Home TOP NEWS Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Το Κυπριακό Ποδόσφαιρο δεν είναι τάγμα Αγγέλων»

Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Το Κυπριακό Ποδόσφαιρο δεν είναι τάγμα Αγγέλων»


Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης απαντά σε ερωτήσεις σε σχέση με το ασυμβίβαστο του Προέδρου της ΚΟΠ και το πρόβλημα της διαφθοράς που ταλανίζει το άθλημα.

Του συνεργάτη μας Γιώργου Παυλίδη

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο CyTalks ΕΔΩ:


CY TALKS: Θα θεωρούσατε υπερβολική την εκτίμηση ότι στο κυπριακό ποδόσφαιρο  υπάρχει και δρα μια καλά δικτυωμένη μαφία;

– Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω ότι η σχέση μου με το ποδόσφαιρο δεν είναι καλύτερη απ’ αυτήν που έχω με την αστρονομία! Δεν ξέρω ούτε καν ποιες είναι οι ομάδες της Α Κατηγορίας. Μια φορά πήγα όλη κι όλη στο γήπεδο, συνοδεύοντας τον έφηβο γιό μου και σπατάλησα τον χρόνο μου παίζοντας με το κινητό μου…

Απαντώντας όμως στην ερώτηση σας περί ύπαρξης ή όχι μαφίας στο ποδόσφαιρο, θα έλεγα ότι σε μια χώρα που υπάρχει κουλτούρα διαφθοράς και διαπλοκής, θα ήταν τουλάχιστον παράξενο το ποδόσφαιρο να αποτελούσε…τάγμα αγγέλων! Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο είναι χώρος υψηλού κινδύνου και ως τέτοιος πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί. Η ύπαρξη μάλιστα ποδοσφαιρικού  στοιχήματος δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους για διαφθορά, επειδή όπου υπάρχει χρήμα ο κίνδυνος διαφθοράς έξ ορισμού είναι μεγαλύτερος.

CY TALKS: Οι καταγγελίες για το ασυμβίβαστο του Προέδρου της ΚΟΠ χρονολογούνται, σωστα;

– Ως Γενικός Ελεγκτής κυκλοφόρησα την πρώτη μου έκθεση στις 13 Ιουνίου του 2014.  Σ’ αυτήν αναφερόταν ρητώς η παρατήρηση ότι στέλεχος της ΚΟΠ – ο κ. Κούμας τότε δεν ήταν τότε Πρόεδρος – σχετιζόταν με εταιρείες με έδρα τις Σεϋχέλλες και τις Παρθένες νήσους, οι οποίες πωλούσαν ως μεσάζουσες περιεχόμενο ξένων πρωταθλημάτων στη ΣΥΤΑ! Άρα αποτελεί ύψιστη υποκρισία το ότι κάποιοι «πέφτουν από τα σύννεφα», ισχυριζόμενοι ότι δήθεν τώρα άκουσαν γι αυτό το θέμα. Σημειώνω ότι τα ευρήματα αυτά είχαν τότε αναπαραχθεί από τα Μέσα..

CY TALKS: Γιατί κατα την άποψη σας οι καταγγελίες αυτές δεν εξετάστηκαν όλο αυτό το διάστημα; Μήπως υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις;

– Δεν γνωρίζω. Το σίγουρο είναι ότι οι καταγγελίες είναι καταγραμμένες στις εκθέσεις μου από το 2014…

CY TALKS: Επί της ουσίας ποια είναι άποψη σας, υπάρχει ή όχι ασυμβίβαστο;

– Υπάρχει! Η θεραπεία ή πιο σωστά ο χειρισμός που προβλέπει η νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η αποχώρηση του επηρεαζόμενου προσώπου από την αίθουσα κατα τη διάρκεια της συζήτησης θέματος που τον αφορούν προσωπικά. Τώρα αν ο κ. Κούμας αποχωρούσε από την αίθουσα, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και επιπρόσθετα είναι κάτι που δεν μας αφορά, αφού η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου της ΚΟΠ.

CY TALKS: Ειλικρινά θεωρείτε ότι η θεραπεία που προνοεί η νομοθεσία είναι αρκετή;

– Οι νομοθεσίες που αφορούν πρόσωπα δημοσίου δικαίου συνήθως είναι πιο αυστηρές και δεν επιτρέπουν σε άτομα που έχουν ασυμβίβαστο να κατέχουν τη συγκεκριμένη θέση. Όμως η νομοθεσία του ΚΟΑ που αφορά την ΚΟΠ δεν προνοεί κάτι τέτοιο!

CY TALKS: Η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν μπορεί ν’ αλλάξει;

– Θα μπορούσε. Όμως από τη στιγμή που η ΚΟΠ είναι εκτός της σφαίρας ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είναι ένα θέμα με το οποίο δεν μπορούμε να καταπιαστούμε, άρα δεν μας αφορά…

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο CyTalks ΕΔΩ: