Home TOP NEWS Αναγνώστης: Προτεινόμενη Συμφωνία με επενδυτή για το Σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ

Αναγνώστης: Προτεινόμενη Συμφωνία με επενδυτή για το Σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ

 


Καλησπέρα σας,

Από μικρός μεγάλωσα με την ΟΜΟΝΟΙΑ. Θυμάμαι ευτυχώς και κάποιες καλές μέρες όσο ήμουν μικρός. Τα τελευταία χρόνια όμως δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει και πάντα σκεφτόμουν γιατί δεν αποφασίζει κάποιος να κάνει κάτι για να αλλάξουν τα πράγματα. Θεωρώ πως οι αποφάσεις που θα παρθούν τώρα μπορούν να καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον της ομάδας μας. Για αυτό το λόγο δεν πιστεύω πως χωράνε ούτε συναισθηματισμοί ούτε και η λογική που είχαν/έχουν κάποιοι ότι τα ξέρουμε όλα. Λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης είμαι σε θέση να έχω άποψη για τον τρόπο που έπρεπε να κινηθεί το Σωματείο μας στην συγκεκριμένη περίοδο και με δεδομένο ότι δεν μπορώ να δεχτώ να βλέπω πράγματα να γίνονται και εγώ να κάθομαι άπραγος αποφάσισα να γράψω αυτό το λίγο μακροσκελές κείμενο με σκοπό να προσφέρω έστω και ένα μικρό λιθαράκι με την ταπεινή μου άποψη στην όλη προσπάθεια. Δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι διαμένω μόνιμα στο εξωτερικό δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στη χτεσινή συνάντηση. Διαβάζοντας όμως το άρθρο σας και έχοντας δει φωτογραφίες από την ενημέρωση που έγινε στη Λευκωσία μου γεννήθηκαν αρκετές απορίες τις οποίες θα ήθελα να παρακαλέσω κάποιο από τα μέλη της Ομόνοιας που έχουν λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης και το ΔΣ να μας διευκρινίσουν ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε ακόμα περισσότερο την πρόταση του Κ. Παπασταύρου.

Με βάση αυτά που διάβασα και είδα προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Πληρωμή €1,5 εκατομμύρια πριν την έναρξη της εταιρείας. Με βάση τα συμφραζόμενα αυτό είναι το μόνο ποσό που μετακυλίεται κάθε χρόνο.
  • Δημιουργείται καινούρια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο €5 εκατομμύρια αρχικά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έως το 2020.
  • Ο προϋπολογισμός για το ποδοσφαιρικό τμήμα €4-6 εκατομμύρια και θα το αναλάβει το σωματείο σε περίπτωση διακοπής της συμφωνίας. Απλά για ενημέρωση, φέτος αυτό το ποσό ανήλθε γύρω στα 3.5 εκ. ευρώ.
  • Αποπληρωμή των υποχρεώσεων του σωματείου για τα κριτήρια ύψους €9,3 εκατομμύρια,
  • Δικαιώματα στο Σωματείο ύψους ~€3,4 εκατομμύρια σε δόσεις.
  • Ποσοστό 10% στις μεικτές εισπράξεις των παιχνιδιών στους Ομίλους.
  • Δικαιώματα στη χρήση σήματος με ελάχιστο με ελάχιστο 100κ και 200κ σε 10 και 5 χρόνια αντίστοιχα.
  • Υπάρχει δέσμευση από τον επενδυτή ότι θα δώσει μέχρι το 40% των μετοχών στα μέλη.
  • Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 10+5 και έπειτα το σωματείο εάν διαφωνεί για ανανέωση θα έχει δικαίωμα εξαγοράς της εταιρείας με την τιμή να προκύπτει μετά από αξιολόγηση διεθνών Οίκων.
  • Θα υπάρχει 9μελές συμβούλιο της εταιρείας, έξι από τον επενδυτή και τρεις από το σωματείο.
  • Διασφαλίζεται ότι αν ο επενδυτής θέλει να αθετήσει τη συμφωνία πρέπει να καλύψει τα έξοδα μέχρι τις 31/5 της αντίστοιχης χρονιάς.

 

Προκύπτουν όμως ερωτήματα όσον αφορά στα ακόλουθα:

