Home ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΕΣ; «Μέχρι τον Ιούλιο η Κύπρος αναμένεται να είναι καθαρή»

«Μέχρι τον Ιούλιο η Κύπρος αναμένεται να είναι καθαρή»

Μέχρι και τον Ιούλιο, η κατάσταση με τον κορωνοϊό θα περιοριστεί και αναμένεται ότι «θα είμαστε σχεδόν καθαροί από τον ιό, αλλά τότε θα πρέπει να επαγρυπνούμε για τυχόν επανεισδοχή του από τις πύλες εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης.

Αυτό, εξήγησε, είναι που συμβαίνει στην Κίνα αυτή την στιγμή, που ανακοινώνει σχεδόν μηδενικά κρούσματα και μηδενικούς θανάτους κάθε μέρα που περνά κι εκείνο που φοβούνται τώρα είναι η επανεισδοχή του ιού από άλλες χώρες.


«Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», επεσήμανε.
Οι Άγγλοι, συνέχισε, πιστεύουν ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου, αν τα μοντέλα που χρησιμοποιούν είναι σωστά, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει αμφιβολίες γι αυτό.

«Την κατάσταση, είναι πολύ δύσκολo να την προσδιορίσουμε από τώρα, εξαρτάται πώς θα εξελιχθούν τα δικά μας τα κρούσματα. Εμείς ευελπιστούμε ότι με τα μέτρα που έχουν παρθεί, τους ερχόμενους δύο μήνες θα αρχίσουμε να βλέπουμε την κατιούσα. Ίσως αν δεν έχουμε υπερβολικό αριθμό κρουσμάτων, θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι ύστερα ένα μήνα θα είμαστε καθαροί. Προβλέπω ότι εάν όλα πάνε καλά, δεν έχουμε υπερβολικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, μέχρι τα μέσα Μαΐου θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση», είπε.

Για την Αγγλία, ανέφερε, τα πράγματα αν τα αφήσουν ανεξέλεγκτα όπως λογαριάζουν να κάνουν, τότε θα έχουν πρόβλημα εκεί και φυσικά θα έχουμε κι εμείς πρόβλημα διότι θα υπάρχει ο κίνδυνος επανεισδοχής του ιού, αν χαλαρώσουμε τα μέτρα

«Εμείς στο μεταξύ, μπορεί να χαλαρώσουμε τα μέτρα και να κρατήσουμε τα μέτρα που αφορούν τις πύλες εισόδου στην χώρα», σημείωσε.

Για το πόσο θα συνεχιστεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό, ο Καθηγητής Καραγιάννης διευκρίνισε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων, επειδή πρόκειται για νέο ιό και δεν υπάρχει εμπειρία του συγκεκριμένου ιού στο παρελθόν.

«Ευελπιστώ ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας τουλάχιστον στις θερμές χώρες η μετάδοση δεν θα είναι τόσο εύκολη κι επομένως τα κρούσματα θα περιοριστούν σε σημαντικό αριθμό αλλά στις βορειότερες και πιο κρύες χώρες της Ευρώπης μπορεί να συνεχίσει και το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Από την άλλη μεριά, διευκρίνισε, μπορεί να εξαφανιστεί, όπως εξαφανίστηκε ο SARS το 2004, μόλις μπει και το καλοκαίρι.

Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, ελεγχόμενη η κατάσταση

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Καραγιάννη, η αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο θα συνεχίσει στις επόμενες ημέρες.

«Εγώ υπολογίζω, ότι ναι θα συνεχιστεί η αύξηση των περιστατικών. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα ανιχνεύσαμε τα πρώτα κρούσματα, δηλαδή πριν να είχαν την ευκαιρία να μεταδώσουν σε άλλους. Αν μετέδωσαν σε άλλους οι οποίοι δεν έχουν ανιχνευθεί, ακόμα κι αν αυτοί οι άλλοι νοσήσουν μέχρι να τους ανιχνεύσουμε, ίσως ξεφύγουν λίγο τα πράγματα», είπε.

Με τον έντονο ρυθμό που γίνεται η ιχνηλάτηση και η άμεση επαφή με τα κρούσματα και τις επαφές τους, εξήγησε, ίσως μας έχει υποβοηθήσει να περιορίσουμε την αλυσιδωτή μετάδοση.

«Μέχρι στιγμής έχουμε μετάδοση από κρούσματα στις πρώτες επαφές τους. Δεν έχουμε δει ακόμα μετάδοση από επαφές σε άλλες επαφές κι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Αυτή την στιγμή είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Τα μέτρα που έχουμε πάρει – που εισακούστηκαν οι εισηγήσεις των επιστημόνων, που είχαμε κάνει τις τελευταίες ημέρες – περιορισμός των ταξιδιών, να μην δεχόμαστε άτομα από χώρες με πιστοποιητικά υγείας, αυτό τουλάχιστον θα περιορίσει την εισδοχή περαιτέρω κρουσμάτων στο νησί», επεσήμανε.

Σε καλή υγεία τα θετικά κρούσματα, μόνο εκείνο της Εντατικής Πάφου σε σοβαρή κατάσταση

Όπως είπε ο Καθηγητής Καραγιάννης, εκτός από τον ασθενή της Εντατικής Μονάδας του Νοσοκομείου Πάφου, όλοι οι άλλοι πάνε πολύ καλά στην υγεία τους.

«Μας πληροφόρησαν από το Υπουργείο Υγείας, ότι τουλάχιστον δύο από τα περιστατικά της Αμμοχώστου θα μεταφερθούν λόγω του ότι δεν παρουσιάζονται συμπτώματα, στις κατοικίες στο Τρόοδος για περιορισμό για δεκαπέντε ημέρες μέχρι να σιγουρευτούμε ότι είναι εντελώς υγιή. Πρέπει, όμως, να γίνει ένα επαναληπτικό τεστ, το οποίο να είναι αρνητικό για τον ιό», πρόσθεσε.

Ψυχραιμία και υπομονή στον κόσμο

Ο κόσμος, είπε ο Καθηγητής Καραγιάννης πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία του, να μην υπάρχει πανικός και να ακολουθεί τις οδηγίες που δόθηκαν εδώ και δυο εβδομάδες από το Υπουργείο Υγείας, και να της τηρεί.

Το σκεπτικό που έχουν ορισμένοι, ότι εμάς δεν μας αγγίζει, είναι λανθασμένο, επεσήμανε.

«Πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και ο κόσμος να τηρεί όλες τις οδηγίες για αυτοπροστασία. Τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε πιο γρήγορα εάν διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και κάνουμε υπομονή», συμπλήρωσε.

 

Πηγή: KYΠΕ