι αυτό που με ενοχλεί τόσο, αλλά το γεγονός ότι μέσα από αυτές τις ενέργειες δημοσιοποιούνται οικονομικά δεδομένα του Σωματείου. Είδατε κανένα άλλο σωματείο να κάνει το ίδιο; Ξέρει κανένας τα χρέη της Ανόρθωσης; Ξέρει κανένας τα οικονομικά του Αποέλ; Στην Ομόνοια τα έχουμε βγάλει όλα στη φόρα. Να μην υπάρχει οπαδός που να μην ξέρει που και τι χρωστούμε.

Τώρα σε ότι αφορά τις απόψεις επί λογιστικών θεμάτων θεωρώ ότι οι απόψεις του Νικόλα Χριστοδούλου είναι πρόχειρες και χαρακτηρίζονται, όπως και η κίνηση για δημοσιοποίηση τους, από επιπολαιότητα.

Εισηγείται ο Νικόλας Χριστοδούλου να θεωρηθεί το πιστωτικό υπόλοιπο του Μιλτιάδη Νεοφύτου ως δώρο και με αυτό τον τρόπο να διευθετηθεί. Όπως γνωρίζει ο κάθε πρωτοετής φοιτητής λογιστικής, η τυχόν παρουσίαση του πιστωτικού υπολοίπου του Μιλτιάδη Νεοφύτου στις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του Σωματείου θα δημιουργούσε δικαίωμα τυχόν φοροαπαλλαγής του είτε προσωπικά είτε για την εταιρεία του αφού οποιεσδήποτε πληρωμές/εισφορές γίνονταν είτε μέσω της εταιρείας του είτε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του. Σε περίπτωση διεκδίκησης φοροαπαλλαγής εκ μέρους του Μιλτιάδη Νεοφύτου προσωπικά ή/και εταιρικά θα έπρεπε να προσκομιστούν στοιχεία/αποδείξεις πληρωμών στο Φόρο Εισοδήματος από το Σωματείο. Θέλουμε κάτι τέτοιο;

Ακόμα, είναι μεν σωστό ότι μπορεί να αλλάξει η παρουσίαση του πιστωτικού υπολοίπου του Μιλτιάδη Νεοφύτου με βάση το ΔΛΠ 8 ωστόσο αυτή η πράξη πολύ πιθανόν να προκαλέσει πολλά ερωτήματα και στην UEFA στην οποία άλλα παρουσιάζαμε τα τελευταία χρόνια. Έχει ερευνήσει ο Νικόλας Χριστοδούλου πως θα αντιμετωπίσει η UEFA αυτό το μαγείρεμα λογαριασμών; Ή μήπως θεωρεί ότι στην UEFA είναι βλάκες;

Ακόμα ποια είναι η ευθύνη των ελεγκτών μας για αυτό το θέμα; Εάν γίνει αυτό που εισηγείται ο Νικόλας Χριστοδούλου τότε τίθεται και ζήτημα ευθύνης τόσο των ελεγκτών του σωματείου αλλά και των προηγούμενων μελών του ΔΣ που ενέκριναν αυτή τη πρακτική.

¶ρα θα ήθελε το Σωματείο κάτι τέτοιο; Να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στο φόρο εισοδήματος, στην UEFA, και στους ελεγκτές μας; Γιατί ως Ομόνοια έχουμε αυτή την μανία να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας; Για να πούμε ότι κάναμε κάτι; Είναι με άρθρα που θα λυθεί το πρόβλημα;

Στο τέλος της ημέρας, ποιο είναι το ζητούμενο; Πως παρουσιάζονται στα βιβλία ή να μην χρειαστεί η Ομόνοια να πληρώσει. ΚατΆ εμένα το δεύτερο.

Σε ότι αφορά τις άλλες εισηγήσεις επιγραμματικά αναφέρω:

Οι δικαστικές εκκρεμότητες δεν καταχωρούνται στα βιβλία παρά μόνο όταν εκδικαστούν ή είναι στην διαδικασία εκδίκασης με στοιχεία που να καταδεικνύουν τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα.

