Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Αναγνώστης: Μεμονωμένα

Αναγνώστης: Μεμονωμένα

opinion


Τούτο το κείμενο δεν τους αφορά ούλλους. Αφορά μόνο τους Κυπραίους που έχουν τα μάθκια τους, τα αυτιά τους τζαι κυρίως τα μυαλά τους ανοιχτά. Ας πούμε εσύ που δκιάβασες την προηγούμενη πρόταση τζαι είπες «εγιώ εν είμαι Κυπραίος, είμαι Έλληνας», μεν δκιαβάσεις πάρακατω. Εξεκίνησες ήδη λάθος. Εν να τα πούμε κάποτε, όμως, μεν ανησυχείς.

Την Κυριακή είδαμε ακόμα μια ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών συγκεκριμένης ομάδας. Τζαι τι έγινε; Ό,τι γίνεται πάντα. Γαργάρες τζαι δκιάκλισμα. Διότι όπως πάντα είναι ένα «μεμονωμένο περιστατικό» που έγινε από «μεμονωμένους οπαδούς». Όπως το στιγμιαίο λάθος του Πασχάλη ένα πράμα.

Τούτο το «μεμονωμένο περιστατικό» έχει και άλλα αδερφά «μεμονωμένα περιστατικά». Σβάστικες ας πούμε τζαι αυτοκολλητούθκια white power δίπλα που το έμβλημα της ομάδας, είτε τούτη είναι το ΑΠΟΕΛ, είτε η Ανόρθωση, είτε ο Απόλλωνας. «Μεμονωμένοι» ναζιστικοί χαιρετισμοί. «Μεμονωμένες» φωτογραφίες όλο χαρά και νάζι στο Άουσβιτς. «Μεμονωμένες» ρατσιστικές επιθέσεις τζαι στο χαλαρό αστειάκια «εν είμαστε εμείς ρατσιστές, τζείνοι εν μαύροι». «Μεμονωμένα» πανό «Τούρκος καλός μόνο νεκρός». «Μεμονωμένα» παραληρήματα στο twitter κατά ομοφυλοφίλων.

Τζαι εφόσον το πρόβλημα είναι τούτα τα «μεμονωμένα» περιστατικά, μια εν η λύση. Μεμονωμένες απαντήσεις. Αν εσύ που δκιαβάζεις τούντο κείμενο θέλεις να είσαι πραγματικά κατά του ρατσισμού, άρκεψε μεμονωμένα τζαι απάντα σε κάθετι ρατσιστικό. Μεν θεωρήσεις τον εαυτό σου καλύτερο επειδή το μυαλό σου έκαμε το έξτρα βήμα τζαι απέρριψε τον ρατσισμό. Εν είσαι σπέσιαλ. Κάμε κάτι για να κάμουν τζι άλλοι τούντο βήμα. Δκιάβασε. Δκιάβασε όσο παραπάνω μπορείς. Μάθε για την Rosa Parks, μάθε για την Anne Frank, μάθε για τον Martin Luther King τζαι την Jane Elliott. Απάντα στην φωτογραφία του τύπου που ποζάρει γελαστός με την σβάστικα με μια φωτογραφία που το Ολοκαύτωμα. Μίλα όταν κάποιος λαλεί για «σκατόμαυρους» τζαι έβρε τον τρόπο να νικήσεις κάθε γελοίο του επιχείρημα. Δείξε με όποιο τρόπο μπορείς κάθε ρατσιστική συμπεριφορά που βλέπεις. Φκάλε μια φωτογραφία, γράψε ένα κείμενο ή έστω ένα status. Κάμε τζι εσύ, με την μεμονωμένη σου συμπεριφορά να φανεί ότι η ρατσιστική νοοτροπία ένεν μεμονωμένη συμπεριφορά. Βοήθα τούντη γαμημένη την κοινωνία να πάει λίο πιο μπροστά, να σκεφτεί λίο παραπάνω, να αμφισβητήσει τον τρόπο που σκέφτεται έστω τζαι λίο, να νιώσει γαμώτο λίες τύψεις για την τόση υποκρισία, που στον βωμό του «κρύψε να περάσουμε» τζαι του «να μεν με πουν κομπλεξικό» σιωπά τζαι δέχεται αδιαμαρτύρητα το ένα μεμονωμένο περιστατικό μετά το άλλο.

Είμαστε άνθρωποι τζαι έχουμε ανθρωπιά. Αρκετή για να την μοιραστούμε τζαι με τους ρατσιστές ανθρώπους. Τζαι τούτο πρέπει να κάμουμε κάθε μεμονωμένη φορά. Γιατί κάθε μεμονωμένη πράξη προστίθεται η μια πάνω στην άλλη. Τζαι τούτο ισχύει τζαι για τις ρατσιστικά τζαι για τα αντιρατσιστικά «μεμονωμένα περιστατικά».

Doctor Kovacs.