  1. Για ποιο λόγο το ΔΣ εφόσον ήξερε πως οδηγείται το Σωματείο σε οικονομικό αδιέξοδο και ότι η ρευστότητα του δεν θα ήταν επαρκής δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες πολύ νωρίτερα για να μπορέσει να εξεύρει χρηματοδότηση?
  2. Έχει γίνει ενδελεχής μελέτη από το Σωματείο, από εξιδεικευμένους Συμβούλους, όσον αφορά στις πιθανές εναλλακτικές που είχε τόσο όσον αφορά στο μέγεθος της χρηματοδότησης αλλά και στη γενικότερη διάρθρωση/αναδιάρθρωση? Γιατί αυτά δεν συζητούνται στην ΓΣ των μελών με σκοπό να παρουσιαστούν και να εγκριθούν μιας και πρόκειται για μια ουσιώδη αλλαγή στο Καταστατικό του Σωματείου.
  3. Μπορεί να μας αναλύσει κάποιος πως έχουν υπολογιστεί οι ανάγκες χρηματοδότησης? Αυτό είναι αρκετά σημαντικό σημείο με δεδομένο ότι αυτό αποτελεί τη βάση με την οποία κάποιος διαπραγματεύεται αυτό που θέλει να πουλήσει πάντα με την λογική της Εταιρείας και όχι του Σωματείο (δεν σημαίνει ότι τοποθετούμαι υπέρ εταιρείας ή όχι). Αν δηλαδή το Σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ έχει καταρτίσει ένα πλάνο ξέροντας τι θέλει να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια προκύπτουν με βάση αυτό το πλάνο συγκεκριμένες απαιτήσεις κυρίως όσον αφορά στη Ρευστότητα οι οποίες είναι και εκείνες που καθορίζουν την ανάγκη χρηματοδότησης.
  4. Ποια είναι η αποτίμηση που υπάρχει για αυτό που προτίθεται το Σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ να πωλήσει με βάση την διαπραγμάτευση που έγινε?
  5. Έχουν χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό της αποτίμησης της αξίας αυτού που πωλείται σήμερα Διεθνείς Οίκοι όπως προτίθεται να κάνει και ο επενδυτής με την έξοδο του από την εταιρεία?
  6. Ο επενδυτής θα αναλάβει οποιεσδήποτε υποχρεώσεις (Liabilities) που θα μεταφερθούν στην καινούρια εταιρεία? Οι υποχρεώσεις που αναφέρονται πιο πάνω θα μεταφερθούν στην καινούρια εταιρεία (€9,3 εκατομμύρια) οπότε θα πάψουν να είναι υποχρέωση του Σωματείου?
    1. Αν όχι τι θα γίνει εάν ο επενδυτής αποφασίσει να σπάσει το συμβόλαιο πριν τη λήξη του?
    2. Αυτό το ποσό μέχρι τώρα πως αποπληρωνόταν? Από το Cash Flow του Σωματείου?
  7. Θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία (Assets) στην καινούρια εταιρεία τα οποία σήμερα ανήκουν στο Σωματείο?
    1. Εάν ναι υπάρχουν πρόνοιες όσον αφορά στα κέρδη που δυνητικά θα προκύψουν? Αναφέρομαι τόσο σε Fixed Assets όσο και Intangible Assets.
    2. Εάν δεν μεταφέρονται Fixed Assets τότε το Σωματείο θα χρεώνει την Εταιρεία για υπηρεσίες?
    3. Εάν τα Intangible Assets δεν μεταφέρονται τι προνοεί η συμφωνία?
  8. Εάν ο επενδυτής αποφασίσει να λήξει τη συνεργασία πριν τη προβλεπόμενη διάρκεια τότε υπάρχουν πρόνοιες πως θα λήξει αυτή η συνεργασία κυρίως όσον αφορά στο τι δικαιούται να λάβει το Σωματείο?
  9. Υπάρχουν πρόνοιες στη Συμφωνία όσον αφορά στην πιθανή πώληση της Εταιρείας σε τρίτους πριν τη λήξη των 15 ετών από τον επενδυτή? Πως προστατεύεται το Σωματείο?
  10. Με βάση ποια αξία και πότε θα διατεθούν μετοχές έως 40% στα μέλη? Έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα? Γιατί δεν γίνεται αυτή η διαδικασία τώρα ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε μέλος να αγοράσει μετοχές με τους ίδιους όρους με τους οποίους θα γίνει η διάθεση τους τώρα στον δυνητικό επενδυτή?
  11. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημιστικά έσοδα σε τοπικό επίπεδο μεταφέρονται προς όφελος της καινούριας εταιρείας?
  12. Τα έσοδα από Δικαιώματα στη χρήση σήματος πως θα προστατευτούν? Έχει το Σωματείο καθορίσει στη Συμφωνία τους μηχανισμούς ελέγχου αυτών ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα του?
  13. Έχει σκεφτεί το Σωματείο πως θα χρηματοδοτήσει το Σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ την επαναγορά του ποδοσφαιρικού τμήματος εάν ο επενδυτής δεν επιθυμεί να συνεχίσει την επένδυση? Δεν υπάρχει εταιρεία με μηδενική αξία. Ο στόχος κάθε επενδυτή είναι να καταφέρει τόσο να κάνει κέρδη από την λειτουργεία του Ποδοσφαιρικού τμήματος ή/και να επιτύχει κέρδος μέσα από τη διαφορά που θα έχει η επένδυση που θα κάνει με την αποτίμηση στην αξία πώλησης.
  14. Ποιες οι δικαιοδοσίες του ΔΣ της εταιρείας? Υπάρχουν σημεία στα οποία τα 3 μέλη του Σωματείου θα μπορούν να μπλοκάρουν αποφάσεις εάν δεν συμφωνούν με τις προθέσεις του ΔΣ της νέας εταιρείας?

Ευχαριστώ,

Κωνσταντίνος Κωμοδρόμος