Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΨΕΙΣ «Να μείνει ή να φύγει;»

«Να μείνει ή να φύγει;»


Όπως έχουμε προαναγγείλει από χθες βράδυ, η μέρα σήμερα ανήκει σε εσάς. Σήμερα έχετε το βήμα να εκφράσετε ανοικτά την άποψη σας. Έχουμε ήδη λάβει πάρα πολλά emails με απόψεις οι οποίες θα κατακλύσουν το OmonoiaNews. Χωρίς καμία λογοκρισία, ελεύθερα και δημοκρατικά!

(Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected])

Άποψη Φιλάθλου ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος:

Όταν τον Μάιο του 2018 η διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ εκχωρήθηκε σε ποδοσφαιρική εταιρεία που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτό τον σκοπό, οι πλείστοι φωνασκούσαν ότι ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα. Eγώ διαφώνησα και τόνιζα ότι πλέον ο κόσμος μας χωριστικέ σε τρία στρατόπεδα. Σε αυτούς που με κλειστά μάτια ήθελαν με οποιοδήποτε κόστος την δημιουργία εταιρείας και την κάθοδο επενδυτή, σε αυτούς που σε μια νύκτα ακραίου ρομαντισμού πήραν την πιο ιστορική (και γενναία) απόφαση που έχει πάρει ποτέ οπαδικό σύνολο σε αυτό τον ξερότοπο (βλέπε Κύπρος) για έξοδο από την ομάδα και την δημιουργία (ή την συνέχεια όπως λένε) μιας νέας ΟΜΟΝΟΙΑΣ, και σε αυτούς που ήταν λίγο έτσι λίγο γιουβέτσι.

Εγώ λοιπόν όντας ‘γνήσιος’ αριστερός το βράδυ και δεξιός το πρωί (δουλεύοντας για χάρη του κεφαλαίου για τα προς το ζην), θεώρησα σωστή την απόφαση, έχοντας βέβαια της αμφιβολίες μου, και αποφάσισα να στηρίξω την νέα προσπάθεια και τον επενδυτή. Με το ‘στήριξα’ εννοώ ότι αποφάσισα να αγοράσω το προϊόν, να γίνω πελάτης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΛΤΔ και να ενδιαφέρομε και να μαθαίνω τα νέα της ομάδας, έχοντας την ψυχοσύνθεση μου εκτεθειμένη στο έρμαιο τον αποφάσεων ενός επιχειρηματία. Έτσι λοιπόν, τάχθηκα στο τρίτο στρατόπεδο έχοντας τα μάτια μου ανοικτά, παρακολουθώντας της εξελίξεις και πηγαίνοντας γήπεδο ανελλιπώς (μόνο στα εντός εννοείτε γιατί μετά το περιβόητο 20 ευρώ χωρίς ποτό στο ΑΕΚ Αρένα αποφάσισα να μην δώσω ούτε Σεντ σε αντίπαλο).

Τα πιο πάνω λίγη σημασία έχουν για την συνέχεια του άρθρου απλά θεώρησα σωστό να σας συστηθώ πριν σας πω την άποψη μου.

Μέσα από τις επόμενες γραμμές, θα προσπαθήσω να απαντήσω την ίδια ερώτηση που μας βασανίζει όλους τόσα χρόνια, να φύγει ή να μείνει, για πέντε βασικούς προβληματισμούς που είχα, έχω και θα έχω σαν ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ.

Mr. Henning Berg: Να φύγει η να μείνει;
ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ! Χωρίς ανάλυση χωρίς πολλά πολλά για μένα η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ήταν ξεκάθαρη. Να μείνει! Και εξηγούμε.

Μετά το φιάσκο με Άνχελ Γκόμεζ και Χουάν Κάρλος Ολίβα, η ΟΜΟΝΟΙΑ έκανε επιτέλους την σωστή κίνηση να στελεχώσει την ομάδα με τεχνικό διευθυντή (βλέπε Λάρκου) γνώστη της Κυπριακής πραγματικότητας. Ο Λάρκου αποφασίζει την κάθοδο του Νορβηγού από νωρίς (Ιούνιος 2019) και μαζί με τον Σίμο Ταραπουλούζη στελεχώνουν την ομάδα με ποιότητα, με ανθρώπους γνώστες του αθλήματος και της επιστήμης που λέγετε ποδόσφαιρο (γιατί επιστήμη είναι πλέον) και πορεύονται μαζί για τα επόμενα χρόνια κατακτώντας μια πρώτη θέση, ένα πρωτάθλημα και δύο παρουσίες σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Και κάπου εκεί κοντά στο τέλος του 2021, ο Νεόφυτος Λάρκου αποτελεί παρελθόν μετά από προσωπική απόφαση του επενδυτή (έτσι μας είπε), και στην ΟΜΟΝΟΙΑ η θέση του τεχνικού διευθυντή καλύπτετε ανεπίσημα από τον Σίμο Ταραπουλούζη. Η συνέχεια γνωστή, η ΟΜΟΝΟΙΑ παραπαίει και 2-3 μήνες μετά έρχεται η ανακοίνωση που γράφει τα παρακάτω:

