Home ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΕΣ; Fake news και κορωνοϊός

Fake news και κορωνοϊός


Από τον Φεβρουάριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό για «μαζική επιδημία πληροφόρησης» σχετικά με τον νέο ιό, με έναν καταιγισμό πληροφοριών που δεν είναι απαραιτήτως αληθείς ή ακριβείς.

«Βλέπουμε τις ίδιες εσφαλμένες πληροφορίες να εμφανίζονται στην Ασία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Λατινική Αμερική με διαφορά λίγων ωρών», εξηγεί στο AFP η Christina Tardanguila, διευθύντρια του διεθνούς δικτύου fact checking IFCN, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνται σε 45 χώρες και δημοσιεύουν από κοινού τα άρθρα τους.

«Κερδίσαμε την μάχη με των fake news που σταμάτησαν να κυκλοφορούν, αλλά χάνουμε την μάχη των ψεύτικων θεραπειών και των ψεύτικων μέσων πρόληψης», εξηγεί. Διότι, ελλείψει ιατρικής θεραπείας για τον κορωνοϊό, οι ψεύτικες αγωγές, οι ψεύτικες συμβουλές, ψεύτικοι τηλεφωνικοί αριθμoί επείγουσας ανάγκης ή ψεύτικα διαγνωστικά τεστ κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρακινούσαν μέχρι και για χρήση κοκαΐνης

Ψεύτικες αγωγές, όπως παίρνετε κοκαΐνη ή πίνετε χλωρίνη έκαναν την εμφάνιση τους το τελευταίο διάστημα καθώς και ψεύτικες συμβουλές όπως μην χρησιμοποιείτε αντισηπτικό διότι είναι καρκινογόνο.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που διασπείρουν σκοπίμως fake news, για λόγους συνωμοσιολογικούς (ο ιός παρήχθη σε εργαστήριο) ή για λόγους εμπορικούς (ψεύτικα μέσα θεραπείας ή πρόληψης προς πώλησιν) υπάρχουν «πολλοί» που διασπείρουν αυτές τις «πληροφορίες» χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι είναι ψευδείς, άρα χωρίς κακοπιστία, τονίζει στο AFP η Claire Wardle, ειδική στην παραπληροφόρηση. Με την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες, το φαινόμενο ενισχύεται.

Η Cyprus Times επικοινώνησε με τον επιδημιολόγο Δρ. Μιχάλη Βωνιάτη θέλοντας να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις για κάποιες συμβουλές που ήρθαν το τελευταίο διάστημα στο φως.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να λειτουργήσουν θετικά και να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού;

Δυστυχώς οι μελέτες δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να έχουν κάποια επίπτωση στη μεταδοτικότητα του ιού όμως δε θα σταματήσουν τη μετάδοση οι αυξημένες θερμοκρασίες. Αυτό είναι σίγουρο, μόλις χθες είχαμε νέες μελέτες επ’ αυτού.

Τι γίνεται με τα ζώα σε σχέση με τον κορωνοϊό;

Με τα κατοικίδια ζώα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ούτε με τα κουνούπια υπάρχει ζήτημα για μετάδοση του ιού.

Υπάρχουν όντως κάποια φάρμακα που βοηθούν;

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται και χρησιμοποιήθηκαν τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες χώρες, είναι μεν γνωστά, αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί κάτω από συνθήκες νοσοκομειακής περίθαλψης και αυτός είναι ο στόχος, να χρησιμοποιηθούν για άτομα τα οποία νοσούν βαριά. Δεν πρέπει να έχει κάποιος τα φάρμακα στο σπίτι εάν νοσήσει ή αν αισθανθεί συμπτώματα κορωνοϊού. Αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά από ιατρική συνταγή και συμβουλή.

Είναι αλήθεια ότι είναι πιο επιρρεπείς οι άντρες από τις γυναίκες στον κορωνοϊό;

Αυτό φαίνεται ότι έχει κάποια βάση. Δε σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν είναι, όμως κατά πλειονότητα συμβαίνει περισσότερο στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Είναι αλήθεια ότι βοηθά το νερό;

Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού πάντα βοηθά αλλά δε σημαίνει ότι δε μολυνθείς από τον κορωνοϊό επειδή θα πίνεις νερό. Να μην νομίζει ο κόσμος ότι αν πίνει νερό μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα έξω και πως δεν κινδυνεύει.

Πηγή: CyprusTimes.com