Για την μετατροπή των βραχυπρόθεσμων υπολοίπων σε μακροπρόθεσμα σημειώνεται ότι πολλά από τα βραχυπρόθεσμα υπόλοιπα π.χ. πιστωτές, παλιά συμβόλαια παικτών κτλ. δεν είναι τοκοφόρα. Τυχόν μετατροπή ολόκληρου του ποσού σε τοκοφόρο δάνειο επιβαρύνει το Σωματείο σε επιπλέον 6% τόκο που για την ώρα δεν χρεώνεται.

Επίσης ορισμένα υπόλοιπα στα βραχυπρόθεσμα ποσά φαίνεται να αφορούν και δικαστικές διαμάχες ή και διαπραγματεύσεις για τα οποία το Σωματείο μπορεί να κερδίσει και κατά συνέπεια να μην τα πληρώσει στην ολότητα τους. Με σύναψη μακροπρόθεσμου δανεισμού προβαίνεις εκ των προτέρων σε αναγνώριση τέτοιων υπολοίπων χωρίς να παλέψεις για την μείωση των χρωστούμενων του Σωματείου.

Σε ότι αφορά την πρόταση για έρανο ύψους  €500χιλ. μηνιαίως διερωτάται κάποιος για την σοβαρότητα κάποιων εισηγήσεων. Με απλά μαθηματικά αυτή η πρόταση συνεπάγεται τουλάχιστον 25.000 (είκοσι πέντε χιλιάδες) οπαδοί να καταβάλλουν €20 το μήνα. Η αφέλεια αυτής της πρότασης δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Καταλήγει ο Νικόλας Χριστοδούλου ότι η  κριτική προσέγγιση σε τέτοιες ώρες δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα και ότι συμμερίζεται την άποψη ότι οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν. Λέει όμως ότι προέχει η σωτηρία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Λυπούμαι. Εάν γνωρίζει τους ενόχους με όνομα και επίθετο τότε οφείλει να το καταγγείλει. Γιατί δηλαδή ο κόσμος της Ομόνοιας να περιμένει; Για ποιο λόγο να προέχει κάτι άλλο; Ή μήπως ενεργεί και ο ίδιος όπως αυτούς που κατηγορεί δηλαδή ότι δεν μιλούσαν όταν έπρεπε να μιλήσουν.

Αγαπητοί μου, εκείνο που δεν τολμά να πει κανένας είναι ότι τα κακά αυτού του Σωματείου πηγάζουν από τη τυφλή υπακοή και σύνδεση του με το ΑΚΕΛ. Είναι φανερό ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί την Ομόνοια σαν παράρτημα του και την ελέγχει πλήρως. Το ΑΚΕΛ επέλεξε το Μιλτιάδη Νεοφύτου και το ΑΚΕΛ αποδέχτηκε την εξουδετέρωση του ρόλου του Διοικητικού Συμβουλίου. Όταν ο Μιλτιάδης Νεοφύτου τσίριζε τον Ιούνιο του 2010 στο  ΓΣΠ ότι “είμαστε πια πρωταθλητές έρχονται άλλες εποχές” για το πρωτάθλημα των €50εκ. ήταν η ηγεσία του ΑΚΕΛ που χειροκροτούσε από κάτω και οι υπόλοιποι εμείς οι αδαείς έστω  και από μακρυά.  Και ας μην πει κανένας ότι δεν ήξεραν διότι εάν δεν ήξεραν και δεν το πήραν είδηση η ευθύνη τους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Είναι φανερό και στον πιο άσχετο ότι η Ομόνοια στο χάλι που βρίσκεται σήμερα δεν σώζεται με λογιστικές αλχημίες ούτε με εράνους της πλάκας ούτε με άρθρα επίδοξων ηγητόρων. Πρέπει εκείνοι που την έφεραν σε αυτή τη τραγική κατάσταση ή ανέχθηκαν στο να φτάσει εδώ, να βρουν τα χρήματα για να σωθεί το Σωματείο. Ας υποθηκεύσουν τις περιουσίες τους όπως υποθήκευσαν το μεγαλύτερο Σωματείο της Κύπρου. Διαφορετικά εκείνο που φαίνεται ότι δεν πήραν χαμπάρι είναι ότι αν βουλιάξει η Ομόνοια θα βουλιάξουν και αυτοί μαζί της και δεν τους σώζει κανένας από την οργή του κόσμου ούτε τους πάνω ούτε τους κάτω ούτε τους νυν ούτε τους πρώην.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Πέτρος Αντρέου

Αθεράπευτα Ομονοιάτης

Βερολίνο.