«Κάποιες φορές στο ποδόσφαιρο προχωράς σε δύσκολες αποφάσεις, όπως αυτή με τον κ. Χένινγκ Μπεργκ. Μετά την παρουσία και την κατάληξη στο φετινό πρωτάθλημα αυτή η αλλαγή κρίθηκε πως έπρεπε να γίνει, με στόχο την αγωνιστική ανάκαμψη της ομάδας.»

Άρα έχουμε και λέμε, σε μια ομάδα που λειτουργούσε με ένα συγκεκριμένο μοντέλο με τεχνικό διευθυντή, μετά την απομάκρυνση του (και την απομάκρυνση του γυμναστή εννοείτε δεν την ξεχνάμε) αποφασίζω αντί να στελεχώσω την ομάδα και να καλύψω της θέσεις που έμειναν κενές να διώξω τον πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία μου για να φέρω ένα άλλο παίρνοντας την πιο ‘δύσκολη απόφαση’ όπως μας είπαν. Κύριοι, υπήρχαν πολύ πιο εύκολες αποφάσεις αλλά είτε δεν τις σκεφτήκατε είτε απλά αδιαφορήσατε είτε μας πουλήσατε φούμαρα για άλλη μια φορά.

Καταλήγοντας, η ταπεινή μου γνώμη ήταν και θα είναι ότι ο Berg θα έπρεπε να είχε στηριχθεί και η ομάδα να στελεχωθεί κατάλληλα χωρίς να αλλάζω το μοντέλο μου για ‘προσωπικούς λόγους’ του επενδυτή. Τέλος, θα ήθελα πολύ να γνωρίζω αυτούς τους προσωπικούς λόγους αλλά για το κομμάτι της επικοινωνίας υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο παρακάτω.

Σταυρός Παπασταύρου: Να φύγει η να μείνει;
Λίγο ανούσια η πιο πάνω ερώτηση γιατί είτε θέλουμε να φύγει είτε όχι, υπάρχει μια συμφωνία πολλών ετών και νομικά ζητήματα που όπως το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον (με ότι μας είχαν πει τότε για την συμφωνία εταιρείας – σωματίου) έχει παραπάνω λόγο και δικαιώματα στην έξοδο του ο ίδιος ο επενδυτής παρά το σωματείο.
Στο δια ταύτα λοιπόν, η φημολογία που επικρατεί (ο κόσμος το έχει τούμπανο..) είναι ότι ο επενδυτής εδώ και λίγο καιρό περιόρισε την οικονομική στήριξη προς το ποδοσφαιρικό τμήμα και ξεκινήσει σιγά σιγά να ρευστοποιεί την επένδυση του. Η αλήθεια μετά την πώληση Bruno στην Πάφο φοβήθηκα να μην ξυπνήσω το πρωί και να δω email ότι το Season Ticket μου μεταφέρετε στο Παφιακό και πλέον είμαι πελάτης της Pafos FC Ltd. Πέραν από την πλάκα όμως ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να το πιστεύει αυτό αφού εδώ και καιρό η επικοινωνία κόσμου-εταιρείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ζυγίζοντας λοιπόν τα πράματα και βάζοντας τις σκέψεις μου σε σειρά αποφάσισα ότι η απάντηση στην ερώτηση είναι να μείνει (όχι πώς έχει και ιδιαίτερη σημασία η γνώμη μας).
Παρόλη την ένταση, την δυσφορία και τα πολλά λεφτά που σπαταλούμε τελευταίος σε ψυχολόγους, θεωρώ ότι η φύγει του επενδυτή και ο ερχομός ενός άλλου (γιατί μην ξεχνάτε η φυγή του προνοεί την κάθοδο νέου επενδυτή που θα αγοράσει το πακέτο μετοχών της εταιρείας) μόνο πισωγύρισμα θα φέρει. Ο Παπασταύρου αποδεδειγμένα είναι ικανός να ηγηθεί (οικονομία και διοικητικά) της προσπάθειας για ανάκαμψη αλλά και στην σταθεροποίηση της λειτουργείας του ποδοσφαιρικού τμήματος σε μια υγιή βάση και επαγγελματισμό, οδηγώντας την σε επιτυχίες. Φτάνει βέβαια η διαφωνία με το σωματείο να λήξη χθες (!) και ο ίδιος να θέλει το καλό της ομάδας. Δεν πιστεύω να θέλει το αντίθετο γιατί στο τέλος της ημέρας δική του είναι!

