Home ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΕΣ; Άποψη φιλάθλου: Η κιβωτός του Νώε και το.. check mate του Berg!

Άποψη φιλάθλου: Η κιβωτός του Νώε και το.. check mate του Berg!


Όχι, δεν έφτασε το τέλος του κόσμου. Τουλάχιστον εξ’ όσον γνωρίζουμε αν και με τον τρόπο που εξελίσσεται το 2020 κάποιος θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί το αντίθετο. Το κείμενο αυτό δεν προφητεύει τη συντέλεια του κόσμου σαν τους Μάγια, ούτε βασίζεται σε Πυθιακές προβλέψεις.

Η κιβωτός του Νώε λοιπόν, αποτελεί μια απο τις πιο γνωστές παγίδες σε μια παρτίδα σκάκι. Τι προνοεί η συγκεκριμένη παγίδα; Ως γνωστόν, για να μπορέσει να φτάσει ένας παίχτης στο πολυπόθυτο check mate (ή ρουά ματ στην ελληνική), κάποια πιόνια πρέπει να θυσιαστούν. Η συγκεκριμένη παγίδα λοιπόν αποσκοπεί στον εσκεμμένο εγκλωβισμό ενός αξιωματικού (ένα απο τα πιο επικίνδυνα πιόνια) το οποίο αργότερα επιφέρει την νίκη με μια σειρά συγκεκριμένων κινήσεων. Θα μου πεις τώρα που κολλά το σκάκι με το ποδόσφαρο και για ποια πράσινα άλογα (pun intended) και κουραφέξαλα μας μιλά αυτός;

Κάπου εδώ θα ήταν φρόνιμο να σας συστήσουμε τον πρώτο παίχτη στη χθεσινοβραδινή παρτίδα σκακιού. Χέννινγκ Μπέργκ. Η καραφλή διάνοια λοιπόν, ξεκίνησε να σκαρώνει την συγκεκριμένη παγίδα 3 μέρες πριν με το παιχνίδι στην Πάφο όπου όπως όλοι είδαμε αποφάσισε να μας τρελλάνει όλους με το να ρίξει στην βασική εντεκάδα δύο 20χρονους, έναν 18χρονο, έναν 17χρονο και έναν 16χρονο(!). Σαφώς ο κύριος Μπεργκ γνώριζε πως μια ομάδα με τόσους μικρούς θα χρειαζόταν μια ραχοκοκκαλιά στην οποία θα μπορούσε να βασιστεί μέσω της εμπειρίας των βασικών της παιχτών. Και κάπου εδώ να σας συστήσουμε τον αξιωματικό της παρτίδας. Éric Bauthéac. Ο προπονητής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, γνωρίζοντας πολύ καλα ότι τα βλέμματα της πολωνικής αντιπάλου θα στρέφονταν στο παιχνίδι αυτό, ρίχνει τον πολύμπειρο Γάλλο στην βασική εντεκάδα με τα ‘πιτσιρίκια’ και καταφέρνει αυτό που ήθελε να κάνει εξ’αρχής. Ο Γάλλος κλέβει τις εντυπώσεις με την εξαιρετική του παρουσία αλλά και τα δύο γκολ που σημείωσε και γίνεται ο νούμερο 1 επικίνδυνος παίχτης στα πολωνικά δημοσιεύματα τις επόμενες μέρες. Τι ακολούθησε; Ρεπορτάζ, αναλύσεις και θεωρίες συνωμοσίας που δείχνουν την ΟΜΟΝΟΙΑ να βασίζεται κατα κύριο λόγο στην δεξιά επιθετική γραμμή και στον Éric Bauthéac και τον πολωνικό τύπο και προπονητή της Λέγκια Βαρσοβίας να φαίνονται ‘διαβασμένοι’ για το πως θα βασιστεί η ΟΜΟΝΟΙΑ στο επερχόμενο παιχνίδι.

Έλα όμως που αυτό ακριβώς ήθελε ο κύριος Μπέργκ; Ο Νορβηγός προπονητής έριξε το τυράκι του στους Πολωνούς και αυτοί το τσίμπησαν απολαμβάνοντας την προσωρινή του γλυκιά γεύση. Χθες βράδυ λοιπόν τσουκ, και πάλι εκπλήξεις απο τον Νορβηγό στην βασική 11αδα. Ο Μαρίνος Τζιωνής δέχεται το βάπτισμα του πυρός για να γεμίσει τα (πολύ) δύσκολα παπούτσια ενός μοντέρνου 10αριου. Καλά, το ξέραμε ότι ο καραφλός βάλτηκε να μας τρελλάνει με τις ιδεολογίες του (βλέπε 11αδα απέναντι στην Πάφο, βλέπε μηδέν εως μία αλλαγή σε αρκετά παιχνίδια πέρσι στο πρωτάθλημα) όμως να βάζει έναν σχετικά άπειρο νεαρό για να σου κάνει τον playmaker σε παιχνίδι 2ου προκριματικού στο Champions League παραπάει, ακόμα και για τον ίδιο. Οι Πολωνοί ως ‘διαβασμένοι’, κλείνουν ασφυκτικά τους χώρους στο δεξί άκρο της επίθεσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, εγκλωβίζοντας τον ‘αξιωματικό’. Βλέπουμε τα διπλά μαρκαρίσματα να πέφτουν βροχή και το βάρος της άμυνας των παικτών της Λέγκια να πέφτει στο να μην αφήσουν..ίντζα χώρου στον Γάλλο μεσοεπιθετικό, δημιουργώντας πάντα αριθμητικό πλεονέκτημα στη δεξιά επιθετική πλεύρα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Με την κίνηση αυτή λοιπόν, ο εσκεμμένος εγκλωβισμός του Éric Bauthéac απελευθερώνει..κενά αέρος ανάμεσα στις γραμμές της πολωνικής ομάδας και κάπου εκεί εμφανίζεται ο Μαρίνος Τζιωνής ο οποίος μας έκανε να τρίβουμε τα μάτια μας. Εκμεταλλευόμενος πλήρως την ευκινησία, ταχύτητα αλλά και τεχνική του κατάρτιση ο Μαρίνος έκλεψε την παράσταση καταπονώντας συνεχώς τον μεσοαμυντικό χώρο της Λέγκια. Άρπαξε την ευκαιρία απο τα μαλλιά και μας έδειξε οτι ο τρελλο-Νορβηγός κάτι ξέρει παραπάνω απο εμάς τους προπονηταράδες που τον χρησιμοποίησε ως βασικό. Η κιβωτός του Νώε αναδιπλώθηκε με αρχοντική μαεστρία και η θυσία του εγκλωβισμένου ‘αξιωματικού εξύψωσε τον νεαρό ανερχόμενο ‘ιππότη’.

 

Ρε μπας και τελικά,  κάτι σκαμπάζει αυτός ο Μπέργκ;

Το σίγουρο είναι ένα.

Χέννινγκ Μπέργκ – Λέγκια Βαρσοβίας…check mate!

 

Μάριος Αντωνίου