Home ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΕΣ; ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ Παγκόσμια Ημέρα του Αθλητικού Συντάκτη η 2α Ιουλίου

Παγκόσμια Ημέρα του Αθλητικού Συντάκτη η 2α Ιουλίου


Οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν σήμερα, 2 Ιουλίου, την Παγκόσμια Ημέρα του Αθλητικού Συντάκτη (World Sports Journalists Day)!

Πριν από 96 χρόνια, στις 2 Ιουλίου 1924, με πρωτοβουλία των δημοσιογράφων που κάλυπταν τους 8ους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 1924», ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ένωση Αθλητικών Συντακτών (AIPS). Η ιστορική φωτογραφία της ίδρυσης της AIPS λήφθηκε σε ένα ρινγκ πυγμαχίας, πιστοποιώντας έτσι με τον ιδανικότερο τρόπο τη σύνδεση των δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ με τον αθλητισμό, τον οποίο υπηρετούν.

Σήμερα στην AIPS ανήκουν πάνω από 160 χώρες, ανάμεσα τους και η Κύπρος, η οποία εκπροσωπείται από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ). Με τη σειρά της, η ΕΑΚ ιδρύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1973 και αποτελεί την αναγνωρισμένη από το κράτος επαγγελματική ένωση των δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ στη χώρα μας.

Με τον αθλητισμό να αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο στον κόσμο, η πανδημία του COVID-19 και το παγκόσμιο lock down ανέδειξαν τον καθοριστικό ρόλο των δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ στην ενημέρωση και ψυχαγωγία του κοινού. Την ίδια στιγμή, δυστυχώς, οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κρίση που δημιουργήθηκε, γεγονός που, μεταξύ άλλων, απειλεί την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα του κοινού στην πλήρη ενημέρωση και ψυχαγωγία.

Η ΕΑΚ, ως η εκπρόσωπος άνω των 300 επαγγελματιών του χώρου, συνεχίζει τις προσπάθειες για ενδυνάμωση του κλάδου, καθώς και για στήριξη των μελών της στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Με την ευκαιρία, η ΕΑΚ ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς και υποστηρικτές της για τη σπουδαία στήριξη που προσφέρουν, η οποία της δίνει την ευκαιρία να υλοποιήσει τις διάφορες δράσεις της καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τον Μέγα Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου. Τους Χρυσούς Χορηγούς UNICARS, Cytavision και Τράπεζα Κύπρου. Τους Χορηγούς CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, Hercules και Psaltis Auto Parts. Τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η Γιορτή των Αρίστων. Τον Ακαδημαϊκό Συνεργάτη University of Nicosia. Τον Στρατηγικό Συνεργάτη Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).