Όμως, αν η διαφωνία συνεχιστεί και παραμείνουμε στο αδιέξοδο, με τον επενδυτή να διαλαλεί ότι εγώ θα τηρήσω την συμφωνία ΚΑΙ ΜΟΝΟ, όπως μας είχε πει (απειλήσει;) στις ευχές του τα Χριστούγεννα αναγκάζοντας μας να ανοίξουμε και την δεύτερη μπουκάλα ουίσκι, τότε πολύ φοβάμαι ότι η απάντηση στο ερώτημα θα είναι ΝΑ ΦΥΓΕΙ με κεφαλαία γράμματα αλλά δεν θα υπάρχει ο τρόπος. Ίδωμεν.

Επικοινωνία: Να φύγει η να μείνει;
ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ! Τώρα θα μου πείτε ποιος; Δεν με ενδιαφέρει! Να φύγει μακριά όποιος καθορίζει την επικοινωνιακή πολιτική και στρατηγική της ομάδας τον τελευταίο ένα χρόνο και κάτι. Είτε αυτός λέγετε Δημήτρης, Σταυρός ή Ανδρέας (η επιλογή ονομάτων είναι τυχαία).

Και δεν αναφέρομαι στα ΤΙΚ ΤΟΚ βίντεο και στα εμότζις που μας γέμισαν το ίνστα αλλά στον τρόπο προσέγγισης όσο αφορά την προστασία της ομάδας από τα διάφορα κοράκια των μίντια και τις κουβέντες του καφενέ που εδώ και καιρό κάτι καλό δεν ακούσαμε. Ο κάθε δημοσιογράφος και το κάθε λαμόγιο απόκτησε το δικαίωμα (η μάλλον του δώσαμε το δικαίωμα σαν ΟΜΟΝΟΙΑ με την απάθεια μας) να ασελγεί με τις λέξεις του πάνω στην ομάδα μας.

Περιμένουμε κάποιο επιτέλους να βγει να μας πει να μας μιλήσει (ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΨΕΙ – φτάνει με της ανακοινώσεις, θέλουμε φωνή και πρόσωπο) για την επιλογή Φερέρα, για την διαφωνία εταιρείας-σωματίου, για τον Λοίζο, για τον προγραμματισμό, για τον τεχνικό διευθυντή (όχι αν και πότε θα έρθει αλλά γιατί δεν ήρθε εδώ και δύο χρόνια), για το ετήσιο θέμα με το ΓΣΠ, για τον Bruno, για τον Lennon, για τα πακέτα εισιτηρίων, για τον ρόλο του Σίμου, για τα κασκόλ από πέρσι για όλα!!! Να μην πω ακόμα για τα υπόλοιπα που συμβαίνουν στα αποδυτήρια (που είναι κοινά μυστικά) που αν και κάποιος μπορούσε να πει ότι είναι κουτσομπολιά, αφορούν ξεκάθαρα την αγωνιστική πειθαρχεία της ομάδας.

Φτάνει πιά να πρέπει να μαθαίνουμε τα νέα της ομάδας μας από τον κάθε συκλάρη και το κάθε πουλημένο μέσο.
Για όλα τα πιο πάνω, έτσι απλά, ΝΑ ΦΥΓΕΙ να έρθει άλλος/η (και δεν αναφέρομαι σε πρόσωπο άλλα στρατηγική).

Προγραμματισμός: Να φύγει η να μείνει;
Όσο αφορά τον προγραμματισμό (;) για μένα είναι ανύπαρκτος. Γιατί αν υπήρχε έστω και σε λίγο βαθμό η ομάδα δεν θα ήταν κενή αρχικά στο θέμα του τεχνικού διευθυντή, μετά στο θέμα του προπονητή (γιατί μην μου πει κάποιος ότι ο Φερέρα είναι προπονητής επιπέδου…) και τέλος στο θέμα του ρόστερ.
Ας αρχίσουμε όμως από την μέση γιατί πιο πριν δεν έχει νόημα να πάμε. Μετά την φυγή του Νορβηγού, η ομάδα προσλαμβάνει τον Νίλ Λένον. Ο Λένον καταφέρνει δια πυρός και σιδήρου να κατακτήσει το κύπελλο εξασφαλίζοντας παράλληλα την έξοδο σε ευρωπαϊκό όμιλο.

Και κάπου εκεί έρχεται η καταστροφή. Όντας οικονομικά δυνατή και έχοντας στα χέρια τους λευκές (;) επιταγές όπως διατυμπάνιζαν τότε, οι υπεύθυνοι της ομάδας προγραμματισμού αποφασίζουν να κάνουν all in σε ένα τύπο που ονομάζετε Λάμκε Ζε και τυχαία βρίσκετε ακόμη εκτός ψυχιατρείου.

Και το αστείο είναι ότι μετά τους έφταιξε ο ίδιος ο Ζε ότι ήρθε και έφυγε και όχι ότι δεν ρώτησαν να μάθουν για την πάστα του. Κάπου εκεί και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ομάδα λειτουργεί με μοντέλο τεχνικού διευθυντή χωρίς τεχνικό διευθυντή (τα χάπια μου), είχα καταλάβει ότι δεν υπήρχε ελπίδα στον προγραμματισμό. Η συνέχεια γνωστή και το ρόστερ πλέον μετά και την φυγή Bruno να απαρτίζετε από προσωπικές επιλογές του κύριου Λένον, 5-6 επιλογές του Σίμου και οι υπόλοιποι επιλογές του Λάρκου.

Με αυτά και με αυτά, φτάνουμε Γεννάρη 2023, ευκαιρία για ενίσχυση. Και τι κάνουν; Η ομάδα προγραμματισμού έφερε (;) αρχές των μεταγραφών ένα ποδοσφαιριστή που μια βόλτα από τα μέσα της Αμέρικα να πας θα καταλάβεις ότι μάλλον δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο, και ένα ομοφοβικό που και αυτός έρχεται από τραυματισμό και μάλιστα πολύ σοβαρό. Όλη την σαβούρα δηλαδή και ότι πιο φτηνό υπήρχε. Και αν δεν ήταν φτηνό και ξανοίχτηκαν για αυτούς τους δύο, αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο.

Τέλος λοιπόν και στο μεταγραφικό παράθυρο του Γεννάρη, και η πιο σημαντική κίνηση ήταν η πώληση Bruno. Γνωρίζοντας ότι υπήρχε ενδιαφέρων από την Πάφο η ομάδα θα έπρεπε να είχε στελεχωθεί και να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μην σας πω ότι η ομάδα χρειαζόταν ακόμα δύο εξτρέμ.

Η απάντηση λοιπόν για εμένα εδώ είναι η ίδια και στην περίπτωση του Berg αλλά από την ανάποδη. Σεβασμός στον Σίμο Ταραπουλούζη και αναγνώριση σε όσα έχει προσφέρει, αλλά, άμεση στελέχωση της ομάδας προγραμματισμού με τεχνικό διευθυντή ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι μπορεί να συνυπάρξει με τον Σίμο. Αν όχι, ήρθε ο καιρός το κεφάλαιο Σίμος Ταραπουλούζης να κλείσει για την ΟΜΟΝΟΙΑ μια και καλή.

Artem Besedin: Να φύγει η να μείνει;
Μπορεί την ΟΜΟΝΟΙΑ να την ερωτεύτηκα στο μακάριο σε ένα παιχνίδι που ο τρελλόγερμανός έκανε παπάδες, αλλά την αγάπησα για τις ιδέες τις και τις αξίες τις. Όντας λοιπόν ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έμαθα να αποδέχομαι το διαφορετικό αλλά και να το στηρίζω. Έχοντας την τύχει να έχω παραδείγματα στην οικογένεια μου και βλέποντας τον καθημερινό αγώνα που δίνουν απέναντι στην αδικία και την ανομοιομορφία του συστήματος, δεν μπορώ να ανεχθώ να βρίσκετε στο ρόστερ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ άνθρωπος με αυτές τις αντιλήψεις. Οπόταν να ΦΥΓΕΙ!

Π.Β